Smartare handel & commerce

Svenskarna använder nätet för julhandeln

Share this post:

Bara 40 dagar med julhandel kvar i år….

Med ena fingret i luften och örat mot webben så börjar jag bli varse att det är dags för lite måttlös shopping igen, det är ju snart Jul! Personligen hoppas jag att det är någon smart teknologi som får äran att vara ”årets julklapp”, varför inte en ny Smartphone, eller är det kanske läsplattor och en Ipad som kommer att krönas? Bara en sak vet jag – att min gamla blånade wok-panna inte kommer att få sällskap av någon ny förmåga i år.

Guldsmederna, Leksakshandeln, Elektronikbutikerna och Sportaffärerna ska nu skörda in kanske 20-25% av årsomsättningen under december månads köpfrossa, viktiga dagar för att hämta hem vinsterna som ska balansera de svaga höstmånaderna. Och det finns nog goda anledningar att tro att det kommer att gå vägen i år igen – svensken har en växande disponibel inkomst, upplever låga kostnader för lånade pengar och en samhällsekonomi i tillväxt – allt bäddat för nya rekordnivåer för Julhandeln.

HUI visade med sin e-barometer att närmare 60% av Svenskarna kommer att använda nätet till delar av sin julhandel, inte särskilt förvånande givet e-handelns ständiga tillväxt, men ändå en signifikant signal till marknaden. Vi konsumenter blir varje år tryggare och tryggare med handel över nätet, inte bara ut ett betalningsperspektiv utan även i dess leveransförmåga – vi litar på att våra leverantörer hinner leverera i tid det vi beställer och att vi i lugn och ro kan lösa många av våra presenter ifrån soffan med datorn i knäet – och dessutom få ett bättre utbud till en lägre kostnad.

Det är snudd omöjligt att idag tro att man kan driva en butiksverksamhet skild ifrån sin e-handel, för mig som kund är det ju samma sak – du vill sälja och jag vill köpa – just idag finns jag i din butik, imorgon sitter jag i soffan – vill du inte göra affär med mig då?

Att vi som konsumenter går in och ut i olika kanaler, förväntar oss samma service och smidig hantering oavsett situation och kräver följsamhet av våra butiker är skälet till att allt fler kedjor vässar sin kanalstrategi och sina lojalitetsprogram. Titta bara på återkomsten för Coops återbäringsprogram – Jag minns min barndoms kvällar när mamma och pappa samlade ihop årets Konsumkvitton för att lösa ut sin återbäring – idag görs det automatiskt, jag kan använda min återbäring som jag vill, när jag vill, utan att någonsin behöva ha en lapp i fickan – allt är elektroniskt och serverat i alla kanaler som jag använder – i min butik, på webben och i min telefon.

Kundvård handlar ju om att hjälpa kunden att undvika vård, inte plåstra om den efteråt.

39 dagar kvar imorgon….

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

En besviken kund är en kund med höga förväntningar

Idag är vi många som inte går långt utan vår mobiltelefon. Utvecklingen inom mobilområdet går dock i rasande takt och användarna anpassar sig snabbt och blir bekväma med nya tjänster, appar och vanor. Enligt en undersökning från Google har 90 procent av svenskarna sökt efter en produkt eller vara via sin smartphone. Det här ger […]

Läs mer