IBM Sverige

Sverige – världens mest digitala land

Share this post:

Nu är det bevisat – igen! Tidigare i somras publicerade The Economist Intelligence Unit sin analys och ranking av länders digitala utveckling, ”Digital Economy Ranking” (tidigare e-readiness ranking). I rankingen, som publicerats årligen sedan år 2000, placerar sig Sverige på en förstaplats och petar därmed ner förra årets etta, Danmark. De nordiska länderna har generellt sett den högsta IT-mognaden då fyra av sex topplaceringar innehas av nordiska länder.

20 av de 70 rankade ländernas placering

Ranking

Land

2010

2009

1

2

Sverige

2

1

Danmark

3

5

USA

4

10

Finland

5

3

Nederländerna

6

4

Norge

7

8

Hong Kong

8

7

Singapore

9

6

Australien

10

11

Nya Zeeland

11

9

Kanada

12

16

Taiwan

13

19

Sydkorea

14

13

Storbritannien

15

14

Österrike

16

22

Japan

17

18

Irland

18

17

Tyskland

19

12

Schweiz

20

15

Frankrike

Hela listan hittar du här.

Rent generellt går den digitala utvecklingen vidare. Asien är på stark digital frammarsch, visar rankingen. Taiwan, Sydkorea och Japan har alla avancerat placeringsmässigt. Anledningen till detta är främst kvaliteten i dessa länders bredbands- och mobilnät.

En annan intressant aspekt som rankingen visar på är att priset på bredbandstjänster sjunkit över hela världen. I 49 av de 70 undersökta länderna är månadsavgiften för en bredbandstjänst mindre än 2 procent av den månatliga medianinkomsten 2009. Förra året var det bara 42 länder som hade den prisnivån och i 2008 års ranking endast 33.

I rankingen undersöks världens 70 största ekonomier och deras förmåga att ta till sig och använda informations- och kommunikationsteknik, samt dra ekonomiska och sociala fördelar av IT. Digital Economy Ranking ger ett värde på kvaliteten hos ett lands IT-infrastruktur och förmågan hos invånare, konsumenter, företag och offentlig sektor att utnyttja IT.

Analysmodellen för Digital Economy Ranking har utvecklats av Economy Intelligence Unit tillsammans med IBMs Institute for Business Value.

More stories

Endast tillsammans kan vi sätta hela Sverige i rörelse!

Vår partner Vasaloppet laddar upp inför sitt hundraårsfirande vintern 2022 och har satt sig ett stort och värdigt mål: att sätta hela Sverige i rörelse. Som mål är detta fantastiskt och viktigt, och som Vasaloppets partner vill vi självklart vara med och bidra. Motion och rörelse påverkar hur vi mår, som i sin tur påverkar […]

Läs mer

Hundra år av Vasaloppsdata: Vad skrevs om loppet 1922?

På ett möte tillsammans med Vasaloppets ledningsgrupp tog en idé form i huvudet på mig: Skulle man kunna använda AI för att vaska fram intressant kuriosa om hundraåringen Vasaloppet? Ur gamla källor, som varit glömda och gömda under många år? Kan det finnas fakta från dessa år som inte ens de mest pålästa känner till […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer