Smartare handel & commerce

NRF Big Show: Förväntningar på handeln 2011 (Del 2)

Share this post:

Jag fortsätter att kortfattat summera de främst diskuterade trenderna under årets NRF konferens (9-12 Jan) i New York:

Lojalitetsprogram blir ”rikare”
Räkna med en fortsatt effektivisering av lojalitetsprogrammen för att förbättra såväl rekryteringen som lojaliteten hos kunden. Detaljhandeln kommer att bli mer effektiv i sin analys och användning av lojalitetsprogram och mer kreativa i dess utveckling. Många kommer att fortsätta att expandera sina lojalitetsprogram till mobila enheter och en mer platsbaserad marknadsföring, tillämpningar för nya sociala medier och ökat partnerskap med andra företag. Styrelserummen kommer att aktivt följa rapporter på omvandlingen och trender hos våra ”mest lönsamma konsumenter.”

Dominanter dominerar
US Consumer Sentiment Index studie visar att mer än 50% av amerikanska konsumenter listar Walmart bland sina topp tre livsmedelsbutiker, och att två tredjedelar av denna grupp köper alla sina matvaror på Walmart. Flera internationella exempel på denna trend finns som pressar de mindre kedjorna till att verka under rakbladstunna marginaler. Icke-traditionella kanaler som t ex apotek, service- och Internethandel tvingas att utveckla ett djupare sortiment av råvaror, färska och djupfrysta produkter till konkurrenskraftiga priser. Vinnare kommer bli de som kan skapa minskade driftskostnader och anställa taktiker med kunskaper inom strategisk analys för att hitta outnyttjade områden, som att öka annonsers effektivitet där konsumenten flyttar bort från papper och in i sociala medier på hisnande hastighet.

Smartphones
Det är dags att vakna för begreppet ”avkastning på investerat arbete”. Idag är över 40% av alla sålda telefoner i Sverige s k Smartphones med nya applikationer gör det möjligt för konsumenterna att enkelt jämföra priser och erbjudanden. Nu när vårat mobilanvändande allt mer liknar vårt traditionella Internetanvändande kommer ”apps” att blir mer delaktiga i konsumenternas sökande efter bästa pris innan köp. Där följden av ett pris som är mer transparent blir att detaljhandlarna tvingas att konkurrera på nya sätt. ”Erfarenhet och service” kommer att bli de dominerande konkurrensargumenten, men det sker inte utan en kostnad. Detaljhandeln kommer att konkurrera på grundval av ”avkastning på investerat arbete”, ett nytt begrepp som mäter den inkrementella marginalen relativt kronan från investerat arbete. Vinnare under 2011 kommer att fokusera intensivt på effektiviteten i butikarbetet.

Räkna ändå med turbulens
Lyfter man blicken till den makroekonomiska verkligheten så blåser dock fortfarande motvind där vi upplever en hög arbetslöshet, stigande energipriser, begränsad kredit på kapitalmarknaden och ett förhållandevis lågt konsumentförtroende för handeln.

Med den summeringen av huvudbudskapet ifrån NRF 2011 ska jag istället cirkla in lite på den tekniska innovationen som presenterades i kommande bloggar.

Allt gott,

// Hansa

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

En besviken kund är en kund med höga förväntningar

Idag är vi många som inte går långt utan vår mobiltelefon. Utvecklingen inom mobilområdet går dock i rasande takt och användarna anpassar sig snabbt och blir bekväma med nya tjänster, appar och vanor. Enligt en undersökning från Google har 90 procent av svenskarna sökt efter en produkt eller vara via sin smartphone. Det här ger […]

Läs mer