Analytics

Till nya länder med digitala trender

Share this post:

hanna.blominlägg380x190En av mina favoritstunder på dagen är när jag plötsligt befinner mig någon annanstans. Gärna i en hängmatta på en strand på Bali, på toppen av Kebnekaise eller varför inte mitt i rusningen på det kända övergångsstället Shibuya i Tokyo? Dessa stunder infinner sig förstås inte bara av sig själv, utan jag får hjälp av underbara människor runt omkring mig i min digitala värld. Det är vänner, bekanta, kändisar, företag och organisationer som alla använder sig av Instagram, Snapchat och andra sociala medier för att inspirera just mig. Som mottagare är jag ibland mer lättinfluerad än andra gånger. Speciellt stunder som denna, när vädret precis slagit om till snöblandat regn och jag dricker mitt förmiddagskaffe. Då är det svårt för mig att inte drömma mig bort och funderar över min nästa resa.

Genom att dela inspirationssidor om nyfunna platser med vännerna börjar nästa fas, planera en resa. Vi gör doodles, grupper på Facebook och delar flitigt länkar från Airbnb, Tripadvisor, Momondo och alla de siter och appar som finns för att svara på just våra frågor och funderingar. Hur tar vi oss bäst dit? Var bor vi? Ska vi boka in någon aktivitet? Vad rekommenderar andra? Känner vi någon som varit där nyligen?

I artikeln 5 digital marketing trends transforming the travel industry nämns det att sociala medier idag har en stor inverkan på reseindustrin och hur vi gör våra val utifrån noder i vårt ”sociala ekosystem”. Artikeln beskriver att 92% av en grupp tillfrågade resenärer i en undersökning anser att recensioner är avgörande när man ska boka en resa. Jag tror många känner igen sig i att man vill försäkra sig om att man inte gör om någon annans misstag innan man ska boka. Genom att kolla på trender som Smart Insights listar kanske vi i framtiden kan vänta hjälp av ännu mer Big Data och Virtual Reality (VR) vid planerandet. Dessa kommer till utryck i riktade rekommendationer, personanpassade erbjudanden och möjlighet till ” try before you buy”. Själv har jag inte provat VR ännu, men är nyfiken att testa inför mitt nästa resmål – kanske till rymden?

Hanna Blomquist - IBM Digital Insight Consultant

Hanna Blomquist – IBM Digital Insight Consultant

Idag fungerar betalning och verifiering utmärkt digitalt och med ett klick är köpen gjorda och ett par efterlängtade semesterdagar inbokade i kalendern. Äntligen dags att uppleva! Jag använder mig av ratings från Tripadvisor för att hitta restauranger, delar upp notor på Splitwise och laddar ner andra appar för lokala tips om aktiviteter. Precis som Lonely Planet var ett måste för mig när jag backpackade i Sydamerika för åtta år sedan, är telefonen ett måste på resan idag. Missförstå mig rätt: den där stunden i hängmattan på stranden får gärna avnjutas med en bok och till ljudet av havsbrus istället för mediebrus. Men jag värdesätter att någon gång per dag dra nytta av bra tips och att själv får vara den som bidrar till att någon där hemma i snöslasket får njuta av det som brukar vara min favoritstund på dagen.

Teknikens utveckling lär ju inte sakta ner och jag kan inte låta bli att fundera över hur morgondagens ”reseprocess” kommer att se ut. Vad kommer bli min nästa Lonely Planet efter mobilens härliga utbud av appar? Kanske det är just du som läser detta som sitter inne med svaret? Skriv gärna en kommentar om dina funderingar!

/Hanna

Läs mitt tidigare inlägg: En bild säger mer än 1000 ord?

Följ mig gärna på LinkedIn – Hanna Blomquist.

 

Lägg till kommentar
Inga kommentarer

Kommentera

Your email address will not be published.Obligatoriska fält är markerade med *

More Analytics stories

Om människorna bakom varumärket

När jag får frågan om hur det är att jobba på IBM, är min omedelbara reaktion att vilja berätta om mina kollegor. Förvisso har vi en mängd cool teknik och hjälper till med avancerade och viktiga projekt. Men, jag tänker ändå först på människorna – IBMarna. De som utgör varumärket. Kunniga och hjälpsamma yrkespersoner som […]

Läs mer

Kan ny teknik och disruption rädda klimatet?

Hej! Jag återkommer här med mina funderingar om hur teknik kan ha verklig betydelse i de stora samhällsfrågorna. Transportsystemet har alltid varit och kommer alltid vara viktigt för oss. I dag belyser jag begreppet “digital twin”  – ett buzzword som hörs allt oftare. Vad är en ”digital twin”? Tja, enkelt översatt syftar man på en […]

Läs mer

Mer än 50 år av samarbete mellan IBM och Vasaloppet

Samarbetet mellan IBM och Vasaloppet sträcker sig mer än 50 år tillbaka i tiden och har omfattat bland annat hålkort, tidtagning, molntjänster, analys och appar. För drygt två år sedan påbörjade vi en strategi- och förnyelseprocess för att på bred front dra nytta av digitaliseringens möjligheter, särskilt inom marknadsföring, relationer till deltagare året runt, och […]

Läs mer