IBM Sverige

Att våga vinna och hitta rätt mentalt läge inför ett viktigt ögonblick

Share this post:

-Tack för showen Aksel, Lindsey och Petter!

Efter att följt den senaste veckans tävlingar i alpina VM i Åre och sett  legendarer som Lindsey Vonn, Aksel Lund Svindal och efter att dessförinnan sett Petter Northug redan i december ta beslutet att lägga skidorna på hyllan går inte det inte att låta bli att reflektera över dessa förebilder inom skidvärlden. Det här är idrottare som varit bäst när det gäller. De har jobbat hårt för att komma i ett perfekt fysiskt och mentalt läge för att vinna just när det gäller som mest. Hur gör man för att pricka det här perfekta läget och omsätta allt förberedelsearbete man lagt ner till en vinst?

Hur blir man bäst när det gäller?

Aksel, Lindsey, och Petter är stora profiler som verkligen inspirerat. De har väckt känslor under många år hos alla som utövar sporten – men även utanför sportens värld är jag övertygad om. Personligen hämtar jag min inspiration just från sportvärlden; allt hårt jobb som läggs ner, glädjen, besvikelsen, segrarna och förlusterna. Det finns många paralleller till arbetslivet eller till och med livet i allmänhet. Otaliga är de studier, artiklar och böcker som analyserar framgångsfaktorerna bakom sådana profiler och vilka egenskaper som finns hos en ”vinnare”. Grunden är de fysiska förutsättningarna och intresse för sporten såklart. Men det är mycket mer som krävs för att verkligen vinna – när det gäller som mest!

När jag lyssnar på intervjuer med segrare, intervjuer efter ett oönskat resultat och läser biografier om idrottshjältar tycker jag mig se ett mönster och gemensamma drag hos dem:

  1. bakom framgången ligger hårt arbete och träning, så mycket mer än vad man någonsin tror
  2. ett sinne för detaljer; och lämnar inget åt slumpen
  3. en klar och specifik målbild inför varje säsong
  4. viljan att alltid bli bättre
  5. tydligt fokus

Nyckeln ligger i att våga vinna

Det sistnämna har alltid fascinerat mig. Med fokus menar jag inte bara det energi och tid som man lägger ner under förberedelse- och träningsfasen, utan också fokuset under tävlingsmomentet. Hur går tankarna inför ett viktigt affärsmöte, en förhandling, eller sekunderna innan man går upp på scen för att presentera inför en större publik? Hur går tankarna när man står på startlinjen i väntan på startsignalen? Hur omsätter man all hårt jobb man har lagt ner, all energi, alla tankar för att vara där och då och för att fatta rätt beslut i varje stavtag? Eller att säga rätt saker varje del av presentationen och fatta rätt beslut i förhandlingen och under mötet.  Svaret på dessa frågor är just det som jag vill påstå är att den mentala förmågan för att våga vinna. Att innerst inne tro på de val man har gjort under förberedelsefasen, att aktivt avvisa negativ energi och att våga ta risker och tro att man kan stå högst upp på pallen.

Analysera, testa, justera – om och om igen

När det gäller just den mentala biten tror jag tyvärr inte att det finns ett generellt recept, utan att det verkligen är individuellt. Så det gäller att hitta sina egna och personliga nycklar för att komma i ett perfekt mentalt läge inför ett viktigt ögonblick – på jobbet, eller privat. Hur kommer man dit? Personligen tror jag att jag kan landa i det genom att analysera vinster och förluster. När man tycker att man förberett sig på exakt samma sätt och när man dessutom haft exakt samma försättningar – men med olika resultat. Vad skiljde de ögonblicken åt?  Vad pågick i huvudet sekunderna innan? Hur hanterades de tankarna? Och vad blev resultatet? Och det ska man göra om och om igen. Testa sig fram till ett perfekt mentalt läge inför ett viktigt ögonblick. Några tips för mig – som jag själv övar på:

  1. Skriv ner din analys direkt efter mötet, förhandlingen eller presentationen: Hur förberedde du dig? Vad tänkte du precis inför? Hur gick det? Låt det gå några dagar. Sedan börja skriv ner; vad anser du att du ska göra mer av och vad behöver du förändra?
  2. Läs din analys och dina tips för dig själv. Testa inför nästa viktiga ögonblick.
  3. Upprepa!

Jag är nyfiken på att höra dina tips på hur förbereder dig inför ett viktigt ögonblick, om du vill, hör av dig på LinkedIn.

//Raghda

Country Manager Hybrid Cloud, Sweden

More stories

Hundra år av Vasaloppsdata: Vad skrevs om loppet 1922?

På ett möte tillsammans med Vasaloppets ledningsgrupp tog en idé form i huvudet på mig: Skulle man kunna använda AI för att vaska fram intressant kuriosa om hundraåringen Vasaloppet? Ur gamla källor, som varit glömda och gömda under många år? Kan det finnas fakta från dessa år som inte ens de mest pålästa känner till […]

Läs mer

Samma lika, fast olika

Visst, en årskrönika för 2020 kommer att innehålla virus, men jag lovar att där finns kvantdatorer, etik, hårda bud och hårdvara också. Ett år som inget annat, men ändå… I min förra årskrönika klassade jag 2019 som ett år av vidareutveckling och mognad för blockchain, resan till molnet samt automatisering och AI. Under 2020 har […]

Läs mer

Att fånga stämningen…digitalt

De senaste nio månaderna har varit speciella på alla sätt och vis för oss alla. Aldrig förr har jag hört orden ”i rådande läge” så ofta och under så lång tid och dessutom på obestämd tid. Själv packade jag ihop min dator en eftermiddag i mars, åkte hem från kontoret, och sedan den dagen jobbar […]

Läs mer