IBM & Vasaloppet

Johan tränar: Börja mäta!

Share this post:

Hemmavasan blev ändå startpunkten för mig att börja mäta mer i träningen. Dagen efter mitt lopp laddade jag ner en gratis träningsapp, som hade funktioner för att följa pass både med tid och sträcka m m.

Mitt första delmål för att slå tiden som jag såg att en kollega till mig gått i mål på åtta minuter snabbare. Det blev min trigger!

Men hur blir man då snabbare på den valda sträckan? En snabb googling över löptips gav en samstämmig bild att träningen måste varieras med korta, långa och intensiva pass. Till exempel ett pass på 90 min, ett backträningspass och ett kortare, som 30 min. Så, med min nya app och träningsråd körde jag igång! Det var fortfarande sommar och hemmakontoret gällde, så det var lätt att komma ut på snabba pass när det var paus mellan möten och uppdrag. Jag antecknade de tider och sträckor jag hade och satt en plan med mål sju månader bort med utmanande, mätbara, realistiska mål!

Varierad träning nyckeln

Jag köpte en personvåg, som också mätte kroppssammansättning. Lade in en fastedag i veckan. Började tänka på kaloriintaget och tog bort lösviktsgodiset och den fula ovanan att skrapa barnens tallrikar som en extra portion vid varje måltid.

September, oktober och november rullade på med varierad träning, inklusive badmintonpasset på torsdagar. Jag förbättrade alla mina mätpunkter och blev en van “vinnare” i mitt eget träningsschema. Det var kul och jag blev både snabbare och starkare! Lagom till nyårsafton 2020 kunde jag åter ta på mig min tjugo år gamla smoking utan smärta! Jag sänkte min fettprocent med tre enheter. Gick ner 10% i vikt. Och det skönaste av allt – kände mig mycket friskare! Coronan och Vasaloppet hade förändrat mitt liv!

Mot slutet av den första sjumånadersperioden med träningsmål, där alla målen var uppnådda, började en tomhet infinna sig. Vad nu då? Är jag klar, vad ska nästa steg vara?

Data&AI Technical Specialist, IBM Technology Sales i Sverige

More IBM & Vasaloppet stories

Johan tränar: Nya mål satta!

  Träningspodden jag lyssnar på för råd för löpträning ger rådet att “mängdpassen” ska ligga ca 30 sekunder per kilometer långsammare den måltid man har för de “snabba” passen. Min egen träningskalender för “vanliga” veckan ser ut så här nu: Ett eller flera B, antingen D eller E, antingen A eller C. Plus min trogna […]

Läs mer

Johan tränar: Tomheten infann sig – vad göra?

Mot slutet av den första sjumånadersperioden med träningsmål, där alla målen var uppnådda, började en tomhet infinna sig. Vad nu då? Är jag klar, vad ska nästa steg vara? Hur förbättrar jag mig efter den första tidens ganska branta förbättringskurva och jag känner att jag planat ut? Mer poddar och artiklar fick bli källan till […]

Läs mer

Johan tränar: Sätt mål för nästa etapp!

Jag fick ett knippe frågor från ett par IBM-kollegor, som anat att min hälsa förbättrats under pandemin och under det att jag varit engagerad i vårt sponsorskap av Vasaloppet. Frågor som: hur sätter jag mål för min träning? Hur hittar jag motivation och inspiration? Vilken koppling har min träning till jobbet? Vilken koppling har min […]

Läs mer