Handel

Modeindustrin behöver ökad transparens och bättre villkor

Share this post:

Modeindustrin får under stundom motta kritik för sina produktionsvillkor. Negativ miljöpåverkan och dåliga arbetsförhållanden är några av de ämnen som diskuteras när branschen synas i sömmarna. Samtidigt blir konsumenterna allt mer medvetna och ställer högre krav. Jag tror att blockkedjan och den ökade transparens som följer med den kommer sätta större press på branschen och göra det enklare för konsumenten att göra medvetna val.

I modeindustrin har blockkedjan ännu inte slagit igenom. Modeindustrin har historiskt sett varit trögrörlig vad gäller teknik, men vi börjar se en förändring och det finns förhoppningar om en stark innovationskraft den kommande tiden. I rapporten ”The State of Fashion 2018” av McKinsey & Company och The Business of Fashion framgår att hållbarhet blir en allt viktigare faktor för branschen. Inte bara som ett marknadsföringsfokuserat CSR-arbete, utan snarare som en väg till tillväxt och ett sätt att attrahera kunder, då 66 % av den nya generationen modeköpare –  millenials- är redo att betala mer för varumärken som är miljövänliga och hållbara. Nyckelord inom denna utveckling är cirkulär ekonomi och transparens.

Det är här blockkedjan kommer in i bilden. Genom att på ett öppet och sanningsenligt sätt kunna delge kunder och andra intressenter EN bild avhela produktionsförloppet, kan modebolag bygga och marknadsföra en genuin & hållbar profil, skydda sina varumärken och därmed förtjäna konsumenters förtroende.

Ett tidig inspiratör är designern Martine Jarlgaard som lanserat ett blockkedjeprojekt där konsumenter och andra intressenter via en app enkelt kan följa sin tröja genom varje steg i produktionen– från klippning av alpackaull hos British Alpaca Fashion farm, till stickning hos Knitser LDN och leverans till butiken i London. Det här uppmärksammar inte bara producenterna utan gör det också betydligt enklare för konsumenterna att göra medvetna val och hitta designers och varumärken som uppfyller deras krav på hållbart mode.

Hur många varumärken behöver följa Jarlsgaards exempel innan branschen når en brytpunkt gällande hållbarhet, spårbarhet och transparens? Jag tror det krävs att en riktigt stor spelare (eller att några välkända premiumvarumärken) övervägt och insett fördelarna med teknikens möjligheter innan konsumenters förväntningar och krav blir en nagel i ögat på resten av branschen, som då  på allvar ta itu med  aspekter som vattenkonsumtion, kemikalieutsläpp, arbetsvillkor, växthusgaser och produktionssvinn.

Fördelarna med blockkedjan är många ur ett samhällsperspektiv. Att den globala branschen över en natt skulle inkludera sina produktionsled i en blockkedjelösning är inte rimligt att anta, men att den svenska modeindustrin, som ur många andra aspekter är världsledande, tar täten är en förhoppning som inte känns omöjlig.

/Christina

More Handel stories

AI + IoT = AIoT

I kölvattnet på den digitalisering som sveper över samhället i stort och som inom industrin har kommit att kallas för Industri 4.0 har det börjat pratas allt mer om möjligheterna med – och värdet av – att kombinera artificiell intelligens (AI) med internet of things (IoT). I det här blogginlägget tänkte jag titta lite närmare […]

Läs mer

Digitalisering i hälsans tjänst

Det ska vara enkelt Det finns flera skäl till att digitalisera sin verksamhet. Ett synnerligen klokt skäl är att göra det enklare för folk. I en serie inlägg framöver kommer vi från IBM Sverige under ”#enklaresverige” ge ett antal konkreta exempel på olika digitala lösningar som syftar just till detta: att göra det enkelt. Ett […]

Läs mer

Nu menar industribolagen allvar med hållbarheten

Från mångbottnat modeord till en allt viktigare kvalitetsstämpel. Sustainability, hållbarhet på svenska, finns nu högt upp på industribolagens agendor och det är tydligt att branschen menar allvar. Kraven från industribolagen har blivit hårdare, vilket vi på IBM välkomnar. Jag upplever att våra svenska industribolag vill och tar ett allt större ansvar för hela värdekedjan. Kobolt […]

Läs mer