IBM Sverige

Dansa med förändringarna

Share this post:

Förändring är ingen nyhet för CIOer. Ända sedan femtiotalet, när de kommersiella datorerna lanserades, har IT-branschen haft för vana att driva på utvecklingen i en rasande fart, vilket gjort att samtliga med teknikansvar vant sig vid en miljö i ständig rörelse. Under många år sågs CIOn som någon som skulle hålla lyset tänt. Stödsystem som mejl, office, ekonomi, PLM och så vidare skulle fungera, men CIOn skulle ”verka utan att synas”. Men trycket att digitalisera verksamheten och kundupplevelsen ökar förväntningarna på CIOerna. Enligt IDC förväntar sig 80 procent av cheferna att verksamhetens digitaliseringsarbete ska ledas av en CIO. Det är dock bara 45 procent av CIOerna som anser sig mäkta med det. Ett sätt att hantera detta är ju, såklart, att lägga mindre tid på att hantera den befintliga IT-miljön. Här sker det en förändring. Enligt våra studier la CIOer 40 procent av sin tid på att hantera IT-miljön 2016, mot 44 procent 2007 (läs mer om studien Digital leadership in 2018: The customer CIO).

Hybridmoln åter i tiden

Långsiktigt är molnet den naturliga leveransplattformen, men de flesta CIOer kan inte bara släppa sin nuvarande miljö och springa dit. På vägen är hybridmoln ett naturligt utvecklingssteg. I hybridmolnet drivs en  del av tillämpningarna molnlikt i egna maskiner (med containrar, API-inkapsling, genomgripande automatisering och så vidare), en del flyttas till publika moln eller ersätts med SaaS, och en förhoppningsvis liten del av miljön driftas som förr eller åtminstone i virtuella maskiner, i väntan på sin slutgiltiga nedsläckning. Det som styr är ofta förmågan att tryggt hantera sitt data, och vi ser ett särskilt fokus på data, dess hantering och åtkomst i de hybridmoln vi jobbar med.

Ett annat område som är viktigt är att vara nära kunderna. 2016 uppgav CIOer att de spenderade 16 procent av sin arbetstid med kunder, vilket ska jämföras med enbart 10 procent 2007. Närheten till kunden, och att jobba med Design Thinking-metoder borgar för att utvecklingsarbetet faktiskt landar i rätt lösningar.

Data är värt besväret

Data är visserligen en utmaning i vägen till molnet, men det beror ju på att man inte vill kasta bort allt det data som en organisation har tillgång till. Tvärtom. Allt fler verksamheter har ambitioner att bli datadrivna. Enligt Forrester har 74 procent av företagen ambitioner att bli data-drivna. Det är dock inget som görs i en handvändning. Data måste raffineras, behandlas, förstärkas och analyseras för att den ska kunna utnyttjas på rätt sätt. Dessutom uppger hälften av alla VDar att de kommer att ha implementerat kognitiva/AI system under nästa år. Och, de förväntar sig 15 procent return on investment på detta. Många av dessa initiativ kommer inte bara hamna i CIOns knä, utan behöver hanteras med fast hand och med delvis ny syn på datahantering, hur analyser genomförs och inte minst ett övergripande säkerhetstänkande.

Jag rekommenderar en titt på ibm.com/se/cio där man kan börja utforska åtminstone tre fasetter i CIO-rollens utveckling. Beskrivningen av CIO-rollen i den senaste C-suite studien,  ger också självförtroende för etablerade spelare som gärna vill använda de senaste verktygen för att fortsätta vara framgångsrika.

Kanske står I-et i CIO numera för flera saker: Innovation, Integration, Insikter, IT och Inspiration? Ingen har sagt att det är enkelt att vara CIO, men det är åtminstone inte tråkigt!

/Mikael

PS.

Bloggtiteln är inspirerad av C-suitestudiens roliga uttryck ”Dancing with disruption”. Man måste omfamna förändringen, och acceptera att det inte alltid är man själv som för…

Chief Technologist & Watson expert

More stories

Häng med igen – IBM Think Digital Summit Nordic 2020

IBM Think-eventen brukar vara något alldeles extra. Jag har haft förmånen att ett flertal gånger fått besöka våra årliga globala Think-event med mina kunder. Det har varit neonglittrande drinkar i Vegas och charmiga vyer i San Fransisco. Gemensamt för alla Think-event är inspiration och närhet till världsledande expertis som resulterar i dagar som våra kunder […]

Läs mer

Jämna Plågor

Om jag minns rätt var det komikern Ronny Eriksson som funderade över det måhända specifikt svenska i svaret ”Jämna plågor”, på frågan ”Hur är det?”. Det är som att säga “Visst gör det ont, men det gör lika ont hela tiden!”. Och lite så har 2019 varit. Visst har där funnits diverse politiska kontroverser, långbänkar och tråkigheter, som […]

Läs mer

Är Sveriges unga säkrare på nätet nu?

Precis innan sommarlovet skrev vi om de risker barn och ungdomar både utsätts för och medvetet eller omedvetet tar på nätet – och hur ödesdigra konsekvenserna kan bli. Så kan vi inte ha det! IBM sedan har dess tillsammans med Unga Forskare och flera av våra partnerföretag gjort ett gediget arbete för att tillsammans med […]

Läs mer