Social business

Vad är en Intelligent organisation™?

Share this post:

jonas_moller

Jonas Möller,
Storkundsansvarig på EGBS

Ett enkelt sätt att definiera vad vi menar med Intelligent organisation™ är att jämföra det med en intelligent varelse, t.ex. en människa. Det som gör att vi kan kalla oss intelligenta är vår hjärna, ett organ som vi vet ganska mycket om även fast vi inte vet så mycket av allt man skulle kunna veta om den.

Det intressanta med vår hjärna är att den hjälper oss att rationalisera och effektivisera. Den filtrerar, söker och sammankopplar lagrad information och erfarenheter med uppkomna situationer för att därigenom komma fram till nya insikter och idéer.

Den samlade erfarenheten och kunskaperna som vi lagrat är ofta outnyttjade resurser då vi ofta måsta ta tag i saker på uppstuds och agera i stundens hetta. Men tänk så ofta de bästa lösningarna kommer en stund senare, då vår hjärna jobbat i det fördolda.

Det är därför vi som intelligenta varelser lär oss att ”grunna” eller ”sova på saken” för att komma fram till de bästa lösningarna. Inte sällan så kommer vi på det där vi inte mindes bara några minuter efter att vi uttalat den välbekanta frasen ”jag har det på tungan”.

Slutsatsen är således den att en person som använder hjärnan optimalt genom att låta den arbeta utanför vårt direkta medvetna, dvs i vårt undermedvetna, kommer att hitta bättre lösningar och därmed uppfattas som mer intelligent än den som tar första bästa lösning.

Vad av detta kan vi då överföra till en organisation?

Ja, en hel del!

Den samlade kompetensen på en arbetsplats är mycket hög och inte sällan finns all kunskap vi behöver i vår organisation. Det svåra är att hitta den, och att hitta den genom ett sätt som ligger mig nära och inte ett sätt som är komplicerat eller svåråtkomligt.

Hur får jag tillgång till organisationens ”undermedvetna”? Hur kan jag dra nytta av att andra i ett tidigare skede har gjort samma sak som jag skall göra nu?

Information finns lagrat på två ställen i en organisation, det är i dokument (digitala eller fysiska) och huvudet på dina kollegor. Utmaningen är att få åtkomst till all denna kunskap, när du behöver den.

När jag upplever behov av att få del av kompetens jag inte anser mig ha så söker jag det, och då söker jag det där jag hittade det senast eller där jag senast fick hjälp med något problem. Ingenting säger att det nödvändigtvis är den bästa hjälpen för mig och i värsta fall innebär det externa kostnader fast det fanns hjälp internt.

I en Intelligent organisation™ har du åtkomst till rätt kompetens och rätt information i rätt tid, där du är utan att behöva leta på ett tidskrävande sett. Konsekvenserna av detta är mycket stora.

Hur skapar man en Intelligent organisation™?

Den 13 februari håller vi ett seminarium där vi konkret lär ut hur det idag går att skapa en intelligent organisation med hjälp av moderna IT-verktyg och nya arbetssätt. Vi vill visa på värdet av att knyta rätt information till rätt person då du behöver den på ett nytt sätt. För mer information besök itkoparguiden.se

Varning: Samarbete är beroendeframkallande och kan leda till kronisk effektivisering.

Om Jonas Möller:

Befattning: Storkundsansvarig på EGBS

Jag brinner för att hitta den konkreta nyttan med att införa teknologi. Teknologin finns inte för sin egen skull utan skall kunna ge en påtaglig effekt i den organisation som den används i. Hur en produkt kan påverka organisationens produktivitet är oftast den mest intressanta frågan, och som jag ser det kan våra olika affärsområden påverka produktiviteten påtagligt lite beroende på bransch och företag. Ett av de mest intressanta koncepten för att utveckla produktivitet är Intelligent organisation™.

Om EGBS:

EGBS är en IBM Premier Business Partner med lång erfarenhet av att hjälpa företag och organisationer att bli framgångsrika inom digitalt samarbete.  Tillsammans med våra kunder tar vi fram tydliga beslutsunderlag och skapar plattformar för internt och externt samarbete.

More stories

Valfrihetens förföriska fördärv?

Få säger nog emot när jag påstår att arbetslivet för de flesta av oss moderna kontorsarbetare innebär två, till synes, motsägelsefulla utmaningar. Å ena sidan drunknar vi i oönskad information om saker vi finner ointressanta och med tveksam nytta för oss. Å andra sidan kämpar vi i motvind för att hitta den information, de verktyg […]

Läs mer

Dagarna gör vi. Vi har dem inte bara.

Äkta språknördar, som jag, irriterar sig inte bara på sär skrivningar (avsiktligt särskrivet, så klart) eller när folk inte kan skilja på de och dem. Vi irriterar oss också på anglicismer, alltså när engelskan sipprar in och tar över vårt språk. Ibland kan det bli riktigt smärtsamt när man arbetar i USA-ägda bolag som IBM, […]

Läs mer

Amys presentation – en solskenshistoria

Amys kund hade utmanat henne. ”Gör en presentation som enkelt och tydligt förklarar de viktiga skillnaderna mellan IBM Connections (IBM:s marknadsledande plattform för samarbete inom organisationer) och Microsoft SharePoint, för användarna och för oss som företag”, hade han sagt. Amy, som arbetat länge med samarbetslösningar på IBM i Nederländerna, lever som hon lär. Hon arbetar […]

Läs mer