Analytics

Till nya länder med digitala trender

hanna.blominlägg380x190En av mina favoritstunder på dagen är när jag plötsligt befinner mig någon annanstans. Gärna i en hängmatta på en strand på Bali, på toppen av Kebnekaise eller varför inte mitt i rusningen på det kända övergångsstället Shibuya i Tokyo? Dessa stunder infinner sig förstås inte bara av sig själv, utan jag får hjälp av underbara människor runt omkring mig i min digitala värld. Det är vänner, bekanta, kändisar, företag och organisationer som alla använder sig av Instagram, Snapchat och andra sociala medier för att inspirera just mig. Som mottagare är jag ibland mer lättinfluerad än andra gånger. Speciellt stunder som denna, när vädret precis slagit om till snöblandat regn och jag dricker mitt förmiddagskaffe. Då är det svårt för mig att inte drömma mig bort och funderar över min nästa resa.

Genom att dela inspirationssidor om nyfunna platser med vännerna börjar nästa fas, planera en resa. Vi gör doodles, grupper på Facebook och delar flitigt länkar från Airbnb, Tripadvisor, Momondo och alla de siter och appar som finns för att svara på just våra frågor och funderingar. Hur tar vi oss bäst dit? Var bor vi? Ska vi boka in någon aktivitet? Vad rekommenderar andra? Känner vi någon som varit där nyligen?

I artikeln 5 digital marketing trends transforming the travel industry nämns det att sociala medier idag har en stor inverkan på reseindustrin och hur vi gör våra val utifrån noder i vårt ”sociala ekosystem”. Artikeln beskriver att 92% av en grupp tillfrågade resenärer i en undersökning anser att recensioner är avgörande när man ska boka en resa. Jag tror många känner igen sig i att man vill försäkra sig om att man inte gör om någon annans misstag innan man ska boka. Genom att kolla på trender som Smart Insights listar kanske vi i framtiden kan vänta hjälp av ännu mer Big Data och Virtual Reality (VR) vid planerandet. Dessa kommer till utryck i riktade rekommendationer, personanpassade erbjudanden och möjlighet till ” try before you buy”. Själv har jag inte provat VR ännu, men är nyfiken att testa inför mitt nästa resmål – kanske till rymden?

Hanna Blomquist - IBM Digital Insight Consultant

Hanna Blomquist – IBM Digital Insight Consultant

Idag fungerar betalning och verifiering utmärkt digitalt och med ett klick är köpen gjorda och ett par efterlängtade semesterdagar inbokade i kalendern. Äntligen dags att uppleva! Jag använder mig av ratings från Tripadvisor för att hitta restauranger, delar upp notor på Splitwise och laddar ner andra appar för lokala tips om aktiviteter. Precis som Lonely Planet var ett måste för mig när jag backpackade i Sydamerika för åtta år sedan, är telefonen ett måste på resan idag. Missförstå mig rätt: den där stunden i hängmattan på stranden får gärna avnjutas med en bok och till ljudet av havsbrus istället för mediebrus. Men jag värdesätter att någon gång per dag dra nytta av bra tips och att själv får vara den som bidrar till att någon där hemma i snöslasket får njuta av det som brukar vara min favoritstund på dagen.

Teknikens utveckling lär ju inte sakta ner och jag kan inte låta bli att fundera över hur morgondagens ”reseprocess” kommer att se ut. Vad kommer bli min nästa Lonely Planet efter mobilens härliga utbud av appar? Kanske det är just du som läser detta som sitter inne med svaret? Skriv gärna en kommentar om dina funderingar!

/Hanna

Läs mitt tidigare inlägg: En bild säger mer än 1000 ord?

Följ mig gärna på LinkedIn – Hanna Blomquist.

 

Share this post:

Lägg till kommentar
Inga kommentarer

Kommentera

Your email address will not be published.Obligatoriska fält är markerade med *

Mer Analytics Berättelser

Analys- en möjlighet för företag att hitta dina hemligheter?

I The New York Times kunde man förra veckan läsa en artikel om hur Target använder avancerad analys för att hitta köpmönster som till exempel visar om en kvinna är gravid. Även i Forbes kan man läsa en liknande artikel. Sant är att avancerad analys, så som data mining och statistik, ger företag möjligheter att […]

Läs mer

Analys och trafik

Det har skrivits en del i en av våra större morgontidningar om att restider med bil har ökat markant under de senare åren, bland annat i Dagens Nyheter, och eftersom jag är en av alla dessa personer som dagligen åker bil till jobbet så har jag gjort en del reflektioner avseende vad analys skulle kunna […]

Läs mer

Transaktionsrevolutionen är här för att stanna

Av Jonathan Stjernlöf Vissa människor tror att mobilen har revolutionerat deras liv. Men, det är nog faktiskt ingenting jämfört med vad som händer bakom kulisserna … eller bakom skärmen. Tänk efter! Allt eftersom mobilanvändandet ökar, genererar de mobila användarna mångdubbelt fler mobila transaktioner. Var och en av dessa transaktioner utlöser sedan en kaskad av relaterade […]

Läs mer