Detaljhandel

Vem bryr sig när jeansen börjar kosta skjortan?

Share this post:

I dagens pågående omställning av den nordiska handeln verkar det vara framförallt tre frågor som rör sig och som alltmer frekvent tas upp på lednings- och styrelsemötena jag deltar i. Det rör sig om dessa:

  1. Är vår strategi tillräckligt ambitiös?
  2. Är vårt genomförande tillräckligt snabbt och agilt?
  3. Hur kan vi bäst transformera vår organisation och våra gemensamma förmågor?

Jag vet inte hur det är just hos er men om jag skall gissa är det ökat fokus på dessa frågor jämfört med för ett år sedan. Intressanta diskussioner blir det även när man ställer sig frågan vem i bolaget som skall besvara frågorna samt ta ansvar för att agera.

Kampen om vem som tar hem affärerna har börjat

Ibland kommer det upp ämnen i sociala media som snabbt tar fart och sprids viralt utan att det var själva planen från början. Jag ser det som en bra mätare på vilka frågor som eventuellt kan vara relevanta för dig som läser dessa inlägg. Föregående veckas ögonhöjare (dvs ett antal tusen iterationer) i min sociala bubbla handlade om huruvida aktörerna ”offline” eller ”online” är de som tar hem affären när volymerna börjar ta fart. Aldrig tidigare har de många och individuella synpunkterna deklarerats så tydligt bland kollegor, partners och kunder.

I den pågående kampen mellan varumärkena och hur de bäst skall betjäna sina kunder framöver blir det intressant när efterkalkyler presenteras – kalkyler som visar hur den krassa verkligheten ser ut. Jag vet inte hur väl uppgifterna i inlägget från Alixpartner stämmer med Er verklighet och med din syn på en optimal kostnadsstruktur men visst är det lite intressant om deras antaganden är någorlunda rimliga?

Konsumenterna bryr sig om kostnaden!

Det jag däremot vet är att konsumenten bryr sig om ”jeansen börjar kosta skjortan” – och hen bryr sig inte så mycket om vem i bolaget som skall ta ansvar för att agera på detta… En bra start på er diskussion är att identifiera vilka ”sanningens ögonblick” man som konsument möter med just ert varumärke och vilka förväntningar er kund har i det ögonblicket. Alltmer intressant är det sedan ge sig på ämnet att försöka göra efterkalkylen som visar vem som tar hem affären – här går meningarna ofta isär, både internt och externt.

Frågorna om konsumenternas förväntningar, lönsamhet, spårbarhet samt de nya ekosystemens utveckling inom handel kommer vi att ventilera på de träffar vi genomför under hösten. Håll utkik efter agendorna till dessa två evenemang inom handel:

Kanske ses vi där?

/Bengt Eliasson

Commerce expert

 

Mer information om ämnet finner du här:

More Detaljhandel stories

FinTech i Sverige – vad händer egentligen?

Sverige ligger trots sitt internationella rykte som ”Tech-hub” efter i FinTech-utvecklingen, i alla fall om man jämför med en av världens ledare inom området: Storbritannien. Även om Sverige var tidiga med effektiva betalningssystem och tjänster som Swish, Klarna och BankID, så har svenska konsumenter ännu inte samma tillgång till alternativa bankprodukter som britterna. I Storbritannien […]

Läs mer

Digitalisering med stöd av SAP S/4HANA

Digitalisering står högt på dagordningen för merparten av alla företag, organisationer och regioner i Norden. Att införa ett modernt affärssystem kan vara en väg till genomgripande verksamhetsförändringar och effektiv digitalisering. Men det finns många saker att ta ställning till före man drar igång projektet. Här beskriver vi några av de viktigaste lärdomarna vi gjort – […]

Läs mer

IBM på Almedalen 2019

Vi är övertygade om att möten och samtal under #Almedalen kommer att leda till nya sätt att ta tillvara på de möjligheter som digitaliseringen öppnar för oss – exempelvis att vi på nationell nivå kan använda och dela värdefulla resurser som patientrapporterade data, hälsodata i befolkningsregister, kvalitetsregister och biobanker. Det här skulle kunna hjälpa oss […]

Läs mer