Smartare bank & finans

Plattform för mobila betalningar – Banker erbjuder mobila tjänster

Share this post:

Svenska banker ligger redan i startgroparna för att släppa sina respektive plattformar för mobila banktjänster och till viss del även betalningar. Det handlar primärt om att flytta funktionerna från Internetbanken till den mobila användaren, där möjlighet skapas för konto-till-konto-överföringar och andra banktjänster som saldo och top-up till exempel.

Det är en naturlig utveckling som sker, där etablerade strukturer nu flyttar ut till den mobila användaren – men nog kan man tycka att det har dröjt länge? Redan 1999 levererade IBM världens första mobilbank via WAP till Svenska Handelsbanken. Att det ska ta 12 år till innan bankerna skapar en mobil webbvy av deras befintliga Internetbank kan knappast ses som aggressivt?

Sara Palbush skriver i sin blogg att trögheten för bankerna att komma ur startblocken beror på okunskap inom området. Saras förklaring till varför det har laggat bland bankerna att komma igång med mobila banktjänster är att bankerna resonerat ”eftersom ingen annan har gjort det ännu, så måste det vara svårt”.

Jag tror själv att del av sanningen är att konsumenten av den mobila banktjänsten inte får tillräckligt värde av tjänsten där en enskild bank erbjuder enbart sina kunder en mobil betalningstjänst. Vi behöver skapa en ”elektronisk plånbok” för alla konsumenter att fylla upp med det som de själva vill ha i den; betalkort, lojalitetskort, passerkort etc. innan mobila betalningar kan nå en massmarknad.

BTW, IBM levererar tillsammans med Sybase en komplett, färdigkonfigurerad och säker plattform för banker och finansorganisationer som vill hänga på tåget kring mobila banktjänster – IBM mCommerce Appliance,vilket jag hoppas bara är i väntan på att vi i samhället tillsammans får nå Eldorado med en öppen elektronisk plånbok.

Du vet väl om att jag finns på Twitter också? Du hittar mig som ”smartarehandel” där jag främst twittrar i frågor kring mobilitet inom handeln. Just nu har jag där länkat till ett härligt provokativt videoseminarium kring pengar, som alla borde titta på!

Allt gott,

Hansa

More stories

Perfekt storm i e-handelns ekosystem

Den svenska e-handeln har vuxit sakta men säkert med en knapp procentenhet per år under två decennier med digital teknik som den huvudsakliga möjliggöraren. I två tidigare inlägg har vi liknat handelns ekosystem vid en hage med raserade inträdesbarriärer och fyra djur: Kor: Traditionella fysiska butiksaktörer som servar hemmamarknaden Muterande kor: Kor som gradvis utvecklar […]

Läs mer

Kundupplevelse är allt!

Idag kan du handla nästan vad du vill, när du vill och hur du vill. Att hitta en fysisk butik eller e-handelsplats är ofta inte ett problem för dig som kund. För handlaren kan det dock vara helt avgörande att besökare eller konsumenter blir nöjda, kommer tillbaka för fler köp och även rekommenderar butiken till […]

Läs mer

Finn balanspunkten mellan bedrägeri och kundnöjdhet

I takt med den ökande digitaliseringen av samhället i stort samt de svenska bankernas produkter och tjänster i synnerhet ser vi att kriminella organisationers intresse för nätbrott är på stark frammarsch. Enligt 2013 års Norton Report utsätts 12 personer varje sekund för någon form av nätbedrägeri. Vidare visar andra internationella studier att drygt 70 % […]

Läs mer