IBM Sverige

Den moderna staden

Share this post:

Att trycket på världens städer är högt är kanske inte en nyhet. Urbaniseringen, som det kallas, är inte bara en global trend utan också någonting som sker i Sverige. En av de städer som växer så det knakar är Stockholm. I DN går det att läsa att Stockholm har bara de senaste 5 åren växt med 85 000 personer. Det är mer än ett Växjö!

Att städerna växer så det knakar, vissa mer än andra, behöver inte vara ett problem. Det är också en möjlighet. Men det är inte en lätt match som våra folkvalda och tjänstemän har framför sig. Samtidigt som de ska arbeta för en långsiktig hållbar ekonomisk tillväxt ska de ta hand om de ökade krav som tillväxten skapar här och nu.

Forskning från Världsbanken och IBM pekar på att städer måste arbeta med sina fem basfunktioner för att uppfattas som attraktiva. Trafik, hälsa-och sjukvård och utbildningssystemet måste fungera bra. Givetvis måste man också känna sig trygg (säkerhet) och kunna ha tillgång till de offentliga tjänsterna som vi idag använder internetbanken (e-tjänster).

Detta ställer krav på innovativa ledare men också lösningar. Samarbeten är avgörande för stadens bibehållna konkurrenskraft och attraktion.

Som du säkert vet fyller IBM 100 år i år. Det firar IBM och Stockholms stad genom att skapa ett unikt möte i Stockholms stadshus.

Vi vill, genom ett visionsseminarium i två delar, ge möjlighet att bidra till att konkretisera Stockholms stads vision 2030 – Ett Stockholm i världsklass.

Under en eftermiddag den 11 oktober samlas 300 unga (framtidens stockholmare) för att i rundabordsdiskussioner samla idéer, diskussioner kring ämnena: Den växande staden, Den samverkande staden, Den mänskliga staden.

Dessa idéer och diskussioner förs vidare till del två där stadens politiker och representanter för näringsliv, organisationer och akademi möts för att ta dessa ett steg närmare ett förverkligande.

Känner du någon som vill vara med och påverka framtidens Stockholm vid detta unika möte. Be dem anmäla sig här eller läsa mer på vår webben

More stories

Nu kommer Nollzon 2.0

 – som underlättar övergången till eltaxibilar i Sverige De senaste åren har miljön varit ett aktuellt ämne och under förra årets värmebölja gick det inte längre att ignorera våra växande klimatproblem. Trots att många framstående individer såsom Al Gore och Greta Thunberg har uttalat sig om hur lagstiftare såväl som företag och konsumenter bör gå […]

Läs mer

Låt oss tillsammans sätta smart teknik i arbete!

Det är ett par veckor kvar till vårt stora event Think Summit Stockholm den 3 oktober. Det ger mig skäl att stanna upp och reflektera över var vi befinner oss – som yrkesmänniskor och privatpersoner här i Sverige, idag. Utan tvivel lever vi i en brytningstid. Aldrig tidigare har vi haft tillgång till så kraftfulla […]

Läs mer

Varför vill en läkare börja jobba på IBM?

Varför byta vit rock och stetoskop mot skjorta och kavaj? Varför byta en vardag där man varje dag hjälper sjuka människor mot en vardag fylld av resor och möten? Varför vill man byta dryga 20 års utbildning, forskning och kunskap inom medicin mot ett helt nytt område där man är helt grön? Redan som 20-åring […]

Läs mer