Handel

Från mystery shopping till online-detektiv

Share this post:

Lisbeth Vigermyr

Lisbeth Vigermyr, Sweden Country Manager, Commercial Sales & Service Providers, IBM

Det här är en berättelse från Norden som handlar om vikten av att förstå och förutspå dina kunders beteenden, något som naturligtvis gäller för alla kunder oavsett land. Mobil e-com har ökat med 163% från 2012 till 2015 men trots det är det fortfarande hela 38% av e-handelsbesökare som av olika skäl aldrig slutför sina onlineköp. De trender som enligt en grupp investerare toppar listorna är VR-hype, e-com och det exploderande Internet of Things så låt oss dyka ner i ämnet.

Idag kan vi ändra köpbeteenden genom smart lightning. En subtil ljusökning, så pass liten att ögat inte märker det men som får mitt undermedvetna att göra att jag sträcker mig efter läderbältet som ljuset fokuserade på när jag tog tag i jeansen. Det snygga bältet är strategiskt placerat bredvid de coola jeansen som jag precis planerat att pröva. När jag går till provrummet har jag en skön känsla i kroppen och när jag tittar mig i spegeln har jag inte bara jeansen på mig, utan även ett läderbälte för 700 kronor och en satinsjal för 600 kronor.

skärp

Jag undrar hur många gånger per dag som jag omedvetet blir styrd av master minds som har hittat nyckeln till mitt undermedvetna. En skrämmande tanke men jag känner mig ändå fascinerad av vad man kan göra med dagens teknologi.
skarfen

 

42% av onlineköpare använder sig av en mobil enhet eftersom den alltid ligger nära till hands.

 

 

DIBS årliga rapport om handel på nätet och i mobilen visar att den primära anledningen för onlineshopping är att vi vill spara tid.

  • 42% av onlineköpare använder en mobil enhet eftersom de allra flesta har en enhet inom en arms räckvidd.
  • 1 av 3 skulle överväga att köpa mer om kravet att lämna kontouppgifter vid varje köp skulle försvinna. Alla vanliga och disruptiva betalningsföretag arbetar nu för fullt med att försöka lösa detta och kunna erbjuda ytterligare tjänster på marknaden.
  • Hela 38% avslutar aldrig sitt onlineköp på grund av att de har höga krav på betalningsmetoden, kundregistreringen är för komplicerad eller att man fastnar vid ett tekniskt problem.

Och jag kan inte annat än att hålla med! Jag föredrar att onlineshoppa med en mobil enhet, oftast min surfplatta, och jag älskar att med ett enkelt login få mina leverans- och kontaktuppgifter automatiskt ifyllda. Om jag då inte upplever att det avslutande steget är enkelt och med en för mig välkänd och föredragen betalningsmetod, vill jag inte heller lägga tid på att fylla i mina kontouppgifter gång på gång. Detta eftersom jag använder mig av e-handel för att spara tid, inte förlora tid! Med all säkerhet kommer jag att lämna webbsidan utan att köpa något och förmodligen kommer jag även att säga till mina vänner att inte handla där.

Sherlock Holmes blir onlinebluebag

Designer-nätshoppen Roztayger testar Watsonteknik för att koppla samman personligheter till designers som passar dem baserat på en analys av deras sociala media-profil. Watson analyserade min Facebookprofil och matchade ihop mig med designern Ferry Meewisser och hans coola Frrry designs. Jag kan verkligen se mig själv i den där snygga blå väskan och den hade passat perfekt till mina nya jeans, bälte och sjal!

 

Lär dig mitt beteende och gör
det enkelt för mig att handla!

Likt en modern version av Sherlock Holmes är det hög tid att komma underfund med hur man ska attrahera och behålla kunderna inom den växande e-com och onlineshopping-marknaden.
Om du har vägarna förbi Stockholm i slutet av april kan du delta i seminariet för detektiver på Stockholms inspirationshus – Epicenter. Där kommer du att möta den moderna versionen av Sherlock Holmes och lyssna på detektiverna från SEB när de försöker räkna ut deras kunders beteenden för att erbjuda ett ännu bättre online community.

För att avsluta den här historien vill jag dela med mig av några fantastiska företag, inspirerande människor och coola saker som jag lärt mig av och träffat:

  1. LumenRadio  – svart bälte inom IoT och kan förändra vårt beteende med ljus, tillsammans med flera andra saker som de kan koppla ihop och förändra.
  2. Watson – Tänk om vi kunde koppla ihop Virtual Reality med ”cognitive learning”, då skulle läkarna kunna öva på hjärntumörs kirurgi i VR och kombinera det med den bästa inlärningsmetoden.
  3. Michaela Holtz – En talangfull, hårt arbetande och energisk tech-entrepenör. Som VD på hennes företag Zeifie representerar hon inte bara en jättebra app utan också ett sätt att skapa ett säkrare samhälle.

 

/Lisbeth

Följ mig gärna på: Twitter logoTwitter @lvigermyr och LinkedIn logo LinkedIn

This blogpost are also available in English: ”From mystery shopping to online detective”.

Alla produktbilder i denna post, copyright: roztayger.com

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

När kundupplevelsen är det som avgör

”Jag anser att kundupplevelsen i det långa loppet är det enda som kan differentiera dig från konkurrenterna. Det är mycket lätt för någon annan att kopiera dina produkter. Det är mycket lätt för någon annan att kopiera dina priser. Så den enda verkligt varaktiga konkurrensfördelen är enligt min mening upplevelsen vi skapar för våra kunder.” […]

Läs mer

Digital förnyelse: Har detaljhandelns aktörer vad som krävs för att utveckla och försvara sina roller i ekosystemet?

Den svenska detaljhandeln: Ett ekosystem under förändring För drygt två år sedan föreslog vi att det är hög tid för detaljhandelns aktörer att välja roll i ekosystemet. Vi liknade ekosystemet vid en hage med fyra djur: Kor: De traditionella butiksaktörerna som servar hemmamarknaden. Myggor: Små e-handelsentreprenörer som är specialiserade inom ett visst område. Hajar: Globala […]

Läs mer