CSR

CSR – en brinnande fråga!

Share this post:

Något som får mig att springa fortare är utmaningar. Något som tillhör min karaktär är att leta efter saker som kan förbättras. Det kan vara utmanande med någon som ifrågasätter. Ifrågasättande tas oftast enbart som kritik, men jag ser det som ett genuint sätt att undersöka om något går att göra lite fortare, lite mera strukturerat, lite mera kostnadseffektivt och lite mera inkluderande.

 

Jag heter Jolanda van Rooijen och har nu jobbat med IBMs CSR-frågor i drygt ett år. CSR står för Corporate Social Responsibility och innebär ett företags sociala ansvarstagande.

CSR är enormt brett. Det kan handla om hur man utvärderar affärsprocesser och fabriker eller hur man mäter och genomför åtgärdsprogram för produktion och återvinning. Det kan också handla om globala policies för mänskliga rättigheter, internationella standarder eller medarbetarnas välbefinnande. CSR betyder också att engagera sig i det samhälle man lever och verkar, med exempelvis frivilliga insatser från personalen.

Något som jag som person brinner extra mycket för är integration av invandrare. Själv kom jag till Sverige som vuxen och har fått lära mig svenska från scratch. Jag har gått hela vägen, från SFI i ett miljonprogamsområde, via Komvux på kvällarna under senare delen av 80 talet, till att jag nu kan svenska så pass flytande att många undrar vilken svensk dialekt jag talar. Jag har också utbildat mig på Amsterdams motsvarighet till Handelshögskolan och via IBM kom jag, för tio år sedan, till Sverige för andra gången. Och jag stortrivs! Mitt integrationsengagemang har också lett till att jag nominerats till Kompetensgalan 2011 och priset för mångfaldsarbete.

Här på bloggen kommer jag att skriva om IBMs CSR-aktiviteter, det mervärde och affärsnytta det ger och några av de projekt som får mig att springa fortare.

Är du, som jag, intresserad av CSR, hör av dig med frågor och funderingar, läs våra tidigare CSR-inlägg eller kika på vår CSR-sida.

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer