Affärsanalys

Bättre dejtingservice och mer hållbara transportlösningar med Volvo IT

Share this post:

Jag heter Magnus Kuschel och tillsammans med över 1000 människor samlades vi i förra veckan på Stockholm Waterfront Congress Centre, för en heldag med presentationer och diskussioner om konsten att förverkliga möjligheter. Att förverkliga möjligheter är något som ligger mig varmt om hjärtat, och något vi på enheten Volvo Group Telematics inom Volvo IT gör med hjälp av sociala medier, telematiklösningar, hållbarhet och dejtning. Ja precis, dejtning. Låt mig förklara.

Marknaden för telematiklösningar växer mycket snabbt och mängden data som dessa lösningar hanterar likaså – Big data, bokstavligt talat. Denna utveckling leder vi på Volvo Group Telematics med satsningar som alltmer inkluderar förmågan att analysa stora datamängder för att skapa nya affärsvärden. Vi erbjuder till exempel grunden för en bra matchning mellan fordon och ägare, vilket kan beskrivas som en sofistikerad dejtingservice.

Dagens fordon kan jämföras med smarta telefoner, fast på hjul och med mängder av sensorer. Volvo Group Telematics är ledande inom branschen för telematiklösningar och levererar avancerade tjänster till ett flertal fordonsföretag på marknaden. Just nu sker en snabb utveckling, samtidigt som vi alltid värnar om  våra kärnvärden; kvalitet, säkerhet och omtanke om miljön. Erfarenhet byggs över tid och vår verksamhet spänner över jordens alla kontinenter. Det tog 13 år för oss att nå en miljon uppkopplade fordon, men bara 13 månader att fördubbla den siffran. Med en tillväxttakt på cirka 80 000 fordon – per månad – växer även mängden data som fordonen genererar i raketfart. Samtidigt leder den ökande urbaniseringen till problem med trängsel och negativ miljöpåverkan, vilket också ställer högre krav på hållbara transportlösningar. Vi jobbar kontinuerligt med olika aktörer för att ta oss an dessa utmaningar.

Tillsammans med IBM finns till exempel ett innovativt samarbete som genom analys av Big data hittar sätt att optimera fordonsbyten. När en ägare bestämmer sig för att införskaffa ett nytt fordon så kan det begagnade fordonet, tack vare analys av produktdata och användningshistorik, matchas mot en ny ägare på ett sätt som gynnar alla parter. I analysen tillförs data från olika källor, så som publika trafiksituationer, bloggar och sociala medier och nya sätt att optimera en affär, verksamhet och produktutnyttjande för både underhåll, fordonsbyten och köp skapas. Allt är även anpassat utifrån de behov som fordonsägaren har. Genom att hjälpa fordonsägare att hitta rätt fordon för just dem skapas ett slags smart dejtingservice för fordonsägare. Med bättre information tillhands minskar riskerna och bättre affärer skapas. Robert Valton, min kollega och projektledare, brukar säga att: ”Det handlar helt enkelt om att hitta rätt fordon till rätt ägare till rätt förutsättningar  –  visserligen är detta inte alltid alldeles enkelt, men med rätt analys är vi på rätt väg!”.

Magnus_Kuschel

Robert_Valton

 

 

 

 

 

Dr. Magnus Kuschel, Head of Service Innovation för Volvo Group Telematics på bild till vänster är projektägare för samarbetet med IBM. Till höger Robert Valton, Project Manager BIGdata, Volvo IT.

More stories

Förvänta dig det oväntade

”Om man fokuserar för mycket på nuet riskerar man att missa framtiden,” sa en gång John F Kennedy. Det är inte dumt. Och inom marknadsföring är detta ytterst aktuellt. Idag försöker vi på marknadssidan jonglera nya kanaler, en explosion av användbar data, sociala medier, nya användarbeteenden, tillgänglighet i mobilen och samtidigt allt högre krav på […]

Läs mer

Mindre företag kan utmana bjässarna med rätt analysverktyg

Att försöka se in i framtiden och därmed vara bättre förberedd för vad som kommer att hända imorgon är ett område med lång historik. När den danska fysikern Niels Bohr fick frågan om kvantfysikens roll i framtiden svarade han skämtsamt att ”det är svårt att förutsäga något som helst, speciellt om framtiden”. Påståendet är delvis […]

Läs mer

Tillverkningsindustri – Ni har bara ett steg till en ny affärsmodell!

Ni vet teorin om “Six degrees of separation”, att allt och alla på något sätt hänger ihop med maximalt sex stegs. När jag tänker på hur vi som individer och företag agerar idag börjar jag allt mer tycka att det är fel. Idag är mer eller mindre allt och alla sammankopplade med bara ett steg. […]

Läs mer