Analytics

Till nya länder med digitala trender

Share this post:

hanna.blominlägg380x190En av mina favoritstunder på dagen är när jag plötsligt befinner mig någon annanstans. Gärna i en hängmatta på en strand på Bali, på toppen av Kebnekaise eller varför inte mitt i rusningen på det kända övergångsstället Shibuya i Tokyo? Dessa stunder infinner sig förstås inte bara av sig själv, utan jag får hjälp av underbara människor runt omkring mig i min digitala värld. Det är vänner, bekanta, kändisar, företag och organisationer som alla använder sig av Instagram, Snapchat och andra sociala medier för att inspirera just mig. Som mottagare är jag ibland mer lättinfluerad än andra gånger. Speciellt stunder som denna, när vädret precis slagit om till snöblandat regn och jag dricker mitt förmiddagskaffe. Då är det svårt för mig att inte drömma mig bort och funderar över min nästa resa.

Genom att dela inspirationssidor om nyfunna platser med vännerna börjar nästa fas, planera en resa. Vi gör doodles, grupper på Facebook och delar flitigt länkar från Airbnb, Tripadvisor, Momondo och alla de siter och appar som finns för att svara på just våra frågor och funderingar. Hur tar vi oss bäst dit? Var bor vi? Ska vi boka in någon aktivitet? Vad rekommenderar andra? Känner vi någon som varit där nyligen?

I artikeln 5 digital marketing trends transforming the travel industry nämns det att sociala medier idag har en stor inverkan på reseindustrin och hur vi gör våra val utifrån noder i vårt ”sociala ekosystem”. Artikeln beskriver att 92% av en grupp tillfrågade resenärer i en undersökning anser att recensioner är avgörande när man ska boka en resa. Jag tror många känner igen sig i att man vill försäkra sig om att man inte gör om någon annans misstag innan man ska boka. Genom att kolla på trender som Smart Insights listar kanske vi i framtiden kan vänta hjälp av ännu mer Big Data och Virtual Reality (VR) vid planerandet. Dessa kommer till utryck i riktade rekommendationer, personanpassade erbjudanden och möjlighet till ” try before you buy”. Själv har jag inte provat VR ännu, men är nyfiken att testa inför mitt nästa resmål – kanske till rymden?

Hanna Blomquist - IBM Digital Insight Consultant

Hanna Blomquist – IBM Digital Insight Consultant

Idag fungerar betalning och verifiering utmärkt digitalt och med ett klick är köpen gjorda och ett par efterlängtade semesterdagar inbokade i kalendern. Äntligen dags att uppleva! Jag använder mig av ratings från Tripadvisor för att hitta restauranger, delar upp notor på Splitwise och laddar ner andra appar för lokala tips om aktiviteter. Precis som Lonely Planet var ett måste för mig när jag backpackade i Sydamerika för åtta år sedan, är telefonen ett måste på resan idag. Missförstå mig rätt: den där stunden i hängmattan på stranden får gärna avnjutas med en bok och till ljudet av havsbrus istället för mediebrus. Men jag värdesätter att någon gång per dag dra nytta av bra tips och att själv får vara den som bidrar till att någon där hemma i snöslasket får njuta av det som brukar vara min favoritstund på dagen.

Teknikens utveckling lär ju inte sakta ner och jag kan inte låta bli att fundera över hur morgondagens ”reseprocess” kommer att se ut. Vad kommer bli min nästa Lonely Planet efter mobilens härliga utbud av appar? Kanske det är just du som läser detta som sitter inne med svaret? Skriv gärna en kommentar om dina funderingar!

/Hanna

Läs mitt tidigare inlägg: En bild säger mer än 1000 ord?

Följ mig gärna på LinkedIn – Hanna Blomquist.

 

More Analytics stories

Låt oss tillsammans sätta smart teknik i arbete!

Det är ett par veckor kvar till vårt stora event Think Summit Stockholm den 3 oktober. Det ger mig skäl att stanna upp och reflektera över var vi befinner oss – som yrkesmänniskor och privatpersoner här i Sverige, idag. Utan tvivel lever vi i en brytningstid. Aldrig tidigare har vi haft tillgång till så kraftfulla […]

Läs mer

Varför vill en läkare börja jobba på IBM?

Varför byta vit rock och stetoskop mot skjorta och kavaj? Varför byta en vardag där man varje dag hjälper sjuka människor mot en vardag fylld av resor och möten? Varför vill man byta dryga 20 års utbildning, forskning och kunskap inom medicin mot ett helt nytt område där man är helt grön? Redan som 20-åring […]

Läs mer

Från matsäkerhet till en bättre informerad konsument

5 in 5, andra delen. Klicka här om du missade del ett.  Så när nu maten, eller snarare dess råvaror, är odlad eller uppfödd, hur minskar vi slöseriet i den kedja som leder fram till våra kök? Vi vill också ha råvarorna färska, och med de egenskaper vi betalat för, till exempel att de odlats […]

Läs mer