Social business

När gör du ditt arbete…. egentligen?

Share this post:

Mats Bark et al - Intranät i organisationens kommunikation”Du spenderar så mycket tid i sociala medier, internt och externt. När gör du ditt arbete…… egentligen?”

De flesta av oss som arbetar med och i sociala verktyg har fått frågan många gånger, direkt eller i mer inlindad form. Som om den tid vi använder till att läsa och kommunicera i det sociala intranätet är bortslösad.

Vi har väl oss själva att skylla eftersom vi envisas med att lägga till ”social” till saker som inte är mer komplicerade och annorlunda än att vi erbjuder medarbetare digitala kanaler att kommunicera med varandra, att dela kunskap med varandra och att återanvända idéer och erfarenheter som våra kolleger gjort. Vad är det för konstigt med det? Hur kan det vara slöseri med tid?

Det vi kallar sociala intranät blir ju helt enkelt hur vi brukade beskriva det framtida intranätet, kring millennieskiftet ungefär. Eller för att citera Mats Bark et al, Intranät i organisationens kommunikation, 1997, sid 20:

Intranätet blir enligt detta koncept hopvuxet med företagets organisationsstruktur och IT-arkitektur på ett sätt som gör det till ett integrerat verksamhetssystem, en infrastruktur inom vars ramar hela företagets interna och externa verksamhet bedrivs

Om man arbetade med webb under nittiotalets andra hälft, känner man igen sig. På den tiden arbetade jag på kommunikationsbyrå och kunderna sade saker som ”vi gör annonser, broadcast, katalog, kundtidning, produktblad, årsredovisning….och webb så klart”. Som om webben var en särskild sorts kommunikation, inte ett alternativt medium för all slags kommunikation. Idag vet vi bättre…. om webbkommunikation, alltså. I stället hör jag ungefär samma visa fast med ”… och sociala medier” på slutet. Lika tokigt.

Om fem till tio år kommer mitt arbete att vara helt annorlunda, om det ens finns kvar. Skulle jag veva igång mitt nuvarande brandtal om värdet av att använda sociala intranät kommer folk att se på mig som en relik från en svunnen tid. ”Vad snackar han om, sociala intranät? Det är ju bara så som man bedriver sitt arbete. Hur annars skulle vi få något gjort? Hur annars skulle vi lära oss och kunna arbeta effektivt?”

Självklart finns det folk som slösar bort sin egen och andras tid med struntprat i sociala intranät och andra sociala medier, men när ens pratglada kompis slösat bort en halvtimme på kallprat i telefonen är det knappast telefonisystemet vi klandrar? Eller när kollegan vevat i tjugo minuter på fikarasten om rävspelet i styrelsen för bostadsrättsföreningen är det väl inte fikarastens fel? Pratkvarnar finns det överallt, men med övning lär vi oss att hantera dem; i telefon, på rasten eller i intranätet. Men, oj! Jag blir för sen till mitt telefonmöte!

More stories

Valfrihetens förföriska fördärv?

Få säger nog emot när jag påstår att arbetslivet för de flesta av oss moderna kontorsarbetare innebär två, till synes, motsägelsefulla utmaningar. Å ena sidan drunknar vi i oönskad information om saker vi finner ointressanta och med tveksam nytta för oss. Å andra sidan kämpar vi i motvind för att hitta den information, de verktyg […]

Läs mer

Dagarna gör vi. Vi har dem inte bara.

Äkta språknördar, som jag, irriterar sig inte bara på sär skrivningar (avsiktligt särskrivet, så klart) eller när folk inte kan skilja på de och dem. Vi irriterar oss också på anglicismer, alltså när engelskan sipprar in och tar över vårt språk. Ibland kan det bli riktigt smärtsamt när man arbetar i USA-ägda bolag som IBM, […]

Läs mer

Amys presentation – en solskenshistoria

Amys kund hade utmanat henne. ”Gör en presentation som enkelt och tydligt förklarar de viktiga skillnaderna mellan IBM Connections (IBM:s marknadsledande plattform för samarbete inom organisationer) och Microsoft SharePoint, för användarna och för oss som företag”, hade han sagt. Amy, som arbetat länge med samarbetslösningar på IBM i Nederländerna, lever som hon lär. Hon arbetar […]

Läs mer