IT-säkerhet

Hantering av mobila enheter – för säkerhets skull

Share this post:

Mats Aronsson – Arkitekt av säkerhetslösningar, IBM

Några av oss minns kanske när vi fick vår allra första mobiltelefon. Tanken på att den skulle kunna användas till annat än att prata i var inte något som funderades över i första taget. Idag ser saker såklart annorlunda ut. De flesta av oss använder smartphones och har tillgång till många olika sorters applikationer samt affärskritiska data och system.

Eftersom användningen av mobila enheter har exploderat har säkerheten blivit en stor fråga. Jag som säkerhetsexpert får ofta frågan om varför en mobilsäkerhetslösning behövs när alla har en telefon med antingen pinkod, fingeravtrycksautentisering eller båda.

Svaret jag ger är att det inte räcker med pinkod och fingeravtryck, och att många faktiskt inte använder dem ändå.  Säkerheten fungerar bara om man faktiskt använder den. Det är ett viktigt ämne eftersom fler och fler anställda får välja egen arbetsutrustning eller välja att använda sin egen mobila enhet för att utföra jobb på. Som arbetsgivare vill man kunna hantera alla dessa enheter på ett smidigt sätt och samtidigt skydda företagets data, som kan nås via dessa enheter.

Du kommer väl ihåg Pokémon Go-hysterin som bröt ut i somras? Det som många inte känner till är att ett stort antal användare laddade ner appen från en tredjepart-appstore, om vilken det har rapporterats att apparna som finns där innehåller skadlig kod, så kallad malware. Dessutom tog många bort pinkoden till sina mobiler för att barnen skulle kunna spela Pokémon Go.

Att använda mobila enheter är förknippat även med andra risker – eftersom det är lätt hänt att dessa kan tappas bort eller försvinna på andra sätt.

Så, min rekommendation är definitivt att se till att ha ett system för säker och effektiv hantering av organisationens samtliga datorer och mobila enheter. Med det menar jag ett system som möjliggör enhetshantering under hela dess livscykel oavsett vem som äger datorn eller mobilen – den anställde eller företaget självt. Som företag vill du alltid ha full koll på dina användares enheten: vem som har den, vad det är för enhet och vart den är. Dessutom vill du vara säker på att åtkomst till affärskritisk data är ordentligt skyddad, att det finns ett modernt skydd mot dagens säkerhetshot och att dina användare kommer åt rätt applikationer så att de kan göra sitt jobb på bästa möjliga vis. Det är ett komplext område som det händer mycket inom. Vill du diskutera hur detta kan göras på ett bra sätt för just din organisation, får du väldigt gärna höra av dig.

/Mats Aronsson

 

Hur vi på IBM hanterar mobila enheter

Vår lösning för enhetshantering heter IBM MaaS360

 

Lägg till kommentar
Inga kommentarer

Kommentera

Your email address will not be published.Obligatoriska fält är markerade med *

Mer IT-säkerhet Berättelser

Den uppkopplade butiken – så tar vi detaljhandeln till nästa nivå

I takt med e-handelns framfart får många fysiska butiker utstå prispress, urholkade marginaler och en minskad kundtillströmning när allt fler väljer att handla online. De fysiska butikerna kommer att överleva även denna utveckling, men behöver anpassa sig och bli ”uppkopplade”. Endast då kan det fysiska och personliga mötet även bli digitalt och erbjuda en ny […]

Läs mer

Att inte tycka att något är ”för svårt”

Innan sommaren skrev jag en artikel om min resa som har gjort mig till den jag är idag – de tre egenskaper som har präglat mig de senaste 17 åren. Jag undrar ibland om dessa egenskaper är ett resultat av de situationer jag varit igenom eller om det tvärtom är egenskaperna som avgjort hur jag […]

Läs mer

Utnyttja potentialen i alla typer av data

Att data är viktigt är vi helt överens om, eller hur? Knäckfrågorna för många är istället: hur utnyttjar vi data på ett smart sätt och var vi ska börja? Många företag har redan börjat driva projekt och initiativ inom nya typer av dataanalys och dataanvändning. Enligt en färsk undersökning som vi genomfört framkommer att så […]

Läs mer