Smartare handel & commerce

Kontanter debatteras i handeln

Share this post:

Antalet rån i handeln ökar och det finns handelsanställda som går till arbetet oroade för just risken att bli utsatta för ett rån. Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg gjorde i början av april ett utspel kring användandet av kontanter inom handeln där den rådande hotbilden gör att alla som hanterar pengar utsätter sig för risker som inte är förenliga med en god arbetsmiljö. För att få bukt med detta problem är det på allvar dags att se över möjligheten att etablera alternativa betalningsmodeller.

smartare_betalningarAlternativen till kontanta betalningar är många och möjliga att anpassa för enskilda önskemål – och det är kanske just i denna mångfacettering av önskemål som behovet av konvergens blir som störst. Det är viktigt att vi kan samlas kring de grundläggande fundamenten; öppenhet, säkerhet och användbarhet.

En tydlig dimension som ofta missas är också självklarheten för konsumenter att kunna använda sina betalmedel varhelst de så önskar utan att exempelvis behöva ta hänsyn till vilken butik som varan eller tjänsten ska köpas eller vilken operatör eller mobiltelefon som konsumenten har.

Det finns idag teknik som möjliggör alternativ till kontanter, mobiltelefonen är ett bra exempel. Men det finns också mycket som kan göras för att göra hanteringen av kontanter effektivare och därmed minimera dess negativa konsekvenser. Jag anser att vi behöver etablera modeller som minimerar exponering av kontanterna för att minska risken för rån och bedrägerier och att vi också måste se till miljöaspekten i form av transporterandet av kontanter. Här kan du se hur kontanterna tar en rad omvägar varje dag.

För den som är intresserad av alternativa betalningsmetoder har jag sammanfattat tankar och funderingar kring detta område i rapporten ”Smartare betalningar”.

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

En besviken kund är en kund med höga förväntningar

Idag är vi många som inte går långt utan vår mobiltelefon. Utvecklingen inom mobilområdet går dock i rasande takt och användarna anpassar sig snabbt och blir bekväma med nya tjänster, appar och vanor. Enligt en undersökning från Google har 90 procent av svenskarna sökt efter en produkt eller vara via sin smartphone. Det här ger […]

Läs mer