Smartare marknadschef

Öppet brev till IT Chefen

Share this post:

Kära IT-chef, eller du kanske föredrar att jag kallar dig CIO?

Vi känner inte varandra speciellt bra, du och jag, men vi har ju setts på ledningsgruppsmötena när du presenterar förändringar i något IT-system. Jag är inte säker på om du kan hjälpa mig, men jag tänkte att jag skulle prova med att skicka ett email i alla fall.

Jag och min enhet har upptäckt en mycket intressant (och som vi dessutom tror är väldigt värdefull!) resurs som vi tror kommer bli helt avgörande för vårt företags konkurrenskraft, för att inte säga överlevnad.  Vi tror också att tiden är knapp att ta till vara på denna resurs eftersom vi ser att många andra företag faktiskt redan har kommit längre än vi!

Jag talar förstås om all den INFORMATION som våra kunder och potentiella kunder lämnar efter sig när de är ute och kvittrar i sociala medier och när de surfar på nätet. Vi tror att om vi använde den här informationen, skulle vi kunna förutspå köptrender långt innan våra konkurrenter och vi tror dessutom att vi skulle kunna skapa personliga erbjudanden till våra kunder som de faktiskt inte ens kommer uppfatta som reklam, utan som kundservice! Skulle inte du själv vilja ha ett rabatterbjudande på en ny smartphone precis just när du är ute och letar efter en till exempel?

Vi behöver hjälp med att förstå hur vi skall kunna ta tillvara på all den information som finns att tillgå, både i våra egna system och på internet, och vi behöver hjälp med hur vi skall gå tillväga för att analysera den så att vi kan använda den till vår fördel, både i realtid och för att kunna förutse händelser!

Många av mina marknadschefs-kollegor använder fortfarande enbart historisk data för att förutspå köpmönster, De använder fortfarande klumpiga segmenteringsmodeller och de flesta använder sig fortfarande av massutskick av breda kampanjerbjudanden med väldig låg träffsäkerhet. Så vill jag inte jobba! Jag vill aldrig mer störa kunden med ett erbjudande som de inte är intresserade av, det kostar ju en massa pengar och om vi har riktigt otur kan det faktiskt få kunden att tycka sämre om oss efter att de har fått erbjudandet – från och med nu vill jag bli PERSONLIG i vår dialog med våra kunder!

Jag behöver ingen hjälp med innehållet i våra erbjudanden, utseendet, eller timingen, men jag behöver som sagt hjälp med tekniken och jag behöver din insikt i hur man hanterar stora datamängder. Kort sagt: jag behöver veta allt det där som jag borde veta men inte vet! Och nu när vår VD har sagt att du och din roll kommer få en större plats i vår ledningsgrupp vill jag vara den första att sträcka ut handen och bjuda in dig till ett samarbete som både kommer att förändra bilden av vårt företags varumärke och göra dig och mig kända som ledare som snabbt kan ta tillvara på möjligheterna med hjälp av ny teknik.

Därför vill jag bjuda in dig och några av dina tekniker och systemarkitekter till en heldags workshop med några av våra designers, marknadsförare och kommunikatörer – så snart som möjligt. Du och jag får ta ledarrollen och inspirera våra team till nytänkande och innovation. När vi är klara kommer vi kunna visa upp en ny kundupplevelse, som vi har skapat tillsammans!

Med hopp om att du tackar ja till denna inbjudan och om ett långt och framgångsrikt samarbete,

Med vänliga hälsningar,

Marknadschefen

More stories

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

Förvänta dig det oväntade

”Om man fokuserar för mycket på nuet riskerar man att missa framtiden,” sa en gång John F Kennedy. Det är inte dumt. Och inom marknadsföring är detta ytterst aktuellt. Idag försöker vi på marknadssidan jonglera nya kanaler, en explosion av användbar data, sociala medier, nya användarbeteenden, tillgänglighet i mobilen och samtidigt allt högre krav på […]

Läs mer

Curiousity marketing – det är mitt tips!

Jag har jobbat med marknadsföring i snart 10 år. Det har varit en helt fantastisk resa. Det är svårt att se, när man är mitt i det, hur mycket som verkligen hänt och förändrats under den här tiden – ja, inom många områden, så klart, men verkligen inom marknadsområdet. Hela utvecklingen med det mobila, hur […]

Läs mer