IBM Sverige

Att våga vinna och hitta rätt mentalt läge inför ett viktigt ögonblick

Share this post:

-Tack för showen Aksel, Lindsey och Petter!

Efter att följt den senaste veckans tävlingar i alpina VM i Åre och sett  legendarer som Lindsey Vonn, Aksel Lund Svindal och efter att dessförinnan sett Petter Northug redan i december ta beslutet att lägga skidorna på hyllan går inte det inte att låta bli att reflektera över dessa förebilder inom skidvärlden. Det här är idrottare som varit bäst när det gäller. De har jobbat hårt för att komma i ett perfekt fysiskt och mentalt läge för att vinna just när det gäller som mest. Hur gör man för att pricka det här perfekta läget och omsätta allt förberedelsearbete man lagt ner till en vinst?

Hur blir man bäst när det gäller?

Aksel, Lindsey, och Petter är stora profiler som verkligen inspirerat. De har väckt känslor under många år hos alla som utövar sporten – men även utanför sportens värld är jag övertygad om. Personligen hämtar jag min inspiration just från sportvärlden; allt hårt jobb som läggs ner, glädjen, besvikelsen, segrarna och förlusterna. Det finns många paralleller till arbetslivet eller till och med livet i allmänhet. Otaliga är de studier, artiklar och böcker som analyserar framgångsfaktorerna bakom sådana profiler och vilka egenskaper som finns hos en ”vinnare”. Grunden är de fysiska förutsättningarna och intresse för sporten såklart. Men det är mycket mer som krävs för att verkligen vinna – när det gäller som mest!

När jag lyssnar på intervjuer med segrare, intervjuer efter ett oönskat resultat och läser biografier om idrottshjältar tycker jag mig se ett mönster och gemensamma drag hos dem:

  1. bakom framgången ligger hårt arbete och träning, så mycket mer än vad man någonsin tror
  2. ett sinne för detaljer; och lämnar inget åt slumpen
  3. en klar och specifik målbild inför varje säsong
  4. viljan att alltid bli bättre
  5. tydligt fokus

Nyckeln ligger i att våga vinna

Det sistnämna har alltid fascinerat mig. Med fokus menar jag inte bara det energi och tid som man lägger ner under förberedelse- och träningsfasen, utan också fokuset under tävlingsmomentet. Hur går tankarna inför ett viktigt affärsmöte, en förhandling, eller sekunderna innan man går upp på scen för att presentera inför en större publik? Hur går tankarna när man står på startlinjen i väntan på startsignalen? Hur omsätter man all hårt jobb man har lagt ner, all energi, alla tankar för att vara där och då och för att fatta rätt beslut i varje stavtag? Eller att säga rätt saker varje del av presentationen och fatta rätt beslut i förhandlingen och under mötet.  Svaret på dessa frågor är just det som jag vill påstå är att den mentala förmågan för att våga vinna. Att innerst inne tro på de val man har gjort under förberedelsefasen, att aktivt avvisa negativ energi och att våga ta risker och tro att man kan stå högst upp på pallen.

Analysera, testa, justera – om och om igen

När det gäller just den mentala biten tror jag tyvärr inte att det finns ett generellt recept, utan att det verkligen är individuellt. Så det gäller att hitta sina egna och personliga nycklar för att komma i ett perfekt mentalt läge inför ett viktigt ögonblick – på jobbet, eller privat. Hur kommer man dit? Personligen tror jag att jag kan landa i det genom att analysera vinster och förluster. När man tycker att man förberett sig på exakt samma sätt och när man dessutom haft exakt samma försättningar – men med olika resultat. Vad skiljde de ögonblicken åt?  Vad pågick i huvudet sekunderna innan? Hur hanterades de tankarna? Och vad blev resultatet? Och det ska man göra om och om igen. Testa sig fram till ett perfekt mentalt läge inför ett viktigt ögonblick. Några tips för mig – som jag själv övar på:

  1. Skriv ner din analys direkt efter mötet, förhandlingen eller presentationen: Hur förberedde du dig? Vad tänkte du precis inför? Hur gick det? Låt det gå några dagar. Sedan börja skriv ner; vad anser du att du ska göra mer av och vad behöver du förändra?
  2. Läs din analys och dina tips för dig själv. Testa inför nästa viktiga ögonblick.
  3. Upprepa!

Jag är nyfiken på att höra dina tips på hur förbereder dig inför ett viktigt ögonblick, om du vill, hör av dig på LinkedIn.

//Raghda

Nordic Sales Executive, IBM Cloud Private

More stories

Nu kommer Nollzon 2.0

 – som underlättar övergången till eltaxibilar i Sverige De senaste åren har miljön varit ett aktuellt ämne och under förra årets värmebölja gick det inte längre att ignorera våra växande klimatproblem. Trots att många framstående individer såsom Al Gore och Greta Thunberg har uttalat sig om hur lagstiftare såväl som företag och konsumenter bör gå […]

Läs mer

Låt oss tillsammans sätta smart teknik i arbete!

Det är ett par veckor kvar till vårt stora event Think Summit Stockholm den 3 oktober. Det ger mig skäl att stanna upp och reflektera över var vi befinner oss – som yrkesmänniskor och privatpersoner här i Sverige, idag. Utan tvivel lever vi i en brytningstid. Aldrig tidigare har vi haft tillgång till så kraftfulla […]

Läs mer

Varför vill en läkare börja jobba på IBM?

Varför byta vit rock och stetoskop mot skjorta och kavaj? Varför byta en vardag där man varje dag hjälper sjuka människor mot en vardag fylld av resor och möten? Varför vill man byta dryga 20 års utbildning, forskning och kunskap inom medicin mot ett helt nytt område där man är helt grön? Redan som 20-åring […]

Läs mer