IBM & Vasaloppet

IBM tar Vasaloppet till molnet

Share this post:

Nu har snön kommit i stora delar av Sverige, och här i Stockholm med besked. Det gör att jag börjar komma i riktigt fin Vasaloppsstämning och har redan fått en del skidmil i benen. Vasaloppsorganisationen själva är givetvis igång hela året, med planering och organisation av hela Vasaloppsveckans många delmoment, de populära loppen under vinterveckan, samt det nyare sommaraktiviteterna CykelVasan och Vasaloppsstafetten. Dom har även många andra event och aktiviteter i många kanaler.

En viktig nav för Vasaloppsverksamheten är webben. Där varierar besöken och belastningen över året med enorma toppar under loppen och när de oerhört populära anmälningarna till de olika tävlingarna släpps. Detta ställer mycket stora krav på webbplattformen. I år har Vasaloppet valt att stärka upp webben genom att placera den i IBMs moln-tjänst.

Med IBMs molntjänst IBM SmartCloud Enterprise kan Vasaloppet anpassa kapaciteten efter efterfrågan och bara betala för den kapacitet de utnyttjar. Molntjänsten ger Vasaloppet en robust lösning, proaktiv support, tydliga SLAer och flexibilitet, som gör att de kan möta de väldigt skiftande kraven och efterfrågan från deltagarna och besökarna.

Trafiken på Vasaloppssajten är bitvis mycket stor och är under sin högsta belastning under själva Vasaloppet en av Sveriges mest besökta webbsidor. Det krävs att plattformen kan hantera denna anstormning och att kapaciteten är tillräcklig. Under andra delar av året är belastningen endast en bråkdel.

Som en del av moln-tjänsten så bevakas kontinuerligt belastningen på Vasaloppets webb och kan på några minuter skruva upp kapaciteten när belastningen ökar. Denna tjänst garanterar webbtillgängligheten för Vasaloppet när intresset och efterfrågan går upp, utan att Vasaloppet behöver ha stora kostnader och omfattande arbete med denna del av infrastrukturen.

Jag känner mig lugn att mina nära och kära kan följa mig på webben när jag i år åker fram i vasaloppsspåren första söndagen i mars. Jag tackar molnet för det.

 

Här kan du läsa mer om IBMs molntjänser

Innovatör och Vasaloppsambassadör

More IBM & Vasaloppet stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer