IBM Sverige

Att hitta sin motivation efter en fantastisk sommar…

Share this post:

…och hur Hans Rosling, filantropi och årets skogsbränder kommer in i bilden.

Vilken sommar vi fick! Fler glada ansikten än vanligt mötte mig under de senaste veckornas samtal med kollegor precis tillbaka från semestern. Men hur hittar man tillbaka efter en sommar som denna? Förutom att ligga i solstolen är ju semestern ett tillfälle för reflektion och små och stora tankar. En tanke som skvalpade runt i mitt huvud och tävlande om uppmärksamheten med havet nedanför fötterna var ”vad gör du med din tid om dagarna?” och ”varför?”

Då vi dragit vinstlotten och bor i ett samhälle där vi har det nödvändigaste behoven täckta i vardagen blir de frågorna allt viktigare att besvara för sig själv. I företagsvärlden är detta också ett aktuellt ämne då nytänkare visar att vägen till ökad konkurrenskraft går via ökat medarbetarengagemang och förmåga att attrahera nya talanger. För att lyckas med det behöver man kunna svara på den skenbart enkla, men ofta svåra, frågan varför?

En del yngre har redan insett det här och bestämt sig att direkt efter skolan investera sin tid, kreativitet och kunskap i företag med större mål än att enbart leverera vinst. Vilket gör att etablerade ideella organisationer idag får konkurrera med de här sociala entreprenörerna om talangerna. Bolagen har olika form och inriktning, både vinstgivande fast med en tydlig samhällsutvecklande agenda i sina produkter och tjänster, såväl som de med fastställd begränsning av sin vinst. Denna nya sektor skapar behov för samhällsmedvetna investeringar eller ”impact investment”. Vår tids filantropi.

Hur ska man engagera sig? Det finns andra sätt än inbetalningskort och bössor

En bra startpunkt om du arbetar på ett större företag är att kontakta ditt Corporate Social Responsibility (CSR) team och hitta ett projekt att engagera dig i. På IBM har vi förmånen att ha en mängd initiativ att ge sitt engagemang till, både lokalt och globalt. I Sverige kan du tex göra lite skillnad bara genom att äta lunch med en nyanländ (via den fantastiska welcome movement), lära åttondeklassare programmering via Code club eller inspirera gymnasieungdomar till innovation genom #hackyourworld.

Nästa nivå – Call for Code, anta utmaningen och låt dina kunskaper göra skillnad

Om du inte har tillgång till volontärarbete via din arbetsgivare eller om du siktar lite högre i ditt engagemang så finns det fler vägar att gå. Ingenjörer utan gränser är ett alternativ. De erbjuder möjlighet att engagera sig i integrationsarbete för nyanlända ingenjörer här på hemmaplan såväl som att utomlands hjälpa samhällen i behov få på plats basala tjänster.

På IBM har vi Corporate Service Corps där du som medarbetare kan ansöka om att få komma med team som, i samråd med hjälporganisationer, skickas ut i världen att jobba heltid i angelägna projekt tillsammans med ett samhälle.

Med Call for Code, en global utmaning för utvecklare vi initierat tillsammans med FNs råd för mänskliga rättigheter och Röda Korset, bjuder vi nu in dig att verkligen göra skillnad. Idén är ganska enkel. Vi ber utvecklare världen över att använda sin kunskap för att ta fram smarta mjukvarulösningar som gör Corporate Service Corps än mer effektiva i sina samhällsprojekt världen över. Teamen bakom de vinnande bidragen får möjlighet att delta i fält och sätta lösningarna i användning. Utöver prispengarna får de även Linux Foundation som open source-förvaltare av de framtagna applikationerna. Årets utmaning har temat att förhindra och underlätta naturkatastrofer. Det är den första av fem årliga utmaningar.

Naturkatastrofer är en källa till lidande i samhällen över hela världen. Även om vi känner empati för de drabbade kan ändå problemen ibland kännas långt borta för oss här i Sverige. Sommarens torka och påföljande skogsbränder, inte bara i Sverige utan i stora delar av Europa, förändrade det i ett slag. Behovet av inövade förberedelser, smarta sätt att snabbt organisera frivilliga och lösningar för kontroll och övervakning av bränder blev uppenbart.

Fortfarande tveksam? Läsning som motiverar rekommenderas!

Det var omöjligt att inte bli inspirerad och motiverad efter att ha läst Hans Rosling bok Factfulness* i sommar. Inspirationen kom dubbelt upp. För det första genom det hoppfulla budskapet om världens väldigt positiva utveckling de senaste 150 åren och att det inte handlar om ”vi” och ”dem” längre. För det andra att en liten grupp människor på 15 år lyckats förändra världsbilden hos folk, politiska- och företagsledare. Detta genom att visa etablerad världshälsostatistik med hjälp av nydanande grafer och så lite cirkuskonst. Det som skapade det Youtube- och TED-fenomen många av oss kom att älska.

(*Hans, Ola and Anna Rosling Rönnlund)

Kommer du att anta Call for Code utmaningen eller engagera dig som volontär? Oavsett vilket hoppas jag att ha bidragit till att du går från en solig sommar till en höst och vinter med nya former av motivation!

Hälsningar//Urban

Urban jobbar som Developer Engagement Leader på IBM och tillhandahåller resurser för att hjälpa utvecklare i alla läger gå från ide till lösning med hjälp av öppen källkod och IBM:s molnplattform. Han tycker det är extra roligt att jobba med startups i allmänhet och sociala entreprenörer i synnerhet. För närvarande tar han sina första steg som volontär på IBM genom att äta lunch med nyanlända genom welcomemovement.

Rekommenderad läsning:

More IBM Sverige stories

Endast tillsammans kan vi sätta hela Sverige i rörelse!

Vår partner Vasaloppet laddar upp inför sitt hundraårsfirande vintern 2022 och har satt sig ett stort och värdigt mål: att sätta hela Sverige i rörelse. Som mål är detta fantastiskt och viktigt, och som Vasaloppets partner vill vi självklart vara med och bidra. Motion och rörelse påverkar hur vi mår, som i sin tur påverkar […]

Läs mer

Hundra år av Vasaloppsdata, del två

Stavningsrättning av OCR-texten På min YouTube-kanal finns en kort video där jag tränar OCH tänker på det här projektet, samtidigt: Efter att jag tagit mig till etappsegern “Hundra år av Vasaloppsdata: Vad skrevs om loppet 1922?” i jakten på insikter från tidningsartiklar från när Vasaloppet var ungt, ville jag se om kvaliteten på texten som […]

Läs mer

Hundra år av Vasaloppsdata: Vad skrevs om loppet 1922?

På ett möte tillsammans med Vasaloppets ledningsgrupp tog en idé form i huvudet på mig: Skulle man kunna använda AI för att vaska fram intressant kuriosa om hundraåringen Vasaloppet? Ur gamla källor, som varit glömda och gömda under många år? Kan det finnas fakta från dessa år som inte ens de mest pålästa känner till […]

Läs mer