IT-säkerhet

Hantering av mobila enheter – för säkerhets skull

Mats Aronsson – Arkitekt av säkerhetslösningar, IBM

Några av oss minns kanske när vi fick vår allra första mobiltelefon. Tanken på att den skulle kunna användas till annat än att prata i var inte något som funderades över i första taget. Idag ser saker såklart annorlunda ut. De flesta av oss använder smartphones och har tillgång till många olika sorters applikationer samt affärskritiska data och system.

Eftersom användningen av mobila enheter har exploderat har säkerheten blivit en stor fråga. Jag som säkerhetsexpert får ofta frågan om varför en mobilsäkerhetslösning behövs när alla har en telefon med antingen pinkod, fingeravtrycksautentisering eller båda.

Svaret jag ger är att det inte räcker med pinkod och fingeravtryck, och att många faktiskt inte använder dem ändå.  Säkerheten fungerar bara om man faktiskt använder den. Det är ett viktigt ämne eftersom fler och fler anställda får välja egen arbetsutrustning eller välja att använda sin egen mobila enhet för att utföra jobb på. Som arbetsgivare vill man kunna hantera alla dessa enheter på ett smidigt sätt och samtidigt skydda företagets data, som kan nås via dessa enheter.

Du kommer väl ihåg Pokémon Go-hysterin som bröt ut i somras? Det som många inte känner till är att ett stort antal användare laddade ner appen från en tredjepart-appstore, om vilken det har rapporterats att apparna som finns där innehåller skadlig kod, så kallad malware. Dessutom tog många bort pinkoden till sina mobiler för att barnen skulle kunna spela Pokémon Go.

Att använda mobila enheter är förknippat även med andra risker – eftersom det är lätt hänt att dessa kan tappas bort eller försvinna på andra sätt.

Så, min rekommendation är definitivt att se till att ha ett system för säker och effektiv hantering av organisationens samtliga datorer och mobila enheter. Med det menar jag ett system som möjliggör enhetshantering under hela dess livscykel oavsett vem som äger datorn eller mobilen – den anställde eller företaget självt. Som företag vill du alltid ha full koll på dina användares enheten: vem som har den, vad det är för enhet och vart den är. Dessutom vill du vara säker på att åtkomst till affärskritisk data är ordentligt skyddad, att det finns ett modernt skydd mot dagens säkerhetshot och att dina användare kommer åt rätt applikationer så att de kan göra sitt jobb på bästa möjliga vis. Det är ett komplext område som det händer mycket inom. Vill du diskutera hur detta kan göras på ett bra sätt för just din organisation, får du väldigt gärna höra av dig.

/Mats Aronsson

 

Hur vi på IBM hanterar mobila enheter

Vår lösning för enhetshantering heter IBM MaaS360

 

Share this post:

Lägg till kommentar
Inga kommentarer

Kommentera

Your email address will not be published.Obligatoriska fält är markerade med *

Mer IT-säkerhet Berättelser

Nya molntjänster – nya säkerhetsrisker

Jag har tidigare skrivit om och blivit intervjuad kring hur dejtingappar med säkerhetsbrister ger hackare möjlighet att komma åt företagsinformation eller –nätverk. Nu har vi på IBM tittat vidare på kopplingen mellan arbetsplatsen och användandet av externa appar eller molntjänster. Där framkommer att så många som en tredjedel av alla anställda i stora företag (Fortune […]

Läs mer

Regleringar kring dataskydd och IT-säkerhet påverkar framväxten av innovativa lösningar!

Nyttan av databehandling           Ingen lämnas oberörd av den genomgripande digitaliseringen av samhället. Som bekant drivs utvecklingen i stor utsträckning av en ökad dataanvändning. I många verksamheter är insamling och analys av personrelaterade data en viktig förutsättning för att kunna ta fram ny kunskap. Det kan t.ex. handla om att identifiera hälsovanor. Den kunskapen kan användas […]

Läs mer

Almedalen 2016 är över för den här gången men vad tar vi med oss?

En sommar har gått och Almedalen är över för denna gång. Efter att nu ha fått vila ut kommer så frågan vad vi tar med oss efter en sån här fullspäckad vecka. Vad som var intressant, vad som tilltalade just vår roll och verksamhet men framförallt- vad kan vi genomföra i praktiken? I mitt blogginlägg […]

Läs mer