Molntjänster

Det bästa av två världar

Share this post:

bluebox-ibm-final900x200

Har du någonsin drömt om att ha det bästa av två världar? Nu kan du faktiskt få det! Du kan få både ett publikt moln och ett privat moln på plats hos dig. Smart, va?!

Hans Zai, Cloud Advisor

Hans Zai, IBM Cloud Advisor

Det började med Blue Box, ett företag vi på IBM köpte i somras. Blue Box har utvecklat en enkel lösning som kan förse företag med en privat Cloud-as-a-Service-plattform, baserad på OpenStack, som gör att kunder kan distribuera sitt privata moln över 27 datacenter runtom i världen. IBM Blue Box använder alltid dedikerad hårdvara, oavsett om den står i dina lokaler eller på annan plats. Systemet erbjuder också ett enda verktyg för alla OpenStack-baserade privata moln, oavsett var de befinner sig. Lösningen ger snabb tillgång till både applikationer och data genom förenklad och ständig tillgång till offentliga, privata och hybridmolnmodeller.

IBM Blue Box har stora fördelar, särskilt för verksamheter i branscher som bank- och finanssektorn samt inom hälso- och sjukvård, där det är hårda krav på hur säkerhet, regelefterlevnad och känslig kunddata hanteras. Blue Box ger fördelarna med ett privat moln utifrån aspekter som integritet, säkerhet och regelefterlevnad.

För många verksamheter är denna typ av hybridmolnstrategi en optimal modell för att fånga fördelarna med offentliga och privata moln på ett smidigt sätt. Enligt en färsk undersökning från Forrester, räknar 92 procent av företagen med att öka andelen privata moln som en del av IT-strategin, men uppger samtidigt att brist på driftsexpertis är deras största utmaning. I själva verket rapporterar 75 procent av företagen att det kan ta en månad eller mer att genomföra en enda uppdatering av interna plattformar och infrastruktur.

Bara några månader efter köpet av Blue Box lanserade vi den första gemensamma produkten, IBM Blue Box Local. Det är en OpenStack-baserad infrastrukturtjänst som ger företag en privat molnmiljö som IBM driver i egna datacenter och som erbjuder företag fördelarna med moln utan att själva behöva ansvara för underhållet.

Med IBM Blue Box Local görs först en genomgång av befintlig infrastruktur. Därefter beställs kapacitet och hårdvara från en fördefinierad lista. Utifrån denna specifikation bygger IBM sen hela racket och levererar det till kunden, där det bara är att ansluta el och nätverk. Hela miljön fjärrstyrs och övervakas sedan av IBM och Blue Box.

Denna tjänst passade som hand i handske för Cloudsoft. De behövde använda OpenStack, men ville inte ”driva en verksamhet för att hantera eller distribuera OpenStack”. Duncan Johnston-Watt, VD på Cloudsoft Corporation, uttryckte det väl: ”Med kombinationen av Blue Box enastående OpenStack-tjänst och IBMs globala molnerbjudande är det möjligt för oss att utforma, implementera och hantera våra kunders affärskritiska applikationer och tjänster över hela världen.”

Så, du får alltså inte bara det bästa av två världar. Du kan använda OpenStack, men slipper allt trassel med att hantera OpenStack. Bra, va?!

/Hans

Följ mig gärna på: Twitter logoTwitter och LinkedIn logo LinkedIn

More stories

Mikrotjänster till din tjänst, för ökad innovationstakt och flexibilitet – del 2 av 2

Jag har tidigare skrivit här på THINK-bloggen om mikrotjänster ( ”Mikrotjänster till din tjänst – del 1 av 2”) , och dess huvudsakliga fördelar: kontinuerlig leverans och distribution av tjänster, skalbarhet och ökad kvalitet. En våra kunder här i Norden, som har sett mätbara fördelar av att modernisera sina applikationer och gå över till en […]

Läs mer

Öppen källkod – ett grundläggande fundament i IBMs strategi och lösningar

Skriven i ljuset av IBMs Red Hat köp och med inspiration av Chris Ferris, CTO för IBM Open Technology. IBM har under hela min 24-åriga karriär betraktats som en viktig del av öppen-källkod-kollektivet (open source), både som ledare och medverkande. Utmaningen är att denna syn framför allt delas av öppen-källkod-kollektivet, men i en mycket liten […]

Läs mer

Mikrotjänster till din tjänst, för ökad innovationstakt och flexibilitet – del 1 av 2

Microservices är arkitekturtrenden som allt fler talar om just nu. Gärna i samband med ämnen som ökad innovationstakt, digitaliseringsstrategi och modernisering av IT-landskap. Men när passar det egentligen att använda mikrotjänster, och när passar det inte? Jag tänkte behandla ämnet i detta och i nästa blogginlägg och hoppas få höra dina tankar och erfarenheter. Detta […]

Läs mer