Hållbarhet

Framtidens energisamhälle är redan här!

Share this post:

Fredrik Billing och Tore Stenbock, grundare av Eljun

Fredrik Billing och Tore Stenbock, Eljuns grundare

Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi kan hitta rätt växel för vår lösning.

Det är vår åsikt att vi idag inte tillåter tillräckligt många ta del av denna goda energi. Trots att alla stora förändringar (goda såväl som utmanade) i historien har kommit från folket är det institutioner som gång på gång flyttar fram sina agendor och med det, allas våra hållbarhetsmål. Vi på Eljun är här för att flytta kraften från få till många och med hjälp av vår innovativa lösning för god energi till alla, kan vi lösa klimatfrågorna tillsammans.

Optimering av energi gynnar miljö och ekonomi

Vi hjälper drivna framtidstänkare runt om i Sverige att få ut det mesta av sin egenproducerade, förnybara energi i form av rätt hårdvara samt mjukvara för att optimera deras konsumtion. Det är ett välkänt faktum att smart optimering av energi kan gynna både privatekonomin och miljön. Det är dock vad vi kan erbjuda utöver det som skiljer oss från mängden.

Med hjälp av våra samarbeten med IBM Startup Accelerator Sweden, Chalmers och KTH möjliggör vi även alternativet att dela och sälja den förnybara energi du får över. Både till nära och kära eller andra medlemmar i vår Energiklubb. Att kunna ändra riktningen och värdet av den förnybara energi man själv kan eller vill distribuera tillbaka till nätet för marknadspris, är en digital och välkommen lösning på ett analogt, nedgrävt och utsträckt problem.

Med denna cirkulära ekonomi, sammansvetsad av Blockchain samt AI och molnteknik har vi en innovativ, inkluderande, lönsam och skalbar lösning för dig. Som av naturliga och  tekniska skäl stakar ut en ny väg och riktning, ur tidigare nämnd korsning.

En helt ny marknad för förnybar energi, driven av det svenska folket

Det är en solig vårdag och vi åker in på Haneberg Säteri i Näshulta, Eskilstuna. Anders Kruhsbergs gods ger ett dynamiskt intryck med kanoner på uppfarten och solpaneler på taken och det är inte en skräll att vi landat just där.

Anders

Anders Kruhsberg

Näshulta är en levande landsbygd med en utpräglad samt omtalad hembygdskänsla och ligger vackert belägen i hjärtat av Sörmland, med den glittrande Näshultasjön som en livgivande källa för rekreation och turism.

Det är också samma landsbygd som Jacob Jonas Björnståhlf föds 1731, en av Sveriges främsta reseskildrare och vetenskapsmän. Han tog sig från en relativt enkel, men kulturellt levande miljö, ut i världen och träffade människor som Goethe, Rousseau och Voltaire. Det är en landsbygd som andas innovation och transformation.

“Vi vill ta tag i taktpinnen” säger Anders under vårt samtal om framtidens energi-system. Chansen att kunna förädla sin mark genom att investera i förnybar energi har inte gått honom eller andra lokala aktörer förbi. Vare sig det är för att bli en säkerhetspunkt för den stora staden Eskilstuna bredvid, en god ekonomisk avkastning för framtiden eller att skapa en miljömedveten drivkraft i samhället, drivs nu världens första energiklubb med start i Näshulta av just folket.

Problemet är enkelriktat, globalt och utmanande. Lösningen är inkluderande, cirkulär, smart och lokalt tillmötesgående. Vi är stolta över att samla möjligheter för alla som vill skapa sitt eget gröna energisamhälle under ett tak, klätt med solpaneler såklart.

Erik Granholm, CMO på EljunVi vill vara en partner i paradigmskiftet från vattenfall till många bäckar små. Vare sig du vill konsumera, producera, optimera eller investera i god energi.

/Erik Granholm, CMO på Eljun

Om Eljun

Eljun är ett svenskt energibolag som specialiserar sig på förnybar energi och de digitala verktyg som behövs för att skapa ett nytt energisystem. Bolaget erbjuder olika typer och tjänster och verktyg genom sin plattform med en stark samhörighet med sina användare. Bolaget är i nuläget aktivt i Sverige och planerar att expandera vidare ut i Skandinavien under 2022.

More Hållbarhet stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Ett holistiskt perspektiv gjorde Region Blekinge till en effektivare organisation

Som många andra organisationer hade Region Blekinge en mängd olika IT-system och applikationer. Teamet som ansvarade för IT-infrastrukturen hade stora utmaningar med övervakning av systemen. Övervakningslösningar hade implementerats för varje enskilt system, men det fanns ingen överblick över hela IT-miljön. Dessutom saknades en integration mellan verktygen som användes, vilket ledde till dubbelarbete och längre ledtider […]

Läs mer

Två hundraåringar spekulerar – kommer AI att ta våra jobb?

När IBM nyligen blev inbjudna att hålla en traditionsenlig gästföreläsning på Stockholms Handelshögskola och kursen ”Humans vs. Algorithms: Judgment, Prediction and Nudges” var det AI & etik som stod på schemat, med extra fokus på interaktiva assistenter. Som du kanske anar saknades det hundraåringar både framför och bakom katedern denna dag. Dock fanns det gott […]

Läs mer