Blockchain

Nu menar industribolagen allvar med hållbarheten

Share this post:

Från mångbottnat modeord till en allt viktigare kvalitetsstämpel. Sustainability, hållbarhet på svenska, finns nu högt upp på industribolagens agendor och det är tydligt att branschen menar allvar. Kraven från industribolagen har blivit hårdare, vilket vi på IBM välkomnar. Jag upplever att våra svenska industribolag vill och tar ett allt större ansvar för hela värdekedjan.

Kobolt är en nyckelkomponent som är svår att få tag på

Blockchainteknik är något som IBM har satsat länge på och vi har sett en rad olika lyckosamma blockkedjor i olika branscher så som Food Trust och TradeLens, som hjälper företag och organisationer att öka tilliten och transparensen i värdekedjan. Det är också glädjande att den satsning som IBM gjorde under 2019 gällande Responsible Sourcing tagit fart och anammats av flera av världens ledande industribolag. Responsible Sourcing-blockkedjan säkerställer att så kallade konfliktmetaller anskaffats på ett ansvarsfullt sätt. Alla som tillverkar elektrifierade fordon är i behov av stora litiumjonbatterier, i vilka kobolt är en viktig komponent. Idag bryts kobolt ofta under dåliga arbetsvillkor och säljs inte sällan på en svart marknad.

Biljättar som Volvo Cars, Ford och Volkswagen behöver kunna garantera att alla deras elbilar är ”responsibly sourced”, det vill säga att man tagit sitt ansvar för att kobolten som finns i deras batterier har tagits fram och handlats på ett ansvarsfullt och etiskt sätt.  Med vår blockkedjeteknik kan företaget i fråga säkra och sätta sin egen kvalitetsstämpel på sina produkter och visa hur material har anskaffats. Det gör mig stolt och hoppfull att efterfrågan på hållbara lösningar är så stor från så många bolag. Vi ser ett enormt intresse att ta del av den nya blockkedjetekniken, som i år uppmärksammats i tidningar som Forbes och The Independent.

Hållbarhet är nu mer än bara prat

Som försäljningschef för våra svenska industrikunder är jag särskilt glad över att se att hållbarhet är något som industribolagen nu tar tag i och inte bara pratar om. Trovärdighet och ansvarstagande har varit hörnstenar i IBMs kultur sedan starten 1911 och vi har nog aldrig upplevt en tid då vetenskap och teknik har haft större potential att gynna samhället än nu.

För mig en trovärdig och aktiv hållbarhetsagenda ett måste hos en arbetsgivare och jag välkomnar och hejar på våra kunder när de nu tar till allt tuffare tag med sina partner och leverantörer – inklusive oss på IBM naturligtvis – gällande att bevisa sig inom ämnet för att få fortsätta vara en partner. Dels då jag vet att IBM är ledande inom detta område, men det ger mig även hopp om att fler organisationer kommer att satsa allt mer och ta sitt ansvar framöver.

Jag uppmanar därför alla att alltid ställa frågor om anskaffnings-metoder och härkomst av råvaror, arbetsförhållanden samt hur energin som använts i hela värdekedjan har framställts. Ny teknik ger nya möjligheter att främja hållbarhetsarbetet. Lika viktigt som att ställa krav på hållbarhet, är att ställa krav på sina partners och leverantörer att den data som samlas in och använts i exempelvis AI-lösningar hanteras etiskt och säkert.

Låt oss tillsammans accelerera vårt hållbarhetsarbete och visa att handling trumfar ord när det gäller att visa resultat! Kontakta mig gärna om du vill diskutera hållbarhet och hur teknik kan användas för att främja densamma, på louise.gunsjo@se.ibm.com

//Louise Gunsjö, försäljningschef sektor Industri, IBM Svenska

 

 

More Blockchain stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer