CSR

Pandemin gör nätsäkerhet viktigare än någonsin

Share this post:

Det var inte många veckor sedan jag skrev ett inlägg på Think-bloggen om det fantastiska arbete våra volontärer gör ute på skolorna genom initiativet ”Är du säker?” #290CyberSecurity.

Ändå känns det som väldigt, väldigt länge sedan. Sedan dess har vi tvingat lära oss massor av nya ord. Ord som hemarbete, social distansering, självisolering och frivillig karantän.

Jag tror att vi är många som kan hålla med om att mer tid hemma leder till mer tid på internet och så är det såklart även för våra barn och ungdomar. Vissa har nu all skolundervisning digitalt, på distans. Men även för de som fortfarande går i skolan har inställda fritidsaktiviteter bidragit till mer tid hemma och därmed till mer skärmtid. Mer tid på internet ökar också risken för att utsättas för IT-relaterad brottslighet.

Nu finns materialet i form av onlinelektioner

Det är uppenbart att initiativet ”Är du säker?” #290CyberSecurity, och arbetet med att lära barn och ungdomar säkra vanor på internet, nu är viktigare än någonsin. Tyvärr har det blivit svårare att besöka skolor under rådande situation och vi har beslutat att för tillfället inte planera in fysiska möten på skolor. Men arbetet står långt ifrån still!  Våra volontärer har i snabb takt påbörjat en digitalisering av utbildningsmaterialet och i redan i början av förra veckan fanns korta animerade moduler om ”Personlig Integritet Online”, ”Lösenordshygien” samt ”Cybersäkerhet i Samhället” på sajten, färdiga att användas.

Handfasta tips om hur man kan skydda sig

Ett lärarmaterial, som kan användas både under lektioner i klassrummet och digital, är också klart och vi jobbar nu på att spela in hela föreläsningar som kan användas såväl digitalt som på plats i skolorna. I slutet av förra veckan uppmärksammade Ny Teknik initiativet och Judith Maiers på Unga Forskare berättade där om den fina feedback initiativet fått av elever: ”Det vi märker är att eleverna uppskattar att få handfasta tips, som hur de kan skapa säkra lösenord och kolla om deras mejladress har drabbats av intrång, men också fundera på vad som skulle hända om exempelvis ett sjukhus eller en bank skulle utsättas för en hackerattack. De får veta hur de faktiskt kan skydda sig. Det är ofta den mänskliga faktorn som spelar roll”.

Ökning av övergrepp på barn

It-relaterad brottlighet kan även handla om andra saker. Förra veckan kom nyheten att polisen sett en ökning av nätövergrepp mot barn under coronakrisen. Patrick Cordner, sektionschef för polisens nationella it-brottscentrum, berättar att förövarna uttrycker att det är många barn på nätet samt att kontrollen på vissa appar och plattformar är mindre än vad de brukar vara. En farlig kombination där många barn riskerar att fara väldigt illa.

Ta tid för de viktiga samtalen

Situationen med mer tid hemma på grund av covid-19 är allt annat än önskvärd, men kanske kan den här krisen skapa mer tid för samtal. Samtal om hur man har det, vad som händer runt omkring en både i den fysiska och den digitala världen. Samtal man borde ha ofta med folk i sin närhet som man bryr sig om och särskilt med sina barn. Nu är det viktigare än någonsin. Kanske kan filmerna på vår sida sätta igång diskussioner och vem vet, kanske kan du också lära dig något nytt! Välkommen att hämta materialet här på Är Du Säker?#290CyberSecurity.

Ta hand om dig och vi ses, just nu kanske mest digitalt, men snart även irl!

/Evelina

Expert inom samhällsansvar

More CSR stories

Är ditt företag rustat för förödande cyberattacker?

Har du inte en plan nu, kommer du att göra planen när allt står stilla… Trots ett enormt fokus på cybersäkerhet inom näringsliv och offentlig sektor, har en hektisk arbetsmiljö medfört att många organisationer står utan planer för hur IT-ledningen ska hantera förödande cyberattacker. Något måste alltså göras. Här är tre tips som kan hjälpa företag […]

Läs mer

Vad jag lärt mig efter 18 månader som säkerhetsanalytiker

I september kommer jag att ha arbetat med IT-säkerhet i fyra år och det har varit en otroligt lärorik resa. Jag har fått arbeta både som projektledare, lösningstekniker och sedan 18 månader som säkerhetsanalytiker i ett säkerhetscenter (SOC; som står för Security Operation Center). Vad har jag då lärt mig av min tid som säkerhetsanalytiker […]

Läs mer

Hur planerar du för den värsta arbetsdagen i ditt liv?

Många av oss har nog hört det nu berömda uttrycket ”If you fail to plan, you plan to fail”, alltså att utan rätt förberedelser så kommer man inte klara sig den dagen något inträffar. På IBM har vi tagit fram ett flertal sätt att förbereda och träna både oss själva och våra kunder i att […]

Läs mer