Molntjänster

Cloud – en barnlek

Share this post:

”Jag hamnar sällan dit jag ville, men jag kommer nästan alltid dit jag behöver.” (Citat: Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams.)

Det finns idag fler än 18 miljoner utvecklare som nu med allt större hastighet, och tillsammans, hjälper till att digitalisera och transformera vår värld in i framtiden. (Jag ryser av välbehag och förväntan!) IBM Bluemix spelar redan en allt större roll för att det här ska kunna hända, och redan händer.

bluemix-banner-300x250.jpgJag hoppas och antar att du redan har hört talas om IBM Bluemix, en molnbaserad plattformstjänst (PaaS) som kombinerar mer än 100 molnbaserade utvecklingsverktyg från IBM och våra partners och som utgör hjärtat (eller ska jag kanske beskriva det som själen månne? Eller varför inte ryggraden? Äsch, jag tror du fattar) i det som vi kallar ett “Cloud Ecosystem”. Detta ”Cloud Ecosystem” är en digital gemenskap vilken möjliggör samarbete mellan utvecklarna och skapar grunden för den innovation som krävs för framtidsutvecklingen.

I Bluemix hittar du förpaketerad kod för massor av olika ändamål, självklart ingår Social, Mobile, Analytics och Security plus mycket annat. Allt det här tillgängligt och enkelt för utvecklare att använda.

Här kan du se en kort film där Espotel använder Bluemix för att skapa nya funktioner (Länk Youtube)

Fler och fler ansluter till Bluemix plattformen, bland annat finns det ett flertal universitet anslutna. Vi anordnar också Hackathons och andra initiativ – vad/vilken är framtidens killer-app? Att det här också har fört oss in i världen av start-ups är förstås också spännande, här tillhandahåller vi teknik och expertis, men inte minst viktigt banar vi också vägen till den internationella scenen där kunder, leverantörer och investerare finns.

När jag var liten lekte jag, som de flesta andra jag känner, med Lego. En genial leksak, standardiserad och med oändliga möjligheter i stort sett busenkel att hantera. Likheten med Bluemix är slående, så slående att kollegor till mig har låtit både dagisbarn(!) och skolbarn testa att använda Bluemix.  Barnen fattade mycket snabbt vad man skulle kunna göra och byggde funktioner som skickade meddelanden till överraskade lärares mobiltelefoner.

Så om du ännu inte tittat på Bluemix ännu är det hög tid att du gör det och ansluter till vårt ekosystem. Sverige och Norden behöver all innovativ kraft som finns för att fortsätta vår samhällsutveckling och digitala transformation.

Och inte minst, tänk att utvecklingen har nått så långt att det är en ren barnlek! 😉

Monica Claesson Executive Consultant, Cloud IBM

Och du, du har väl säkrat din plats till årets Business Connect event i Stockholm 19 oktober? Förra året blev det fullbokat!

More stories

Framtidens energisamhälle är redan här!

Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer

Härom dagen undrade en kollega på halvt allvar: Är cloud-plattformarna en ny sorts ransomware?

Jag har jobbat med IT sedan mitten av 80-talet, och hela tiden med att driva på förändring mot nya typer av lösningar och teknik. Fördelen med att ha varit med länge – och också en källa till frustration – är att man kan se mönster i anammandet av den nya tekniken. Ett positivt mönster är […]

Läs mer