IBM i Sverige

Att skapa radikal innovation

Share this post:

Vad menar vi med “radikal”? Jo, det innebär att vi både behöver lära oss nya saker som exempelvis processer OCH att vi behöver nya ting, som teknik och material, för att få vår verksamhet att fungera.

Vad skapar då radikal innovation? Är det våra kunder? Eller konkurrenterna i branschen? Nej, i många branscher är det teknologi som skapar de stora förändringarna.

Ta exemplet Internetbanken. Ingen kom på detta koncept som en ny affärsmodell. Det var en teknik som helt plötsligt, efter att ha funnits i 30 år, gjorde det möjligt att spara kostnader, ge kunderna tillgång till sina pengar och öka frekvensen i kommunikationen. Jag skulle vilja säga att vi fortfarande befinner oss i ett tidigt skede av utveckling med denna teknik.

Jag ser att företag och organisationer ofta inte har tiden och fokuset att se framåt och testa vad ny teknik kan göra för affärsmodeller och strukturer i branschen. För att komma runt det är min rekommendation att ha en kontinuerlig organisation för framtidsbevakning och prototyparbete. Det är mycket svårt att gissa sig till eller analysera sig fram till vad som ska bli nästa “killer application”. Därför behöver ni lägga tid på att testa och förstå.

Det har också visat sig framgångsrikt att jobba med partners eller i nätverk. Jag har i min forskning även visat att det är lyckosamt att samverka med leverantörer för att ta del av och testa ny teknik. Jag råder er att gå igenom vilka som är era strategiska partners inom teknikområdet och hur ni planerar utbytet med dem. Hör gärna av er om hur ni jobbar med strategisk samverkan.

More stories

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Louise Gunsjö

Säg hej till Louise Gunsjö, en globetrotter tillika maskinteknik-ingenjör och IBM:are! Louise hittade till IBM av en slump för 13 år sedan: “ Jag följde med en vän till ett stundent-evnt, insåg att jag gillade folket i IBM:s  hörna, och sökte till IBM:s graduate-program!” Sedan dess har Louise rört sig från affärskonsulting till försäljning och […]

Läs mer