CSR

"Tillsammans" – ett måste för att kunna nå målen

Share this post:

För ett tag sedan fick jag en personlig inbjudan till ett möte med Stefan Löfvén. Det skulle handla om de nya hållbarhetsmålen som FN antog i höstas, SDG. Men det var fler med på mötet än bara jag och Stefan. Ca 500 andra deltog också som representerade näringsliv, akademin, ideell sektor, kyrkan och myndigheter. Syftet med mötet var att prata om hur vi ska nå de uppsatta målen, och ett nyckelord var ”tillsammans”.

Partnerskap är en trend inte bara inom affärsvärlden, och det är inte så konstigt. Utmaningarna är komplexa och kräver samarbete, och vi har alla en roll att fylla. Dels når vi längre genom samarbete men vi lär oss också mycket på att delta i den här typen av sammanslutningar, där aktörer från olika sektorer jobbar tillsammans. Och vi breddar våra nätverk.

Vissa utmaningar har vi inte råd att vänta med att lösa, ganska få faktiskt. Ett av målen som är högaktuellt är mål nr 8, som handlar om inkludering och integration. Även inom det här området är ”tillsammans” givetvis ett ledord.

Chart_of_UN_Sustainable_Development_Goals

I mitten av mars lanserades projektet int’Link – Partners for Responsible Sourcing som är ett initiativ där större bolag hjälper mindre, invandrarägda bolag att synas vid upphandlingsprocessen. Det bygger på modeller från USA och England där man ser att den här typen av ”nudging” kan vara avgörande för att stora och små bolag ska hitta varandra. Ett av fem nystartade företag i Sverige idag startas av en första generationens invandrare. Vi hoppas att int’Link kan bli den bro som gör det möjligt för aktörer att hitta varandra. IBM har bidragit till att forma projektet som initierats av bla Amerikanska handelskammaren och Insamlingsstiftelsen IFS Rådgivningscentrum. Andra aktörer är Pfizer, SEB, ICA, UPS och Hammarskiöld o partner.

Ett annat projekt vi är delaktiga i på temat ”tillsammans” är samarbetet med Korta Vägen där nyanlända akademiker erbjuds en praktikplats på ett företag, och utbildning på Stockholms universitet. Vi kommer i mars ha 10 deltagare hos oss som under 4 månader får göra en praktik kopplat till deras utbildningar.

Samhällsengagemang är inget nytt på IBM men fokusområdena ändras i takt med tiden. Just nu är integration högt prioriterat. Vi har andra projekt på gång där vi välkomnar samarbetspartners. Det går bra att höra av sig till undertecknad om du vill höra mer.

Det är även tydligt att FNs utvecklingsmål bygger på näringslivets aktiva deltagande. Den stora utmaningen blir att hitta formerna, och att aktörerna kan investera den tid som krävs. Och att plattformar för möten finns så att vi hittar varandra, tillsammans.

/Susanna Salwén

Följ mig gärna på: Twitter logoTwitter @SalwenSalwen och LinkedIn logo LinkedIn

More stories

Vi fortsätter bidra till att barn och unga är säkrare på nätet

Det var drygt ett år sedan jag senast skrev om CSR-initiativet ”Är du säker?” #290Cybersecurity. Då, i mars 2020, var vi precis i början av coronapandemin. Vi kunde väl aldrig tro att den skulle bli så långdragen som det blivit men vi förstod ändå att de föreläsningar vi gjorde ute på skolorna skulle behöva ta […]

Läs mer

Tillsammans skapar vi en framtid inom IT – och stärker branschen!

”Just Do It!”, ”You Can Do It!”,  “I Can Do It!”. Det finns gott om peppande tillrop som syftar till att skapa motivation och kraft. Behövs det verkligen ett till? Vi tycker det och har valt namnet ”We Can Do IT!” för vårt senaste CSR-projekt här på IBM. ”We” för att det är mycket roligare […]

Läs mer

Tillsammans för att nå FN:s hållbarhetsmål

I vår familj avslutar vi varje år med att fundera på vad vi önskar oss av kommande år. Man får välja ett själviskt mål (jag vill äta mer på restaurang med mina vänner, min son vill ha fler dinosaurer) och ett som handlar om världens utveckling. Det är här FN:s hållbarhetssmål kommer in. 17 mål […]

Läs mer