Innovation

Skapa serendipity med hjälp av Information och Teknologi = IT!

Share this post:

Igår läste jag i senaste numret av Veckans affärer om två vänner som lyckats skapa företag som omsätter miljarder ur en situation som skedde av en lyckosam slump: en serendipitet.

Ursprungsprodukten var en form av glas som var hårdare än allt annat och som uppstod vid en miss i ett forskningsexperiment. Det visade sig senare att just den typen av glas inte gick att använda i sin ursprungsform men i kombination med andra komponenter så utvecklades ett flertal nya produkter högt eftertraktade på marknaden.

Bolaget heter Diamorph. De två vännerna nöjde sig inte med att se hur denna slump utvecklades till en produkt utan skapade så småningom ett företag som heter Serendipity. Serendipity ägnar sig åt att stödja och förenkla processen för att kunna fånga idéer och forskningsresultat i ett tidigt stadium och utveckla dem till produkter. Genom att vara öppen för möjligheter redan tidigt i processen så flerfaldigas också möjligheten att se andra nya lösningar som kanske inte ens ligger i linje med förväntat forskningsresultat. Dessutom med tillägget att investeringar i projekt rörande nya produkter alltid har en väl kalkylerad risk, för man kan bara förlora 100% av det man satsar, men uppsidan kan vara hur stor som helst.

Det tål att tänkas på, att våga misslyckas tidigt i processen.

Serendipitet får större och större utrymme i det informationssamhälle vi lever i. Det handlar nämligen om möjligheten att pröva olika konstellationer av information och situationer i den digitala världen. Situationer och konstellationer som vi inte ens funderat på annars men som visar på mönster, samband och effekter som leder till nya upptäckter. Kanske ska vi inte kalla det serendipitet i alla lägen, men visst är det så att sammankopplar man olika typer av information eller människor eller produkter så skapas nya möjligheter, varje gång.

Informationen finns, Teknologin finns, och så som analysföretaget Gartner sa i sin senaste rapport: alla bolag behöver bli InformationsTeknologi bolag!

More stories

Design Thinking är en process för att ta sig framåt

Ideér kommer inte från ingenstans. Design Thinking är en process för att ta sig framåt, oavsett om man har  – eller inte har  – idéer. Från inga idéer till många idéer, och från många idéer till den ”rätta” idén. ”Design Thinking” har fått mycket uppmärksamhet de senaste tio åren eller så, men det är inget […]

Läs mer

Det femte paradigmet

“Hittat tio tusen sätt som inte fungerar? Det håller inte idag, Thomas.”  Thomas Alva Edison tillskrivs ibland ett citat om att han inte misslyckats, bara provat tio tusen sätt som inte fungerar. Om han är korrekt citerad tycks osäkert, men en sak är säker: med miljoner, miljarder eller fler möjliga vägar att pröva går det […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer