Innovation

Finansbranschen – vad har hänt på 100 år?

Share this post:

Som ni kanske vet så fyller IBM 100 år i år. 100 år är en lång tid och mycket har hänt sedan dess. Visst var det då en helt annan finansiell värld än den vi lever i idag? Våra  finansmarknader idag är globalt integrerade, rör sig snabbt, är fulla av smarta  värdepapper (och inte så smarta…!?), lockar till spekulation samt använder ny teknik för att skapa lösningar. Så var det väl inte för 100 år sedan? Eller? Låt oss få lite perspektiv på den värld som vi idag tycker är ”helt ny och aldrig tidigare upplevd”:

Global integration: före första världskriget rådde ett större globalt flöde av investeringar än nu. T ex så byggdes den svenska järnvägen och vattenkraften upp med främmande kapital)

Snabba rörelser: det är snart 80 år sedan aktiemarknaden i New York 1929 föll kraftigt efter att ha sexdubblats de tidigare åren . På två månader förlorade marknaden 89% av sitt värde.  Detta fall har vi fortfarande inte sett en motsvarighet till i den nuvarande ”krisen”.

Smarta värdepapper: de affärer som gjordes i Lloyds tehus redan 1688 innebar design av avancerade uppgörelser för hur risk och vinster skulle fördelas för laster på långväga skepp.

Spekulation: de uppblåsta värden som skapades runt tulpanlökar i Holland slår det mesta i vår tid (även den så kallade ”dot.com bubblan”). Som mest kostade en tulpanlök många gånger mer än en normal årslön.

Ny teknik: finansmarknaden har alltid varit bra på att använda ny teknik för att förbättra verksamheten. Den utveckling som sker idag är betydelsefull, men kom ihåg t ex införandet av telefoner och möjligheten att skicka information via dessa ledningar (t ex telefax). Installationen av bankomater var också en radikal innovation.

Det är klart att det går lite snabbare idag. Och det är säkert lite smartare. Men: vi kanske inte lever i en värld idag som är så helt unik och totalt annorlunda mot för 100 år sedan?!

Jag lämnar er med några frågor: Vad kan ditt företag lära sig av finansmarknaden för 100 år sedan? Finns det affärsmodeller som var gångbara då, som kan vara perfekta för marknaden ”under och efter finanskrisen”? Vad har de företag gjort som (liksom IBM) fanns då och fortfarande finns kvar nu? Ett exempel i finansbranschen är Rothshild, som funnits som institution sedan mitten på 1700 talet.

More stories

Digitala tvillingar hjälper oss med mat och fred

5 in 5 – Jordbruket Det bästa sättet att förutsäga framtiden är att skapa den, och en organisation som är i full färd med detta är IBMs forskningsavdelning IBM Research. För att hålla oss underrättade om vad de ser i sin kristallkula, gör de varje år en förutsägelse om fem saker som kan påverka oss […]

Läs mer

Mikrotjänster till din tjänst, för ökad innovationstakt och flexibilitet – del 1 av 2

Microservices är arkitekturtrenden som allt fler talar om just nu. Gärna i samband med ämnen som ökad innovationstakt, digitaliseringsstrategi och modernisering av IT-landskap. Men när passar det egentligen att använda mikrotjänster, och när passar det inte? Jag tänkte behandla ämnet i detta och i nästa blogginlägg och hoppas få höra dina tankar och erfarenheter. Detta […]

Läs mer

5 in 5 – fem förutsägelser för framtiden

De cirka 3000 forskarna i IBMs forskningsorganisation IBM Research vill berätta om några av de viktiga områden och projekt de håller på med, på ett sätt som helst alla ska förstå och tycka vara intressant. De har därför skapat en årlig förutsägelse de kallar “5 in 5”, där de berättar om fem ämnen eller teknikområden […]

Läs mer