Innovation

Att bli den bästa versionen av sig själv

Share this post:

Då och då har jag funderat på att avge ett nyårslöfte, men hittills aldrig kommit mig för. Men så i december i fjol när jag åkte skidor en kväll, tänkte jag på min personliga utveckling och min vilja att alltid bli bättre. Jag funderade över hur vi egentligen väljer förbättringsområden. Väljer vi det som vi är bra på och försöker göra det bättre eller fokuserar vi allt för ofta på det vi inte är bra på och försöker göra det mindre svagt? Efter ytterligare några stavtag kom jag till slutsatsen att jag faktiskt skulle avge ett nyårslöfte: att hitta tre saker jag är bra på och göra dem bättre – att bli den bästa jag kan bli på just de tre sakerna.

En dag befann jag mig på Arlanda på en av mina resor i Norden. Jag tog min vanliga runda förbi bokaffären och det första jag såg var en bok som hette ”Du är grym”. Titeln fångade mitt intresse så jag köpte den och började läsa på flyget. Det visade sig vara en perfekt bok för mitt nyårslöfte.

Det börjar med att hitta sina drivkrafter

Boken tipsar om hur man kan hitta sin inre drivkraft, det man älskar, det man är bra på och hur man kan gå tillväga för att stärka upp detta. Jag ska inte sammanfatta boken här i blogginlägget, men jag tänkte dela med mig av min tolkning av vad som enligt boken krävs för att man ska kunna identifiera det man är bra på:

  1. Uppskatta den du är – precis så som du är.
  2. Gå till botten med hur du känner för det du vill – oberoende av vad andra tycker om det.
  3. Reflektera över dig själv – från ditt perspektiv.

Den första punkten handlar bland annat om att uppskatta sina unika egenskaper, sitt unika sätt att göra saker på. Även om man har en bra egenskap som många andra också har, har vi oftast olika erfarenheter och bakgrund och på så sätt är vi alla unika. Det handlar också om att göra det man mår bra av vare sig det är att vara i en god väns sällskap, laga och äta god mat, träning osv. Att skapa  situationer där man mår som bäst och reflektera över varför de får en att må bäst  – och upprepa dem!

Vad vill du säga till dig själv?

Den andra punkten handlar om att gå till botten med varför du har satt upp målen du har satt upp. Att fråga sig själv: varför vill jag det här? Är det för att jag vill det och mår bra av det eller är det för omgivningens skull? Är det mer för omgivningens skull, ja då vet du nog vad du ska göra…

Den sista punkten handlar om att reflektera över sig själv från sitt eget perspektiv. Tänk dig en situation där du kan se dig själv utifrån MEN samtidigt utifrån DITT perspektiv. Vad hade du då velat säga till dig själv? Vad skulle du säga är din största styrka och vad borde du göra för att bli bättre på det?

I min egen process av de tre saker jag försöker förbättra är jag i olika faser av processen ovan. Jag har inte spikat alla tre ännu och jag har redan bytt mål och prioritering en gång. Jag finner processen intressant, och jag är också nyfiken på hur du gör när du vill bli bättre?

/Raghda

Country Manager Hybrid Cloud, Sweden

More Innovation stories

Mångfald och legobitar

“Pappa, upplevde du bronsåldern som en stor förändring?” frågade min yngsta dotter. Jag är inte riktigt så gammal, men jag har upplevt flera intressanta skiften i IT-världen, och den gryende kvantdator-eran tycker jag skiljer sig på ett spännande sätt. Kvinnor hade viktiga roller i tidig databehandling, men någonstans på vägen skaffade sig IT-branschen som helhet […]

Läs mer

Artificiell intelligens kan lyfta massa- och pappersindustrin

Detta inlägg bygger vidare på ett tidigare inlägg där Patrick Couch presenterade hur Artificiell Intelligens (AI) kan användas inom skogsindustrin. Under våren har vi skrivit vårt examensarbete på KTH i samarbete med IBM och har där tittat närmare på användningen av AI i tillverkningsprocessen i den svenska massa- och pappersindustrin. Några av de frågor som […]

Läs mer

Ansiktsigenkänning – pest eller covid-19 eller något alldeles, alldeles…underbart?

Har du någonsin funderat över i hur många fotoalbum runt om i världen det finns en bild på dig? Det har jag. För tio år sedan studerade jag i Florens och passerande varje morgon Piazza Santa Croce. För er som varit i Florens behöver jag inte beskriva det myller av turister man möter där under […]

Läs mer