IBM i Sverige

Står det en transformation för dörren?

Share this post:

Vi lever och verkar i en uppkopplad värld. Varje dag skapar vi 2,5 kvintiljoner byte data – så mycket att 90 procent av informationen i världen idag har skapats under de senaste två åren. Att påstå att internet har haft stor påverkan på sättet vi arbetar, konsumerar, interagerar och lever är givetvis att slå in öppna dörrar. Detta har inte enbart förändrat vårt sätt att umgås, knyta kontakter och interagera. Det påverkar också hur företag organiserar sig och fungerar, hur verksamheter interagerar med kunder och användare samt hur kunder och medborgare ser på de organisationer och företag vars produkter och tjänster de nyttjar.

Den här utvecklingen ställer högre krav på att företagsledningar inser vilken förändring som sker, hur den påverkar kunder och verksamheten samt att de kan förutse hur utvecklingen kommer att se ut framöver, för att öka eller bibehålla sin konkurrenskraft på en allt mer global marknad.

Här är IBM ett utmärkt exempel. Vi hade bidragit till att sätta en människa på månen, byggt den första hjärt-lungmaskinen som användes under en operation, och utvecklat persondatorn när framgångskurvan i slutet av 1980-talet började peka brant nedåt. Från att under lång tid ha varit hela finansvärldens favorit redovisade företaget år 1993 dåtidens största företagsförlust på hisnande 8 miljarder USD. IBM hade vid denna tid missat en rad viktiga teknikskiften, en portfölj med daterade tjänste- och produkterbjudanden och var byggt som en internationell koncern bestående av ett antal mini-IBM i varje land. Företaget inledde då en viktig och nödvändig transformation. Denna transformation vände utvecklingen och IBM är idag ett av världens mest framgångrika företag, som attraherar investerare, kunder och talanger världen över.

Tillväxten i Europa har under de senaste åren varit sämre än i andra delar av världen. Den snabba förändringen, ett viktigt teknikskifte och en allt hårdare internationell konkurrens ställer stora krav på såväl svenska som internationella företagsledare. Att kunna läsa sin framtid och anpassa sin verksamhet och sitt ledarskap blir viktigare än någonsin.

Därför har vi på IBM tagit pulsen på världens CEO:er, vd:ar och högsta chefer inom offentlig sektor. I maj kommer resultatet – och då får vi också se vilken utveckling världens vd:ar ser framför sig. Jag utlovar spännande läsning och nya tankar kring hur konkurrenskraft och framgång skapas.

Johan Sandell, VD, IBM Sverige

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer