Hållbarhet

Vi fortsätter bidra till att barn och unga är säkrare på nätet

Share this post:

Det var drygt ett år sedan jag senast skrev om CSR-initiativet ”Är du säker?” #290Cybersecurity. Då, i mars 2020, var vi precis i början av coronapandemin.

Lärarhandledning Är du säker?Vi kunde väl aldrig tro att den skulle bli så långdragen som det blivit men vi förstod ändå att de föreläsningar vi gjorde ute på skolorna skulle behöva ta en paus trots att kunskap om it-säkerhet för barn och ungdomar blev allt viktigare.  I rask takt och med hjälp av fantastiska volontärer, skapades ett digitalt material. Både korta animerade filmer och ett längre inspelat förläsningsmaterial. Allt detta finns tillgängligt för alla här på Open P-Tech.  Parallellt med digitaliseringen av materialet har även ett lärarmaterial tagits fram som finns för lärare att beställa på utbudet.se.

Stor efterfrågan på lärarmaterial

Och vilken succé det blivit! Materialet från ”Är du säker?”#290Cybersecurity har toppat Utbudets lista över de mest efterfrågade materialen vecka efter vecka! Att det finns ett stort behov ute på skolorna av hjälp med utbildning om it-säkerhet visste vi, men inte att behovet var så stort. Lärarmaterialet beställs i en rasande takt och om vi räknar lågt på användningsgrad och klassernas storlek så innebär det att över 120 000 elever i 278 kommuner fått ta del av utbildningar från ”Är du säker?”#290Cybersecurity via antingen digitala föreläsare eller genom sina lärare. Även feedbacken från lärarna har varit väldigt positiv. Utbudet har under våren gjort en utvärdering och exempel på kommentarer kopplat till vårt lärarmaterial är:

“Jättebra och intressant! Både jag och eleverna har lärt oss en hel del om vad som sker på nätet, med eller utan vårt medvetande/medgivande. Några av eleverna har gått hem och testat t.ex. Siri och google home, med ett ganska hårresande resultat”.

” Ett toppen-material som ligger rätt i tiden med innovativa lektioner, koppling till de globala målen och med möjlighet att få intressant besök in i klassrummet från näringslivet.”

”Bra och tydligt planerat, stort behov av ett sådant material.”

Vi utökar med lovskola på höstlovet

Nästa steg för oss alla bakom Är Du Säker#290 CyberSecurity är, förutom att försätta med det viktiga arbetet med att nå så många elever som möjligt i Sverige i ALLA 290 kommuner, att organisera en höstlovsskola för elever som vill fördjupa sina kunskaper i it-säkerhet. Lovskolan riktar sig till elever i åk 8, 9 och åk 1 på gymnasiet och genomförs med Advania som huvudsponsor och i samarbete med KTH.

Under lovskolan kommer eleverna få möta föreläsare från olika organisationer, jobba med case och experiment och de kommer dessutom få mentorer som guidar dem i arbetet. Allt kommer ske digitalt för att möjliggöra deltagande från hela Sverige och det gör också att materialet kan spridas till flera. Allt för att denna viktiga kunskap ska komma så många som möjligt till gagn.

Om några få veckor är det sommarlov för alla elever och snart efter det semester för lärarna och för våra it-säkerhetsproffs. Återigen vill jag rikta ett enormt stort tack till alla volontärer på IBM och på våra partnerföretag som bidrar med tid, kraft och engagemang. Ni gör verkligen skillnad och vi fortsätter efter sommaren!

/Evelina

Initiativet Är du säker?#290CyberSecurity drivs av IBM och Unga Forskare, tillsammans med partners och med stöd av MSB.

Expert inom samhällsansvar

More Hållbarhet stories

AI-modeller som säkrar AI-modeller

Att IBM för tredje året i rad utsetts till ett av världens mest etiska bolag av Ethisphere grundar sig bland annat i vårt arbete med att förespråka och möjliggöra implementation av etisk och tillförlitlig AI. Men vad menas då med begreppet ”etisk AI”? Vi på IBM menar förklarbarhet, rättvisa, teknisk robusthet, transparens och integritet. Det […]

Läs mer

Dags för återstart – med vässade företagsstrategier och IT-kompetenser

Vi är redan i slutet av augusti och sommaren börjar lida mot sitt slut. Jag vet inte om det var någon mer än jag som hade den naiva förhoppningen att slutet av sommaren skulle också vara slutet på corona-krisen?  Det är tydligt att så inte är fallet och även om sjukdomsfall och dödstal tack och […]

Läs mer

Är ditt företag rustat för förödande cyberattacker?

Har du inte en plan nu, kommer du att göra planen när allt står stilla… Trots ett enormt fokus på cybersäkerhet inom näringsliv och offentlig sektor, har en hektisk arbetsmiljö medfört att många organisationer står utan planer för hur IT-ledningen ska hantera förödande cyberattacker. Något måste alltså göras. Här är tre tips som kan hjälpa företag […]

Läs mer