Innovation

Förlora jobbet? Ja, tack.

Share this post:

Hur ofta har du inte ställt, eller fått, frågan “vad vill du bli när du blir stor?” Vi kan skrota den frågan nu. Framförallt med tanke på att dagens mest eftersökta jobb inte ens existerade för fem år sedan. Dessutom är det så att bara 6% av oss vuxna arbetar med det vi önskade som barn. Givet att de sista fem åren resulterat i bättre AI/automation framsteg i jämförelse med de senaste 50 åren, förändras troligtvis våra jobbroller snabbare framöver. Yrket ”Data Analyst” hade en tillväxt på 372% de senaste fem åren i USA och “Vlog Editor” och “Chief Digital Officer” är svar som vi inte skulle drömt om att ge, om vi så fick frågan för bara tio år sedan.

Byta jobb är det nya svarta

Drivkrafter som automation och maskininlärning kommer att fortsätta förändra och utveckla det svenska näringslivet och våra branscher. Det här ställer krav på nya färdigheter och kunskaper, och i förlängningen nya roller och jobb. Den yngre generationen förutspås byta jobb så ofta som 17 gånger under sin karriär, enligt mccrindle. Givet denna utveckling – hur kan vi lära oss att acceptera den nya tidens jobbosäkerhet?

Source: McCrindle

Jag tror att vår förmåga att välkomna nya kunskaper och utmaningar kommer att bli den absolut viktigaste framgångsfaktorn för oss i arbetslivet framöver. Vad jag menar är vår förmåga och vilja attcceptera och faktiskt gilla tanken på att helt byta jobbinriktning, bli student i vuxen ålder eller helt enkelt att förlora jobbet. Nedan följer mina tips på hur man kan bryta ner den där osäkerheten och vända den till något spännande:

  • Säg ja tack till självutveckling

C S Lewis myntade att vi aldrig blir för gamla för att forma ett nytt mål. Nu mer än någonsin,när mål, beteende och tillvägagångsätt stark formas i takt med teknologins framfart, behöver vi medvetet utvärdera och omvärdera våra mål och vilka kompetenser och förmågor vi behöver för att nå våra visioner. Så jobbar en ”self-manager” – någon som kontinuerligt leder, utmanar och driver sig själv framåt.

  • Bli en student med ständigt nya utvecklingsmål

Kunskap blir snabbt förlegad idag. På makroekonomiskt plan diskuteras hur ekonomier bör säkerställa konkurrenskraft genom att erbjuda befolkningen karriärfokuserade utbildningar genom hela livet. Att inkludera kunskapsutveckling som en naturlig del av sin vardag blir viktigt för att klara morgondagens utmaningar. Under de senaste åren har grymma “Massive open online courses” (MOOCs) tagit form; Coursera, LinkedIn Learning och Academic Earth, för att nämna några. Dessa plattformar erbjuder ofta lätttillgänglig information för den nyfikne studenten.

  • Förhåll dig nyfiken

Skaffa dig en karriärshandlingsplan och var inställd på att revidera den löpande. Handlingsplanen bör få dig att utvärdera dina utvecklingsmål ofta och samtidigt hjälpa dig att bli en ”self-manager”. Detta ligger oftast inte i själva handlingsplanen utan i din egna inställning. Ett välbeprövat sätt att komma förbi den där osäkerheten är att ta hjälp av en coach som guidade dig längst vägen, annars kommer man långt med  god självinsikt, disciplin och ett nyfiket förhållningssätt.

Det finns inte längre en karriär. Det finns hundratusentals möjligheter. Se till att du är en del av dem. Kontakta mig gärna ifall du vill veta mer om hur coaching kan guida dig igenom förändring eller om hur IBM utvecklat koncept för att främja ett konstant lärande.

//Christina

 

 

More Innovation stories

Låt oss tillsammans sätta smart teknik i arbete!

Det är ett par veckor kvar till vårt stora event Think Summit Stockholm den 3 oktober. Det ger mig skäl att stanna upp och reflektera över var vi befinner oss – som yrkesmänniskor och privatpersoner här i Sverige, idag. Utan tvivel lever vi i en brytningstid. Aldrig tidigare har vi haft tillgång till så kraftfulla […]

Läs mer

Varför vill en läkare börja jobba på IBM?

Varför byta vit rock och stetoskop mot skjorta och kavaj? Varför byta en vardag där man varje dag hjälper sjuka människor mot en vardag fylld av resor och möten? Varför vill man byta dryga 20 års utbildning, forskning och kunskap inom medicin mot ett helt nytt område där man är helt grön? Redan som 20-åring […]

Läs mer

Från matsäkerhet till en bättre informerad konsument

5 in 5, andra delen. Klicka här om du missade del ett.  Så när nu maten, eller snarare dess råvaror, är odlad eller uppfödd, hur minskar vi slöseriet i den kedja som leder fram till våra kök? Vi vill också ha råvarorna färska, och med de egenskaper vi betalat för, till exempel att de odlats […]

Läs mer