IBM Sverige

Nu kommer Nollzon 2.0

Share this post:

 – som underlättar övergången till eltaxibilar i Sverige

De senaste åren har miljön varit ett aktuellt ämne och under förra årets värmebölja gick det inte längre att ignorera våra växande klimatproblem. Trots att många framstående individer såsom Al Gore och Greta Thunberg har uttalat sig om hur lagstiftare såväl som företag och konsumenter bör gå tillväga för att rädda miljön, kvarstår faktum att vanor är svåra att bryta.

Nollzon gör det lätt att begära eltaxi i hela Sverige

När initiativet Nollzon formades år 2015 av IBM, Sustainable Innovation, Vattenfall, ABB och Gröna Bilister identifierades taxibilar som ett av de mest resurskrävande transportmedlen i Sverige. För att uppmuntra taxibolag till att investera i fler eltaxibilar samlar Nollzon in adresser genom en IBM-byggd hemsida. När en taxi så småningom beställs till adressen prioriteras eltaxibilar automatiskt. Tack vare detta elimineras möjligheten för kunden att glömma bort att fråga efter eltaxibil vid beställningen och genererar på så sätt alltid efterfrågan för fossilfria alternativ.

I Nollzons tidiga dagar registrerades främst företagsadresser i Stockholmsområdet och därför var det huvudsakligen taxibolag i mittersta Sverige som anslöt sig till initiativet. Den ökande efterfrågan har även bidragit till att Nollzon spridits till fler områden. Idag finns registrerade adresser tillhörande företag, bostadsrättsföreningar och besöksnäringar i hela Sverige.

Antalet eltaxibilar har dessutom ökat med 58% enligt statistik från Trafikverket, sedan Nollzons start. För att accelerera utbyggnaden av eltaxiflottan i södra Sverige har Nollzon tillsammans med Elbilslandet Syd lanserat en kampanj och hemsida under det senaste året.

IBM bidrar med drift och utveckling användarvänlig webb till Nollzon

På IBM i Malmö drar vi vårt strå till stacken genom att underhålla och uppdatera Nollzons webbsida.  Både Nollzon och vårt samhälle förändras, och det måste reflekteras på hemsidan. Tillsammans med Sustainable Innovation utvecklar vi just nu ”Nollzon 2.0”.  Fokus på den nya iterationen av hemsidan är en användarvänlig upplevelse, vilket vi tänker uppnå med hjälp av korta utvecklingscykler med konstant input från kunden och användaren. För att göra det lättare för taxibolag att ansluta sig till Nollzon kommer vi utforma en digital anmälan samt presentera fördelarna med att investera i elbilar på ett pedagogiskt sätt.

Nollzons framgång i Sverige har bidragit till att Det Økologiske Råd i Danmark har efterfrågat en implementering av samma koncept i vårt grannland. Detta är ett kvitto på att fler och fler förstår vikten av att anpassa sig efter vårt klimat. Oavsett hur svårt det är att bryta vanor så är det dags att slopa de fossila transportmedlen. Därför jobbar IBM i Malmö just nu med att utveckla en användarvänlig webbupplevelse som ska gynna Nollzons framtida tillväxt i Sverige såväl som i världen.

 

//Sofia Tatidis – Tekniksprångare på IBM och medlem i teamet för Nollzon 2.0

More stories

Jämna Plågor

Om jag minns rätt var det komikern Ronny Eriksson som funderade över det måhända specifikt svenska i svaret ”Jämna plågor”, på frågan ”Hur är det?”. Det är som att säga “Visst gör det ont, men det gör lika ont hela tiden!”. Och lite så har 2019 varit. Visst har där funnits diverse politiska kontroverser, långbänkar och tråkigheter, som […]

Läs mer

Är Sveriges unga säkrare på nätet nu?

Precis innan sommarlovet skrev vi om de risker barn och ungdomar både utsätts för och medvetet eller omedvetet tar på nätet – och hur ödesdigra konsekvenserna kan bli. Så kan vi inte ha det! IBM sedan har dess tillsammans med Unga Forskare och flera av våra partnerföretag gjort ett gediget arbete för att tillsammans med […]

Läs mer

Angående den svenska konsumentbanksektorn

Tre observationer angående den svenska konsumentbanksektorn Efter nästan 20 år utomlands har jag återvänt till en banksektor som ser väldigt annorlunda än den jag lämnade bakom mig, med en massa spännande innovationer (hej Bank ID) men förvånansvärt få nya operatörer (here’s looking at you Avanza). Som jag diskuterade i mitt förra blogginlägg här på THINK-bloggen […]

Läs mer