Affärsanalys

IBM och Vasaloppet – modern teknik i fäders spår

Share this post:

I år firar IBM 100 år i världen, 83 år i Sverige och 44 år med Vasaloppet. Det är stort!

Snart bär det av i spåren för mig och mina kompisar och nästan 9000 tjejer till som åker Tjejvasan. Medan jag avancerar från Blåbärsloppets 9 km till Tjejvasans 30 km tar IBM och Vasaloppet ytterligare ett kliv framåt med ny innovativ teknik kring resultatredovisningen – ”modern teknik i fäders spår” som Vasaloppets VD Jonas Bauer säger i filmen nedan. I år lanserar Vasaloppet en iPhone-app där du enkelt kan följa upp till sex åkare på en interaktiv karta, där IBM levererar all resultatdata till tjänsten.

Jag är supertaggad, samtidigt supernervös – räcker träningen, får jag ihop sömntimmarna natten innan, håller jag mig frisk (kliar det inte i näsan?) och vad hände egentligen med alla armhävningar som jag skulle börja göra? Spänningen är nog desto högre för mina kollegor som på sin fritid med sin energi och kreativitet jobbar med tekniken bakom resultattjänsten i Vasaloppet för att erbjuda nya upplevelser varje år för åkare, vänner och anhöriga.

Lösningen kräver enorm datorkapacitet bara under några få dagar och måste helt enkelt fungera perfekt. Detta i kombination med en svårförhandlad deadline gör Vasaloppet till ett väldigt spännande projekt. Förra året använde nästan 70 000 SMS-tjänsten för resultatredovisning och under Vasaloppsveckan har vasaloppet.se över 2 miljoner besökare. Förmodligen slås rekordet i år vad gäller antalet anmälda åkare, som ifjol var 57.560, vilket jag förmodar innebär ett desto högre tryck på tidrapporeringstjänsterna som bara måste fungera.

Liksom förra året kan du ”Beräkna din sluttid” där du kan förutsäga din sluttid, vare sig man åker eller inte. Beräkningen baseras på analys och intelligent användninga av historiska data från de tio föregående årens lopp och prognosen görs på startgrupp, träningsnivå, temperatur, ålder och kön. Eftersom verktyget kan förutsäga åktider med över 75% träffsäkerhet inser jag att Vasaloppets 90 km inte är någonting för mig – jag skulle nämligen behöva hasa runt i spåren i över 9 timmar!! Då nöjer jag mig istället med 3 timmar i spåren på lördag!

P.S. Med iPhone appen kan du följa åkare i de långa 90 km loppen Öppet spår och Vasaloppet. Så det är tur för mig att man inte kan följa mig under Tjejvasan, då skulle det kanske upptäckas att jag ligger utmattad i en snödriva eller tar långa bullpauser (andra hade nog dock gärna önskat appen för loppet).

Längtar till målportalen i Mora med devisen ”I Fäders Spår för Framtids segrar”!

More stories

Endast tillsammans kan vi sätta hela Sverige i rörelse!

Vår partner Vasaloppet laddar upp inför sitt hundraårsfirande vintern 2022 och har satt sig ett stort och värdigt mål: att sätta hela Sverige i rörelse. Som mål är detta fantastiskt och viktigt, och som Vasaloppets partner vill vi självklart vara med och bidra. Motion och rörelse påverkar hur vi mår, som i sin tur påverkar […]

Läs mer

Hundra år av Vasaloppsdata: Vad skrevs om loppet 1922?

På ett möte tillsammans med Vasaloppets ledningsgrupp tog en idé form i huvudet på mig: Skulle man kunna använda AI för att vaska fram intressant kuriosa om hundraåringen Vasaloppet? Ur gamla källor, som varit glömda och gömda under många år? Kan det finnas fakta från dessa år som inte ens de mest pålästa känner till […]

Läs mer

Design Thinking är en process för att ta sig framåt

Ideér kommer inte från ingenstans. Design Thinking är en process för att ta sig framåt, oavsett om man har  – eller inte har  – idéer. Från inga idéer till många idéer, och från många idéer till den ”rätta” idén. ”Design Thinking” har fått mycket uppmärksamhet de senaste tio åren eller så, men det är inget […]

Läs mer