Molntjänster

Fem reflektioner och tre goda råd

Share this post:

”Trillian misstänkte att det verkliga skälet till hans framgångar i detta livet var att han aldrig egentligen förstod vad han höll på med.”(hämtat från Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams.)

Smarter_Planet_Cloud_Computing_Icon_900Nu är 2014 snart slut och jag skulle gärna vilja dela med mig av mina reflektioner från året som gått.

I början av januari startade jag ett nytt IBM-team, Global Cloud Advisory Center of Competence, ett otroligt långt namn på en grupp människor spridda över hela jordklotet. Mitt fokus är Europa där jag tillsammans med två IT-Arkitekter jobbar hårt med olika branscher i nästan alla Europas länder. Gemensamt är att de alla har börjat titta på Cloud, fundera över framtiden och vad det i realiteten kommer att innebära. Vi hjälper till och vägleder med hjälp av ett antal metoder och verktyg samt kunskaper och erfarenheter inom olika branscher, teknologier, IT och ledarskap. Men, jag ser en stor potential till att nyttan av Cloud kan stärkas om man bara satsar på att göra några få saker rätt eller åtminstone annorlunda. Så här är några av mina reflektioner:

Första reflektionen:

En del organisationer jag möter använder inte den fulla potentialen av Cloud och får på så sätt inte ut hela nyttan med användandet. De ser litet snävt utifrån att det ska sänka kostnaderna på infrastrukturen. Resultat? Besvikelse och ett business case som kanske inte helt blir till fördel Cloud. Självklart är de flesta IT-avdelningar fantastiskt duktiga och kan leverera virtuella instanser både snabbt och kostnadseffektivt, konstigt vore det annars. Men! Cloudtjänster är någonting mer, det handlar både om att lägga till och ta bort samt att betala för tiden du använder resursen så jag vill hävda att man ofta jämför fel saker och inte tittar på mer värde än ren kostnadsbesparing, tex ökad flexibilitet som gynnar förändringstakten i företaget. Eller hur…?

Andra reflektionen:

Få organisationer har en vederhäftig (åh vad jag älskar det ordet!) Cloud strategi kopplad till verksamhetens behov och prioriteringar. Resultat: Felinvesteringar och felsatsningar där verksamheten i sämsta fall går ut och köper själva för att sedan lämna över integrationsproblematiken till IT-organisationen där medföljande kostnadsökningar kommer som ett brev på posten. Eller vad…?

Tredje reflektionen:

Många startar med tekniken och funderar inte över andra ”mjukare” aspekter, det vill säga: Roller och kompetens – vilka nya/förändrade roller kommer att behövas och vad är det för kompetens de behöver? Service Management – Hur ska integrationen se ut mellan de olika leveranserna, tex hur får man Incidentflödet att fungera? Eller: Hur ser vår tjänsteportfölj och tjänstekatalog ut, har vi klart för oss vilka tjänster kunderna/användarna/konsumenterna vill ha och behöver? Governance (åh vad jag hatar det ordet!) – Hur ser styrning och ledning ut, vilka beslutande grupper har vi, hur ser beslutsmodellen ut för att efffektivt välja leveransform för nya förändrade tjänster? Resultat: Förvirring, felsatsningar, dålig effektivitet samt tvivel kring IT-nyttan i stort. Eller…?

Fjärde reflektionen:

Flera organisationer säger att de inte ska använda Cloud över huvud taget, skälen varierar allt ifrån tvivel på tillräcklig säkerhet, förvirring kring eller ihopblandning med, traditionell outsourcing eller till och med att de har ”Cloudifierat” sig tillräckligt då man har slutfört ett virtualiseringsprojekt i datahallen. Resultat: Inget alls! Sådetså…!

Femte reflektionen:

En övertro kring att allt ska köras på Cloud inom fem år, dålig koll på vad som kan eller ska flyttas, när det kan flyttas och de faktiska kostnaderna kring flytten. Resultat: Besvikelse och svikna förväntningar. Visst…?!

 

Nu kanske du tänker – Jamen vad ska man göra då? Jag har några goda råd (såklart!) som jag tänkte dela med mig av:

Ett!

Skapa en strategi för IT och Cloud och hur din hybrida framtid och vägen dit ska se ut. Självklart ska strategin bygga på verksamhetens krav och behov.

Två!

Genomför en analys av vad som kan flyttas till Cloud, hur det ska flyttas, när det ska flyttas och vad det kommer att kosta. Skapa och exekvera en plan.

Tre!

Se över din organisations arbetssätt och processer, identifiera nytt kompetensbehov och se över stymodellen så att konsekvenserna av Cloud finns omhändertagna både ut ledningsperspektiv och arkitektursynvinkel

Visst är det enkelt? Det här är vad jag och mina kollegor sysslar med dagligen, vi har metoder och modeller samt det viktigaste: Erfarenhet.

Så förstå min otålighet!

 Molnica

Cloud Advisor

More stories

Framtidens energisamhälle är redan här!

Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer

Härom dagen undrade en kollega på halvt allvar: Är cloud-plattformarna en ny sorts ransomware?

Jag har jobbat med IT sedan mitten av 80-talet, och hela tiden med att driva på förändring mot nya typer av lösningar och teknik. Fördelen med att ha varit med länge – och också en källa till frustration – är att man kan se mönster i anammandet av den nya tekniken. Ett positivt mönster är […]

Läs mer