Analytics

Från hålkort till mobil App på 50 år

Share this post:

Vasaloppet IBM tid appAtt sticka ut på en joggingrunda eller ett par varv i längdspåren utan att ha någon typ av ”tracker” med oss blir mer och mer sällsynt. Man ser hur de flesta motionärer vid målgång trycker på någon knapp på armen eller öppnar någon app för att få svar på sina frågor hur långt, hur snabbt eller hur många.

Nu har IBM och Vasaloppet tagit ett stort kliv för alla som tränar inför någon av Vasaloppets alla olika lopp. I den helt nya Appen Mitt Vasalopp finns flera års samlad statistik från alla loppen i Dalarna. Du kan analysera dina egna resultat och se hur din tid står sig i relation till andras eller ange en egen målsättning och få uppskattade mellantider presenterade. För Vasaloppet, Tjejvasan och Halvvasan kan du också uppskatta din förväntade sluttid utifrån dagsformen.

Både IBM och Vasaloppet vet att många gillar statistik, men förutom att detta är en rolig app så är syftet att hjälpa deltagare att anpassa sin träning, jobba mot målsättningar och komma till start med realistiska förväntningar och få en bättre upplevelse av eventet.

Det är inspirerande att se vad som kommer ut när man sätter ett gäng utvecklare från IBM Interactive Experience och matematiker från IBM Analytics i samma rum som nyckelpersoner från Vasaloppet.

IBMs sponsorskap av Vasaloppet går precis in på det 50:e året och den fantastiska resan från hålkort till en mobilapp har varit vårt sätt att genom tillämpning av aktuell modern teknik hjälpa Vasaloppet att utvecklas. Skall bli spännande att se vad vi hittar på de kommande 50 åren!

Första versionen av appen är framtagen för iPhone/iOS och lanserades på på App Store i veckan

Här kan du läsa Vasaloppets pressrelease

Läs mer om IBMs engagemang i Vasaloppet

Innovatör och Vasaloppsambassadör

More stories

Hundra år av Vasaloppsdata, del två

Stavningsrättning av OCR-texten På min YouTube-kanal finns en kort video där jag tränar OCH tänker på det här projektet, samtidigt: Efter att jag tagit mig till etappsegern “Hundra år av Vasaloppsdata: Vad skrevs om loppet 1922?” i jakten på insikter från tidningsartiklar från när Vasaloppet var ungt, ville jag se om kvaliteten på texten som […]

Läs mer

Hundra år av Vasaloppsdata: Vad skrevs om loppet 1922?

På ett möte tillsammans med Vasaloppets ledningsgrupp tog en idé form i huvudet på mig: Skulle man kunna använda AI för att vaska fram intressant kuriosa om hundraåringen Vasaloppet? Ur gamla källor, som varit glömda och gömda under många år? Kan det finnas fakta från dessa år som inte ens de mest pålästa känner till […]

Läs mer

Årets julklapp: att förstå hur man kan lura ett AI-system

Då var det snart jul igen och julen varar ända fram till…nyår? När jag ser tillbaka på år 2020 blir det tydligt att det finns en sak som jag lagt betydligt mer tid på i år än tidigare år, nämligen att streama serier, dokumentärer och filmer. Under årets otaliga virtuella luncher, middagar, after work:er och […]

Läs mer