Social business

Sociala intranät växer snabbare än du tror!

Share this post:

Till exempel var det bara Facebook av de välkända sociala nätverken som nådde  första miljonen användare snabbare än IBM Connections. När man talar om digitala sociala nätverk blir det automatiskt att man talar om Facebook, Twitter, LinkedIn och på senare tid, även Pinterest. Det är ganska naturligt. De är ju alla öppna och tillgängliga för gemene man.

Sociala verktyg inom företagen- ofta kallade sociala intranät och  ibland samarbetsverktyg, hörs det inte lika mycket om. De är ju dolda bakom företagens brandväggar och fulla av information som företag och organisationer inte gärna släpper ifrån sig utan vidare.

Desto gladare blev jag för ett tag sedan när jag fick se bilden nedan som visar att bara Facebook nådde sin första miljon snabbare än IBM Connections. LinkedIn, Pinterest och Twitter behövde betydligt längre tid på sig för att nå sin första miljon användare. För att förekomma några naturliga frågor kan jag genast förtydliga att:

  1. IBM Connections siffror gäller användare utanför IBM. De inkluderar inte oss över 400.ooo IBM:are och övriga med tillgång till IBM:s intranät
  2. Siffrorna för IBM Connections gäller ”Authorized users of Licenses sold”. Alltså inte bara sålda licenser

IBM Connections nådde en miljon användare på tretton månaderGivetvis finns det ett antal faktorer som gör att jämförelsen haltar lite, men bara lite. Till exempel är det inte individen som beslutar sig för att använda det ena eller andra verktyget för ett socialt intranät utan företaget. Å andra sidan är det individen som beslutar sig för att använda det verktyg som erbjuds eller köra vidare i gamla hjulspår. Dessutom är det lättare för individer att göra ett val. En organisation tar betydligt längre tid på sig än individer brukar göra och måste dessutom överväga de ekonomiska konsekvenserna av investeringen.

Vid Sveriges Kommunikatörers kurs om Sociala Intranät där jag föreläste 9 maj hade jag nöjet att även lyssna på Kicki Strandh från Mittuniversitetet som myntade ett uttryck jag genast tog till mig och använder alltsom oftast:

Sociala intranät är intranät som vi hoppades att de skulle vara!

Tänk bara på alla förutsägelser om fritt flödande information, inspiration och samarbete eller om det öppna företaget som vi hörde för 10-15 år sedan när intranäten började komma. Passar de bäst in på intranäten så som de fungerat sedan dess eller som de fungerar med hjälp av IBM Connections?  (se Social Business handlar om människor och möjligheter)

Men, det räcker så klart inte att bara släppa lös en ny programvara, även om den är hur bra som helst. Företag, organisationer och deras medarbetare är vanemänniskor, fullt upptagna med den löpande verksamheten och ofta med policies och processer som bevarar status quo. Att ta tillvara på de möjligheter som öppnar sig med hjälp av IBM Connections kräver engagemang från företagsledningen och ett medvetet och målinriktat förändringsarbete.

Mer om det en annan gång!

More stories

Valfrihetens förföriska fördärv?

Få säger nog emot när jag påstår att arbetslivet för de flesta av oss moderna kontorsarbetare innebär två, till synes, motsägelsefulla utmaningar. Å ena sidan drunknar vi i oönskad information om saker vi finner ointressanta och med tveksam nytta för oss. Å andra sidan kämpar vi i motvind för att hitta den information, de verktyg […]

Läs mer

Dagarna gör vi. Vi har dem inte bara.

Äkta språknördar, som jag, irriterar sig inte bara på sär skrivningar (avsiktligt särskrivet, så klart) eller när folk inte kan skilja på de och dem. Vi irriterar oss också på anglicismer, alltså när engelskan sipprar in och tar över vårt språk. Ibland kan det bli riktigt smärtsamt när man arbetar i USA-ägda bolag som IBM, […]

Läs mer

Amys presentation – en solskenshistoria

Amys kund hade utmanat henne. ”Gör en presentation som enkelt och tydligt förklarar de viktiga skillnaderna mellan IBM Connections (IBM:s marknadsledande plattform för samarbete inom organisationer) och Microsoft SharePoint, för användarna och för oss som företag”, hade han sagt. Amy, som arbetat länge med samarbetslösningar på IBM i Nederländerna, lever som hon lär. Hon arbetar […]

Läs mer