Smartare städer

Att göra Stockholm lite modernare

Share this post:

För exakt ett år sedan, 11 oktober 2011, genomförde vi det prisbelönade eventet, Stockholm, den moderna staden, i samarbete med Stockholms stad. Vår målsättning var att skapa en länk mellan politiska beslutsfattare, näringsliv och ungdomar och att diskutera visioner och idéer kring hur vi kan bygga framtidens stad – Ett Stockholm i världsklass.

Fler än 200 entusiastiska ungdomar och unga vuxna deltog med brinnande engagemang. Dagen var uppbyggd kring tre teman; Den Växande Staden, Den Samverkande Staden och Den Levande Staden. Varje arbetsgrupp var utrustad med en stor pappersduk och färglada pennor där de kreativa idéerna illustrerades. Av alla idéer och bidrag valdes de bästa ut och presenterades i rapporten Stockholm – den moderna staden.

Under det gångna året har vi arbetat brett med att dela erfarenheterna från mötet och rapporten i olika forum och möten kring arbetet med att göra Stockholm Smartare. Vi har även konstaterat (igen) att denna typ av förändring tar tid, och måste få ta tid.

Vidare har vi engagerat oss ytterligare i utbildningsfrågor och kunskapsutbyte, bland annat genom nya gymnasieskolan Stockholm Science and Innovation School. Men också ett projekt kring resultatuppföljning som givit 33% bättre skolresultat för deltagarna. Vi är fortsatt aktiva inom öppna standarder och öppet data för att driva frågorna inom ramen för nätverksdemokrati. Ett annat exempel är Norra Djurgårdsstaden och det projekt vi är med i kring just att göra data tillgängligt för boende, men också för att öka livskvaliteten och förbättra miljön i stadsdelen.

Det är och har varit ett fantastiskt arbete och jag är så imponerad av såväl engagemang som vilja att förbättra och förändra. Det gäller nu att fortsätta det långsiktiga arbetet varvat med kortsiktiga förverkliganden för Ett Stockholm i Världsklass.

More stories

Norra Djurgårdsstaden – ett hem bland molnen

”Det finns ingen konst i universum, konstens uppgift är ju att vara en spegel mot naturen och en så stor spegel finns ju inte eftersom universum är så oändligt stort.” Citat: Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams  Jag har nyligen flyttat! Det är så härligt. Jag har blivit Djurgårdsbo. Mitt nya hem är nu […]

Läs mer

Vi behöver spela mer spel för att lösa samhällsproblem

Ungdomar i länder som USA och Sverige har spenderat ungefär 10 000 timmar i snitt (ja, i snitt) på att spela spel före de är 21 år (ja, du läste rätt – 21 år)! Totalt i världen rör det sig om 500 miljoner människor som spenderat i snitt 10 000 timmar i spelvärlden. För att […]

Läs mer

Smartare med data – inspiration för länder, städer och kommuner

Idag är det mycket diskussion kring integritetsfrågor och hur data hanteras, lagras och skyddas samt vem som får tillgång till vilken information. Det är otroligt viktiga frågor som måste hanteras med största respekt och allvar. Jag tycker dock att det kan vara på sin plats att lyfta fram ett positivt exempel på dataanvändning, som skulle […]

Läs mer