Handel

Modeindustrin behöver ökad transparens och bättre villkor

Share this post:

Modeindustrin får under stundom motta kritik för sina produktionsvillkor. Negativ miljöpåverkan och dåliga arbetsförhållanden är några av de ämnen som diskuteras när branschen synas i sömmarna. Samtidigt blir konsumenterna allt mer medvetna och ställer högre krav. Jag tror att blockkedjan och den ökade transparens som följer med den kommer sätta större press på branschen och göra det enklare för konsumenten att göra medvetna val.

I modeindustrin har blockkedjan ännu inte slagit igenom. Modeindustrin har historiskt sett varit trögrörlig vad gäller teknik, men vi börjar se en förändring och det finns förhoppningar om en stark innovationskraft den kommande tiden. I rapporten ”The State of Fashion 2018” av McKinsey & Company och The Business of Fashion framgår att hållbarhet blir en allt viktigare faktor för branschen. Inte bara som ett marknadsföringsfokuserat CSR-arbete, utan snarare som en väg till tillväxt och ett sätt att attrahera kunder, då 66 % av den nya generationen modeköpare –  millenials- är redo att betala mer för varumärken som är miljövänliga och hållbara. Nyckelord inom denna utveckling är cirkulär ekonomi och transparens.

Det är här blockkedjan kommer in i bilden. Genom att på ett öppet och sanningsenligt sätt kunna delge kunder och andra intressenter EN bild avhela produktionsförloppet, kan modebolag bygga och marknadsföra en genuin & hållbar profil, skydda sina varumärken och därmed förtjäna konsumenters förtroende.

Ett tidig inspiratör är designern Martine Jarlgaard som lanserat ett blockkedjeprojekt där konsumenter och andra intressenter via en app enkelt kan följa sin tröja genom varje steg i produktionen– från klippning av alpackaull hos British Alpaca Fashion farm, till stickning hos Knitser LDN och leverans till butiken i London. Det här uppmärksammar inte bara producenterna utan gör det också betydligt enklare för konsumenterna att göra medvetna val och hitta designers och varumärken som uppfyller deras krav på hållbart mode.

Hur många varumärken behöver följa Jarlsgaards exempel innan branschen når en brytpunkt gällande hållbarhet, spårbarhet och transparens? Jag tror det krävs att en riktigt stor spelare (eller att några välkända premiumvarumärken) övervägt och insett fördelarna med teknikens möjligheter innan konsumenters förväntningar och krav blir en nagel i ögat på resten av branschen, som då  på allvar ta itu med  aspekter som vattenkonsumtion, kemikalieutsläpp, arbetsvillkor, växthusgaser och produktionssvinn.

Fördelarna med blockkedjan är många ur ett samhällsperspektiv. Att den globala branschen över en natt skulle inkludera sina produktionsled i en blockkedjelösning är inte rimligt att anta, men att den svenska modeindustrin, som ur många andra aspekter är världsledande, tar täten är en förhoppning som inte känns omöjlig.

/Christina

More Handel stories

Två hundraåringar spekulerar – kommer AI att ta våra jobb?

När IBM nyligen blev inbjudna att hålla en traditionsenlig gästföreläsning på Stockholms Handelshögskola och kursen ”Humans vs. Algorithms: Judgment, Prediction and Nudges” var det AI & etik som stod på schemat, med extra fokus på interaktiva assistenter. Som du kanske anar saknades det hundraåringar både framför och bakom katedern denna dag. Dock fanns det gott […]

Läs mer

Lära för (arbets)livet – AI med New Minds

“Om du vill ge någon en bott, lär upp den först. Men om du vill ge någon en bott för livet, så lär denna någon hur man lär upp botten.” En av de trender som vi tror kommer fortsätta är att saker omkring oss blir mer och mer intelligenta. Vi kommer allt oftare stöta på […]

Läs mer

Johan tränar: Börja mäta!

Hemmavasan blev ändå startpunkten för mig att börja mäta mer i träningen. Dagen efter mitt lopp laddade jag ner en gratis träningsapp, som hade funktioner för att följa pass både med tid och sträcka m m. Mitt första delmål för att slå tiden som jag såg att en kollega till mig gått i mål på […]

Läs mer