Social business

När hjulen snurrar snabbare blir människan viktigare än någonsin

Share this post:

Landskapet runt omkring oss förändras i en takt som nog ingen av oss varit med om tidigare. Det är svårare än någonsin att veta vart vi är på väg. Samtidigt är det spännande och stimulerande – och ingenting som någon av oss kan ändra på. Jag pratar om den digitala transformationen.

En flock starar

Tänk att arbeta lika smidigt som en flock starar!
(Foto:Walter Baxter, licens: CC BY-SA 2.0)

Över de närmaste månaderna kommer jag i en serie blogginglägg att beröra fem viktiga faktorer för att lyckas i denna föränderliga värld. Faktorer som organisationer kan dra nytta av genom ändrade arbetssätt och samarbetsverktyg. Jag kommer att beröra dem en i taget, både från organisationens perspektiv och från individens. Det handlar om:

En försmak och översikt hittar du i detta white paper, ”The only constant is change”

Teknologi, affärsmodeller, marknadens preferenser, kommunikationsvanor, maktbalanser, ja allt förändras fort och samtidigt. Det gäller att hålla sig alert, snabbrörlig och ständigt informerad med många och känsliga tentakler. Vi behöver inte lång tid för att komma på exempel på drastiska förändringar, både på gott och ont: Air BnB, Über, Kodak, Nokia, hyrfilmsbranschen….

Men, under decennier har företag och organisationer ägnat sig åt att strukturera, standardisera, rationalisera och att i hög utsträckning försöka eliminera ”den mänskliga faktorn”. Resultatet? Fina system och processer som jobbar effektivt, men som är stela, svårföränderliga och okänsliga.

Det är dags att återinföra människan och de positiva mänskliga faktorerna som kreativitet, engagemang, flexibilitet och relationer. Visa att talet om medarbetarna som ”vår viktigaste resurs” var uppriktigt menat, inte bara tomma ord. Lyssna på medarbetare, kunder och partners. Engagera dem genom att göra dem delaktiga och ge dem möjligheter att utnyttja hela sin potential, inte bara vad som står i den standardiserade arbetsbeskrivningen. Inte bara utnyttja förresten, utan bygga ut sin potential. Det är dags att engagera och inspirera! Jag vill ge människor möjligheter att kommunicera, samarbeta, lära och dela med sig, friare än någonsin förut. Att hitta de människor och den kunskap man behöver och att kunna visa vad man går för, med minimal extra ansträngning. Allt till fördel för både medarbetarna och organisationen.

Jag tycker inte att det räcker med att kunna producera och hålla ordning på sina snygga dokument och presentationer. Det är ännu viktigare att hjälpa människorna att fylla dem med bästa möjliga innehåll.

Vad tycker du? Vad är det som gör det intressant att arbeta och vad lockar fram det bästa hos dig?

/Peter

Följ mig gärna på: Twitter logoTwitter @thesocialswede och LinkedIn logo LinkedIn

More stories

Valfrihetens förföriska fördärv?

Få säger nog emot när jag påstår att arbetslivet för de flesta av oss moderna kontorsarbetare innebär två, till synes, motsägelsefulla utmaningar. Å ena sidan drunknar vi i oönskad information om saker vi finner ointressanta och med tveksam nytta för oss. Å andra sidan kämpar vi i motvind för att hitta den information, de verktyg […]

Läs mer

Dagarna gör vi. Vi har dem inte bara.

Äkta språknördar, som jag, irriterar sig inte bara på sär skrivningar (avsiktligt särskrivet, så klart) eller när folk inte kan skilja på de och dem. Vi irriterar oss också på anglicismer, alltså när engelskan sipprar in och tar över vårt språk. Ibland kan det bli riktigt smärtsamt när man arbetar i USA-ägda bolag som IBM, […]

Läs mer

Amys presentation – en solskenshistoria

Amys kund hade utmanat henne. ”Gör en presentation som enkelt och tydligt förklarar de viktiga skillnaderna mellan IBM Connections (IBM:s marknadsledande plattform för samarbete inom organisationer) och Microsoft SharePoint, för användarna och för oss som företag”, hade han sagt. Amy, som arbetat länge med samarbetslösningar på IBM i Nederländerna, lever som hon lär. Hon arbetar […]

Läs mer