Handel

Modeindustrin behöver ökad transparens och bättre villkor

Share this post:

Modeindustrin får under stundom motta kritik för sina produktionsvillkor. Negativ miljöpåverkan och dåliga arbetsförhållanden är några av de ämnen som diskuteras när branschen synas i sömmarna. Samtidigt blir konsumenterna allt mer medvetna och ställer högre krav. Jag tror att blockkedjan och den ökade transparens som följer med den kommer sätta större press på branschen och göra det enklare för konsumenten att göra medvetna val.

I modeindustrin har blockkedjan ännu inte slagit igenom. Modeindustrin har historiskt sett varit trögrörlig vad gäller teknik, men vi börjar se en förändring och det finns förhoppningar om en stark innovationskraft den kommande tiden. I rapporten ”The State of Fashion 2018” av McKinsey & Company och The Business of Fashion framgår att hållbarhet blir en allt viktigare faktor för branschen. Inte bara som ett marknadsföringsfokuserat CSR-arbete, utan snarare som en väg till tillväxt och ett sätt att attrahera kunder, då 66 % av den nya generationen modeköpare –  millenials- är redo att betala mer för varumärken som är miljövänliga och hållbara. Nyckelord inom denna utveckling är cirkulär ekonomi och transparens.

Det är här blockkedjan kommer in i bilden. Genom att på ett öppet och sanningsenligt sätt kunna delge kunder och andra intressenter EN bild avhela produktionsförloppet, kan modebolag bygga och marknadsföra en genuin & hållbar profil, skydda sina varumärken och därmed förtjäna konsumenters förtroende.

Ett tidig inspiratör är designern Martine Jarlgaard som lanserat ett blockkedjeprojekt där konsumenter och andra intressenter via en app enkelt kan följa sin tröja genom varje steg i produktionen– från klippning av alpackaull hos British Alpaca Fashion farm, till stickning hos Knitser LDN och leverans till butiken i London. Det här uppmärksammar inte bara producenterna utan gör det också betydligt enklare för konsumenterna att göra medvetna val och hitta designers och varumärken som uppfyller deras krav på hållbart mode.

Hur många varumärken behöver följa Jarlsgaards exempel innan branschen når en brytpunkt gällande hållbarhet, spårbarhet och transparens? Jag tror det krävs att en riktigt stor spelare (eller att några välkända premiumvarumärken) övervägt och insett fördelarna med teknikens möjligheter innan konsumenters förväntningar och krav blir en nagel i ögat på resten av branschen, som då  på allvar ta itu med  aspekter som vattenkonsumtion, kemikalieutsläpp, arbetsvillkor, växthusgaser och produktionssvinn.

Fördelarna med blockkedjan är många ur ett samhällsperspektiv. Att den globala branschen över en natt skulle inkludera sina produktionsled i en blockkedjelösning är inte rimligt att anta, men att den svenska modeindustrin, som ur många andra aspekter är världsledande, tar täten är en förhoppning som inte känns omöjlig.

/Christina

More Handel stories

Varför vill en läkare börja jobba på IBM?

Varför byta vit rock och stetoskop mot skjorta och kavaj? Varför byta en vardag där man varje dag hjälper sjuka människor mot en vardag fylld av resor och möten? Varför vill man byta dryga 20 års utbildning, forskning och kunskap inom medicin mot ett helt nytt område där man är helt grön? Redan som 20-åring […]

Läs mer

Från matsäkerhet till en bättre informerad konsument

5 in 5, andra delen. Klicka här om du missade del ett.  Så när nu maten, eller snarare dess råvaror, är odlad eller uppfödd, hur minskar vi slöseriet i den kedja som leder fram till våra kök? Vi vill också ha råvarorna färska, och med de egenskaper vi betalat för, till exempel att de odlats […]

Läs mer

Kunskap är hårdvaluta när vi stöttar Sveriges entreprenörer

Att jobba med entreprenörer handlar om att finnas där för dem och bidra med kunskap. Kunskap som hjälper entreprenörerna att lyckas med sitt företagande. Vi pratar alltså om att bistå med kunskap, erfarenhet, tips och handfasta råd inom allt från affärsmodell, hur man beskriver sitt erbjudande, vilka kundsegment som är viktiga, hur man tänker ta […]

Läs mer