Handel

Bricks Hjärta Clicks = Sant

Share this post:

“You have to be very nimble and very open minded. Your success is going to be very dependent on how you adapt.” – Jeff Stoppelman (Founder of Yelp)

Citatet från grundaren av den amerikanska söktjänsten “yelp” känns relevant i sammanhanget när jag summerar NRF 2015 i NYC.

AN15_NYC_hero_0

För dig som inte följer NRF Big Show så är detta, av många, ansedda som världens största mässa och event med fokus på teknik för handel och dess samspel för att möta konsumenternas efterfrågan på bra och relevanta köpupplevelser. Ca 30 000 besökare och ett hav av utställare och talare med olika expertis inom området. Från Norden närvarade ca 300 deltagare detta år och antalet ökar år för år.

Att ge sig på uppgiften att sammanfatta vad som visats och diskuterats på NRF är alltid en utmaning, det blir ofta mer en sammanfattning av intryck.

Mina första reflektioner från årets NRF är:

Den evigt krävande konsumenten bryr sig allt mindre vad du tänker eller säger utan mer vad du som ”handlare” faktiskt gör för att möta dem där de finns för tillfället. Under årets NRF är mitt intryck att tidigare fokus på ”bricks” eller ”clicks” (traditionella butiken vs näthandeln) flyter ihop i ett skönare sammanhang. Det handlar inte om antingen eller utan både och för de aktörer som vill göra anspråk på ledartröjan i sin kategori.  En sak känns dock helt klar. Om man som handlare skall kunna hantera en mer komplex och mer exakt värld så måste man ha bra koll på sina bakomliggande processer och dess teknologistöd . Vi kommenterar i denna blogg löpande bra exempel på aktörer som skapar utveckling – fortsätt gärna följ oss i dessa observationer.

Utmaningen för många av besökarna på NRF och CES (som sker veckan innan NRF i Las Vegas) är att följa och välja rätt teknik som passar just deras förutsättningar och strategi. Tyvärr är det många besökare på dessa event som bländas av vad den nya tekniken kan göra medan flertalet förbiser att grunden måste vara på plats innan de mest avancerade lösningarna får accept och tar fart i de interna beslutsprocesserna på hemmaplan. Jag tänker på de mest grundläggande funktionerna som ordning och reda på ”masterdata” och ”smart lagring” som gör att bra och säker information finns tillgänglig att börja jobba med. Utan möjligheter att lagra och fördela information snabbt faller hela övningen med Big Data och utan bra ”masterdata” är det en omöjlighet att bygga starka, effektiva, lönsamma kund erbjudanden med tillhörande prognoser och varuflöden. Det blir lite som att försöka köra höghastighetståg med ett gammalt tågset.

Mitt starkaste intryck från årets NRF är att många fler handlare från Norden idag är mer förberedda än tidigare med sin planering och sina förberedelser av grundläggande funktioner, för att på allvar kunna smälta ihop ”bricks and clicks” i en mängd relevanta sammanhang som gör att konsumenten blir nöjd och mer angelägen att bidra till den tillväxt vår gemensamma ekonomi så väl behöver.

För dig som inte hunnit fördjupat dig i vilka teknologier som branschen globalt mest tittar på just nu kan jag rekommendera dig att studera följande 2 artiklar.  Många kreativa tankar frigörs onekligen när man inser var vi är på väg?

 

Jag sammanfattar mitt inlägg med en fråga –  blir 2015 en ”tipping point” för branschen?

Jag tror nämligen det….

Fortsätt gärna diskussionen här eller ta kontakt för mer frågor.

/Bengt Eliasson

Commerce expert

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

När kundupplevelsen är det som avgör

”Jag anser att kundupplevelsen i det långa loppet är det enda som kan differentiera dig från konkurrenterna. Det är mycket lätt för någon annan att kopiera dina produkter. Det är mycket lätt för någon annan att kopiera dina priser. Så den enda verkligt varaktiga konkurrensfördelen är enligt min mening upplevelsen vi skapar för våra kunder.” […]

Läs mer

Digital förnyelse: Har detaljhandelns aktörer vad som krävs för att utveckla och försvara sina roller i ekosystemet?

Den svenska detaljhandeln: Ett ekosystem under förändring För drygt två år sedan föreslog vi att det är hög tid för detaljhandelns aktörer att välja roll i ekosystemet. Vi liknade ekosystemet vid en hage med fyra djur: Kor: De traditionella butiksaktörerna som servar hemmamarknaden. Myggor: Små e-handelsentreprenörer som är specialiserade inom ett visst område. Hajar: Globala […]

Läs mer