Molntjänster

En bättre shoppingupplevelse på min önskelista

Share this post:

”– Det är vid såna här tillfällen, sa Arthur, när man sitter fångad i en av vogonernas luftslussar tillsammans med en man från Betelgeuse och just ska kvävas till döds i yttre rymden, som man verkligen önskar att man hade lyssnat på vad mamma sa när jag var liten.

– Vad sa hon?

– Jag vet inte. Jag hörde inte på.”

Citat: Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams

Jag var nyligen ute i handeln för att uppgradera min höstgarderob. Jag hade en tydlig idé om vad jag ville ha och hade, som vi ju vant oss vid, gjort grundliga efterforskningar på nätet. Prova ville jag i alla fall. Det första som slår mig är att jag irrar runt i butiken en bra stund innan jag hittar det plagg jag är ute efter. Dessvärre är mitt hett eftertraktade plagg slut i min storlek. Jag vände på klacken och gick vidare till nästa butik. Det fick mig att fundera på vilka enorma möjligheter butikerna har.

Eftersom jag varit inne på nätet så vet butikens nätsida vad jag tittat på och varit intresserad av. Tänk då om jag i min telefon hade en funktion som visade mig rätt i butiken, till plagget jag vill prova. När det står klart för mig att den storlek jag behöver inte finns, borde jag, via mobilen, antingen få förslag på butiker i närheten som har plagget i min storlek. Eller, varför inte föreslå mig ett alternativ, på ett liknande plagg, som finns i min storlek, i butiken. Självklart borde butiken också ge tips på tillbehör som passar till.

Det finns ambitioner inom handeln att utveckla näthandelserbjudandet, men hittills har jag inte sett några bra exempel på att integrera mobilen och den fysiska butiken på ett bra sätt.

Jag skulle vilja se fler butiker som vågar testa nytt och utnyttja teknikens möjligheter för att ge ny och bättre service till sina kunder och samtidigt har möjlighet att knyta kunderna närmare till sig.

Om du som läser detta är från butikssidan, så tänker du kanske: … utvecklingskostnader… time-to-market… eller investeringsbudget… nej, det går inte. Då säger jag bara, johådå! Idag finns fantastiska möjligheter att testa, utöka, minska, och snabbt få upp nya lösningar och bara betala för det du använder – med, just det, molnet!

Med en molnbaserad leverans är det möjligt att snabbt göra nyutveckling, att få tillgång till en testplattform och att knyta ihop detta med befintliga system. Leveransen handlar om några timmar istället för veckor och månader.

Dessutom möjliggör molntekniken att företag snabbt kan addera funktioner som gör att de kan kapitalisera på den information och data de redan har, på ett enklare sätt. Det kan vara beställningsdata, lagerstatus och information om kopplade köpbeteenden, som kan hjälpa kunderna hitta just sina produkter – och butikerna att öka sin merförsäljning.

Jag skulle gärna se att när jag nästa gång gick in i min favoritbutik, så kunde de se, inte bara vilken nyårsklänning jag skulle vilja ha, utan också att jag vintertid är en storkonsument av vantar (eftersom det kan förekomma att jag lämnar ett par på bussen…).

Snälla tomten, det är bara det här jag önskar mig i år!

 

Här kan du läsa mer om IBMs smarta molnlösningar

Cloud Advisor

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Framtidens energisamhälle är redan här!

Dagens överflöd och acceleration av ny teknik möter klimatets panikbromsande kamp mot klockan. Det är i denna dystopiska korsning som vi hittar såväl förtvivlan, ignorans som domedagsprofetior. Men i denna korsning möter världens viktigaste problem också hopp, innovation och god energi. Det är inte motsatta poler eller från varsin kortsida, skrikandes på varandra, som vi […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer