Detaljhandel

Vem bryr sig när jeansen börjar kosta skjortan?

Share this post:

I dagens pågående omställning av den nordiska handeln verkar det vara framförallt tre frågor som rör sig och som alltmer frekvent tas upp på lednings- och styrelsemötena jag deltar i. Det rör sig om dessa:

  1. Är vår strategi tillräckligt ambitiös?
  2. Är vårt genomförande tillräckligt snabbt och agilt?
  3. Hur kan vi bäst transformera vår organisation och våra gemensamma förmågor?

Jag vet inte hur det är just hos er men om jag skall gissa är det ökat fokus på dessa frågor jämfört med för ett år sedan. Intressanta diskussioner blir det även när man ställer sig frågan vem i bolaget som skall besvara frågorna samt ta ansvar för att agera.

Kampen om vem som tar hem affärerna har börjat

Ibland kommer det upp ämnen i sociala media som snabbt tar fart och sprids viralt utan att det var själva planen från början. Jag ser det som en bra mätare på vilka frågor som eventuellt kan vara relevanta för dig som läser dessa inlägg. Föregående veckas ögonhöjare (dvs ett antal tusen iterationer) i min sociala bubbla handlade om huruvida aktörerna ”offline” eller ”online” är de som tar hem affären när volymerna börjar ta fart. Aldrig tidigare har de många och individuella synpunkterna deklarerats så tydligt bland kollegor, partners och kunder.

I den pågående kampen mellan varumärkena och hur de bäst skall betjäna sina kunder framöver blir det intressant när efterkalkyler presenteras – kalkyler som visar hur den krassa verkligheten ser ut. Jag vet inte hur väl uppgifterna i inlägget från Alixpartner stämmer med Er verklighet och med din syn på en optimal kostnadsstruktur men visst är det lite intressant om deras antaganden är någorlunda rimliga?

Konsumenterna bryr sig om kostnaden!

Det jag däremot vet är att konsumenten bryr sig om ”jeansen börjar kosta skjortan” – och hen bryr sig inte så mycket om vem i bolaget som skall ta ansvar för att agera på detta… En bra start på er diskussion är att identifiera vilka ”sanningens ögonblick” man som konsument möter med just ert varumärke och vilka förväntningar er kund har i det ögonblicket. Alltmer intressant är det sedan ge sig på ämnet att försöka göra efterkalkylen som visar vem som tar hem affären – här går meningarna ofta isär, både internt och externt.

Frågorna om konsumenternas förväntningar, lönsamhet, spårbarhet samt de nya ekosystemens utveckling inom handel kommer vi att ventilera på de träffar vi genomför under hösten. Håll utkik efter agendorna till dessa två evenemang inom handel:

Kanske ses vi där?

/Bengt Eliasson

Commerce expert

 

Mer information om ämnet finner du här:

More Detaljhandel stories

Hur planerar du för den värsta arbetsdagen i ditt liv?

Många av oss har nog hört det nu berömda uttrycket ”If you fail to plan, you plan to fail”, alltså att utan rätt förberedelser så kommer man inte klara sig den dagen något inträffar. På IBM har vi tagit fram ett flertal sätt att förbereda och träna både oss själva och våra kunder i att […]

Läs mer

Tack för en fin dag – IBM Partner Ecosystem Day

Det har gått knappt ett år sen vi sågs på Färgfabriken i strålande sol för IBM  BP Summit 2018. I en tid med snabba förändringar, nya aktörer, nya ekosystem och nya typer partnerskap tyckte vi att det passade att byta namn på årets event till IBM Partner Ecosystem Day. För att kunna sticka ut i […]

Läs mer

Tjejer + teknik = sant!

Andelen kvinnor som antas till ingenjörsprogrammen ligger mellan 25 och 30 procent. Som jämförelse är andelen kvinnor 51 procent på utbildningarna till civilekonom, 54 procent till läkare och 57 till jurist. Hur kommer det sig egentligen att färre tjejer än killar väljer tekniska program både på gymnasiet och högskolan? Den här frågan diskuterade jag med […]

Läs mer