IBM i Sverige

Molnbaserade tjänster, är allt solklart?

Share this post:

”Först hände ingenting. Sedan, några sekunder senare, fortsatte ingenting att hända.” (Ur Liftarens guide till galaxen, av Douglas Adams.)

Monica

Jag är Monica Claesson, en science fictionläsande, affärsintresserad, IT-medarbetare med mer än 25 års erfarenhet av IT-branschen, både som kund och leverantör. Mitt främsta fokusområde har de senaste åren varit att koppla ihop verksamhet och IT för att på så sätt skapa maximal verksamhetsnytta till ett förutsägbart pris. I sanning en otroligt kul uppgift där det finns en jättelik potential till förbättring.

Mitt nuvarande jobb är som affärsutvecklare i en grupp som kallas IBM World Wide Cloud Tiger team. Det är mitt hittills allra roligaste jobb, då det handlar om teknik i framkant, nya leveransmodeller, ekonomi och inte minst: Industrialisering och förändring av IT som leverans! Hurra!!!

Funderingarna är många kring vad Cloud Computing, eller molnbaserade tjänster kan ge. Flera jag har mött är otåliga och undrar hur och när de ska kunna använda tjänsterna. Andra funderar kring om tjänsterna över huvudtaget finns. Är tjänsterna tillräckligt pålitliga, säkra eller passande för oss och vår verksamhet? Händer det något över huvudtaget?

Frågorna är många och har såklart inte bara ett svar, men de kan besvaras. Svaren kommer dessutom att förändras över tid vartefter mognaden och förståelsen ökar. Men, ett är säkert: Tjänsterna finns i allra högsta grad och är redo att användas! Därför är det hög tid att börja fundera över hur planen ser ut för att kunna nyttja molnbaserade tjänster nu och i framtiden.

I mina kommande inlägg tänker jag bland annat ta upp hur och vad man kan använda molnbaserade tjänster till, vad och vem som kan tjäna på dem och hur man kommer igång. Jag kommer också att beröra säkerhet, som är ett viktigt område, och det pågående standardiseringsarbetet.

Det här blir en kul höst, vinter och vår, som vi kommer att tillbringa i, under och över molnen!

Och glöm inte: Ovan molnen lyser alltid solen! !

Hör gärna av dig med vad du vill veta eller diskutera om cloud computing.

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer