Blockchain

Nu menar industribolagen allvar med hållbarheten

Share this post:

Från mångbottnat modeord till en allt viktigare kvalitetsstämpel. Sustainability, hållbarhet på svenska, finns nu högt upp på industribolagens agendor och det är tydligt att branschen menar allvar. Kraven från industribolagen har blivit hårdare, vilket vi på IBM välkomnar. Jag upplever att våra svenska industribolag vill och tar ett allt större ansvar för hela värdekedjan.

Kobolt är en nyckelkomponent som är svår att få tag på

Blockchainteknik är något som IBM har satsat länge på och vi har sett en rad olika lyckosamma blockkedjor i olika branscher så som Food Trust och TradeLens, som hjälper företag och organisationer att öka tilliten och transparensen i värdekedjan. Det är också glädjande att den satsning som IBM gjorde under 2019 gällande Responsible Sourcing tagit fart och anammats av flera av världens ledande industribolag. Responsible Sourcing-blockkedjan säkerställer att så kallade konfliktmetaller anskaffats på ett ansvarsfullt sätt. Alla som tillverkar elektrifierade fordon är i behov av stora litiumjonbatterier, i vilka kobolt är en viktig komponent. Idag bryts kobolt ofta under dåliga arbetsvillkor och säljs inte sällan på en svart marknad.

Biljättar som Volvo Cars, Ford och Volkswagen behöver kunna garantera att alla deras elbilar är ”responsibly sourced”, det vill säga att man tagit sitt ansvar för att kobolten som finns i deras batterier har tagits fram och handlats på ett ansvarsfullt och etiskt sätt.  Med vår blockkedjeteknik kan företaget i fråga säkra och sätta sin egen kvalitetsstämpel på sina produkter och visa hur material har anskaffats. Det gör mig stolt och hoppfull att efterfrågan på hållbara lösningar är så stor från så många bolag. Vi ser ett enormt intresse att ta del av den nya blockkedjetekniken, som i år uppmärksammats i tidningar som Forbes och The Independent.

Hållbarhet är nu mer än bara prat

Som försäljningschef för våra svenska industrikunder är jag särskilt glad över att se att hållbarhet är något som industribolagen nu tar tag i och inte bara pratar om. Trovärdighet och ansvarstagande har varit hörnstenar i IBMs kultur sedan starten 1911 och vi har nog aldrig upplevt en tid då vetenskap och teknik har haft större potential att gynna samhället än nu.

För mig en trovärdig och aktiv hållbarhetsagenda ett måste hos en arbetsgivare och jag välkomnar och hejar på våra kunder när de nu tar till allt tuffare tag med sina partner och leverantörer – inklusive oss på IBM naturligtvis – gällande att bevisa sig inom ämnet för att få fortsätta vara en partner. Dels då jag vet att IBM är ledande inom detta område, men det ger mig även hopp om att fler organisationer kommer att satsa allt mer och ta sitt ansvar framöver.

Jag uppmanar därför alla att alltid ställa frågor om anskaffnings-metoder och härkomst av råvaror, arbetsförhållanden samt hur energin som använts i hela värdekedjan har framställts. Ny teknik ger nya möjligheter att främja hållbarhetsarbetet. Lika viktigt som att ställa krav på hållbarhet, är att ställa krav på sina partners och leverantörer att den data som samlas in och använts i exempelvis AI-lösningar hanteras etiskt och säkert.

Låt oss tillsammans accelerera vårt hållbarhetsarbete och visa att handling trumfar ord när det gäller att visa resultat! Kontakta mig gärna om du vill diskutera hållbarhet och hur teknik kan användas för att främja densamma, på louise.gunsjo@se.ibm.com

//Louise Gunsjö, försäljningschef sektor Industri, IBM Svenska

 

 

More Blockchain stories

Pandemin gör nätsäkerhet viktigare än någonsin

Det var inte många veckor sedan jag skrev ett inlägg på Think-bloggen om det fantastiska arbete våra volontärer gör ute på skolorna genom initiativet ”Är du säker?” #290CyberSecurity. Ändå känns det som väldigt, väldigt länge sedan. Sedan dess har vi tvingat lära oss massor av nya ord. Ord som hemarbete, social distansering, självisolering och frivillig […]

Läs mer

Skogsnäringen i täten för bioekonomi – med hjälp av AI

I det här inlägget tänkte jag titta närmre på hur artificiell intelligens (AI) kan användas – och i viss mån redan används – inom skogsindustrin. I ett senare inlägg kommer två magisterstudenter från KTH (Marcus Nystad och Lukas Lindblom) som skriver en gemensam magisteruppsats hos oss på IBM att presentera fördjupande insikter i hur artificiell […]

Läs mer

Människohandel – ett av de vidrigaste brott som finns

Tänk dig att du vaknar upp på morgonen och vet med dig att du tjänar ditt levebröd på människohandel, en form av modernt slaveri. Det måste ju vara det lägsta av det lägsta. Det finns många orättvisor och hemskheter att förfasas över i vår värld, men att använda människor som en handelsvara, att köpa, sälja […]

Läs mer