IBM Sverige

Den moderna staden

Share this post:

Att trycket på världens städer är högt är kanske inte en nyhet. Urbaniseringen, som det kallas, är inte bara en global trend utan också någonting som sker i Sverige. En av de städer som växer så det knakar är Stockholm. I DN går det att läsa att Stockholm har bara de senaste 5 åren växt med 85 000 personer. Det är mer än ett Växjö!

Att städerna växer så det knakar, vissa mer än andra, behöver inte vara ett problem. Det är också en möjlighet. Men det är inte en lätt match som våra folkvalda och tjänstemän har framför sig. Samtidigt som de ska arbeta för en långsiktig hållbar ekonomisk tillväxt ska de ta hand om de ökade krav som tillväxten skapar här och nu.

Forskning från Världsbanken och IBM pekar på att städer måste arbeta med sina fem basfunktioner för att uppfattas som attraktiva. Trafik, hälsa-och sjukvård och utbildningssystemet måste fungera bra. Givetvis måste man också känna sig trygg (säkerhet) och kunna ha tillgång till de offentliga tjänsterna som vi idag använder internetbanken (e-tjänster).

Detta ställer krav på innovativa ledare men också lösningar. Samarbeten är avgörande för stadens bibehållna konkurrenskraft och attraktion.

Som du säkert vet fyller IBM 100 år i år. Det firar IBM och Stockholms stad genom att skapa ett unikt möte i Stockholms stadshus.

Vi vill, genom ett visionsseminarium i två delar, ge möjlighet att bidra till att konkretisera Stockholms stads vision 2030 – Ett Stockholm i världsklass.

Under en eftermiddag den 11 oktober samlas 300 unga (framtidens stockholmare) för att i rundabordsdiskussioner samla idéer, diskussioner kring ämnena: Den växande staden, Den samverkande staden, Den mänskliga staden.

Dessa idéer och diskussioner förs vidare till del två där stadens politiker och representanter för näringsliv, organisationer och akademi möts för att ta dessa ett steg närmare ett förverkligande.

Känner du någon som vill vara med och påverka framtidens Stockholm vid detta unika möte. Be dem anmäla sig här eller läsa mer på vår webben

More stories

Jämna Plågor

Om jag minns rätt var det komikern Ronny Eriksson som funderade över det måhända specifikt svenska i svaret ”Jämna plågor”, på frågan ”Hur är det?”. Det är som att säga “Visst gör det ont, men det gör lika ont hela tiden!”. Och lite så har 2019 varit. Visst har där funnits diverse politiska kontroverser, långbänkar och tråkigheter, som […]

Läs mer

Är Sveriges unga säkrare på nätet nu?

Precis innan sommarlovet skrev vi om de risker barn och ungdomar både utsätts för och medvetet eller omedvetet tar på nätet – och hur ödesdigra konsekvenserna kan bli. Så kan vi inte ha det! IBM sedan har dess tillsammans med Unga Forskare och flera av våra partnerföretag gjort ett gediget arbete för att tillsammans med […]

Läs mer

Angående den svenska konsumentbanksektorn

Tre observationer angående den svenska konsumentbanksektorn Efter nästan 20 år utomlands har jag återvänt till en banksektor som ser väldigt annorlunda än den jag lämnade bakom mig, med en massa spännande innovationer (hej Bank ID) men förvånansvärt få nya operatörer (here’s looking at you Avanza). Som jag diskuterade i mitt förra blogginlägg här på THINK-bloggen […]

Läs mer