Smartare marknadschef

Bli din kund!

Share this post:

Idag är utbudet av analysverktyg och externa rapporter stort om du vill förbättra din digitala närvaro på webben och i mobilen. För marknadschefen finns det många bra verktyg att använda sig av, men här kommer ett gott råd som inte alls är dyrt: bli din egen kund för en dag!

Det kanske låter uppenbart, men ofta glöms det allra enklaste bort så jag föreslår helt enkelt att du bokar in ett möte med dig själv i kalendern och blir din egen kund.

– Ett bra utgångsläge är att surfa runt på dina webbsidor och din mobilsite. Ser det enhetligt ut på alla plattformar? Är informationen lätt att hitta och förstår du vad ska göra?
– Googla på ditt varumärke och dina produkter. Hittar du som kund rätt?
– Gå in på er e-handelssite och provshoppa. Är det enkelt? Fungerar betalningen med kontokort smidigt?
– Försök reklamera en vara. Är det tydligt och lättförståeligt?
– Kontakta er kundtjänst/helpdesk anonymt och simulera ett problem. Hur blir du bemött?
– Lista vanliga frågeställningar och försök hitta svaren online.
– Täpp till informationshålen så att din (potentiella) kund inte får för sig att vända sig till en konkurrent, bara för att konkurrenten är bättre på att leverera enkla budskap än vad du är.

Dessa steg är en bra början som det tyvärr är alldeles för lätt att förbise. Inte att förglömma är du trots allt en del av ditt företag. Därför kan det finnas en poäng i att även be en familjemedlem eller vän att testa er digitala närvaro.

Min uppmaning till dig är alltså, ta dig tid att bli din egen kund! Och jag hoppas att det inte bjuder på för många överraskningar utan att det bara bekräftar det du vill. Att ditt intryck efter genomgången är att ditt företag är ett modernt inbjudande företag som lyssnar och anpassar sig till sina kunder.

More stories

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

Förvänta dig det oväntade

”Om man fokuserar för mycket på nuet riskerar man att missa framtiden,” sa en gång John F Kennedy. Det är inte dumt. Och inom marknadsföring är detta ytterst aktuellt. Idag försöker vi på marknadssidan jonglera nya kanaler, en explosion av användbar data, sociala medier, nya användarbeteenden, tillgänglighet i mobilen och samtidigt allt högre krav på […]

Läs mer

Curiousity marketing – det är mitt tips!

Jag har jobbat med marknadsföring i snart 10 år. Det har varit en helt fantastisk resa. Det är svårt att se, när man är mitt i det, hur mycket som verkligen hänt och förändrats under den här tiden – ja, inom många områden, så klart, men verkligen inom marknadsområdet. Hela utvecklingen med det mobila, hur […]

Läs mer