CSR

Har vi råd att säga nej till ett hållbart arbetsliv?

Share this post:

Det är titeln på det seminarium jag deltar i under Almedalsveckan. Man varför skulle man vilja säga nej till det? Friskhet är ju lönsamt!

Nästa vecka presenteras årets Jobbhälsobarometer som varje år kartlägger hur vi svenskar ser på jobb och hälsa. Redan nu (DN 24 juni 20114) har vi fått en liten inblick i den som dessvärre visar på sjunkade resultat.

Den visar att det finns en klar koppling mellan motivation och hälsa – gillar man det man gör på jobbet så mår man bättre, och tvärt om.

Förutom att sjukfrånvaro ger ett lidande för de enskilda individen så kostar det företaget och samhället stora belopp varje år. Skapar vi fler motiverade anställda så minskar vi helt enkelt våra kostnader. Hur gör man det då? Vad är det som motiverar? För egen del är det att känna att man kan göra en skillnad. Att man kan bidra med en förbätting. Skapa en smartare planet och ett bättre samhälle. Det här tänker jag prata om i Almedalen.

Jag kommer ocskå berätta om forskning mellan volontärprogram och lyckliga medarbetare: Does Good Corporate Citizenship Lead to Happier Employees? 

En annan faktor som påverkar hälsan på jobbet är stresshantering. – Det är inte fel att jobba mycket, men att jobba mycket hela tiden är fel.

Veckan efter Almedalen blir det semester för mig. Dags för återhämtning…

//Susanna Salwén, CSR-expert på IBM i Norden

More stories

Vi fortsätter bidra till att barn och unga är säkrare på nätet

Det var drygt ett år sedan jag senast skrev om CSR-initiativet ”Är du säker?” #290Cybersecurity. Då, i mars 2020, var vi precis i början av coronapandemin. Vi kunde väl aldrig tro att den skulle bli så långdragen som det blivit men vi förstod ändå att de föreläsningar vi gjorde ute på skolorna skulle behöva ta […]

Läs mer

Tillsammans skapar vi en framtid inom IT – och stärker branschen!

”Just Do It!”, ”You Can Do It!”,  “I Can Do It!”. Det finns gott om peppande tillrop som syftar till att skapa motivation och kraft. Behövs det verkligen ett till? Vi tycker det och har valt namnet ”We Can Do IT!” för vårt senaste CSR-projekt här på IBM. ”We” för att det är mycket roligare […]

Läs mer

Tillsammans för att nå FN:s hållbarhetsmål

I vår familj avslutar vi varje år med att fundera på vad vi önskar oss av kommande år. Man får välja ett själviskt mål (jag vill äta mer på restaurang med mina vänner, min son vill ha fler dinosaurer) och ett som handlar om världens utveckling. Det är här FN:s hållbarhetssmål kommer in. 17 mål […]

Läs mer