CSR

Den ljusnande IT-framtiden… är allas!

Share this post:

KidSmart

KidSmart

Sommaren börjar lida mot sitt slut och sommarlovet är över. Mängder av barn och ungdomar har börjat skolan, vissa för första gången. Samtidigt som IT blir en allt viktigare del i samhället i stort känns det i vissa fall som att skolan inte riktigt håller jämna steg. Att IBM är vad vi är idag har vi till stor del mängder av människor som brunnit för IT och teknik att tacka för, ett intresse som ofta formats tidigt. För att vi ska klara många av de stora problem som världen står inför, krävs också fortsättningsvis innovativa IT-lösningar och många som brinner för och älskar teknik. Det försöker vi på IBM att bidra till.

Vi jobbar en hel del med att försöka överbrygga digitala klyftor i skolan och att bidra till att barn och ungdomar intresserar sig för teknik och IT.

Några av de projekt som vi driver är:

  • KidSmart
    Där vi ger förskolebarn runtom i landet en möjlighet att på ett roligt sätt inskolas och leka till sig IT-vana. KidSmart-datorn stimulerar upptäckarglädje och språkinlärning och främjer samarbete, då barnen jobbar två och två. KidSmart-programmet kan dessutom överbrygga den digitala klyftan som riskerar att uppstå där barnen inte har tillgång till dator hemma.
  • Skolmentorer
    IBM-anställda träffar en högstadieklass i ett läsår och jobbar med att väcka elevernas intresse för teknik och naturvetenskap. Varje klass får fem till sex mentorer som träffar klassen antingen i skolan, på IBM eller på Tekniska museet. För närvarnade bedrivs mentorprogram i fyra stockholmsförorter.
  • Academic Initiative
    IBM är världens näst största programvarubolag. I programmet Academic Initiative erbjuder IBM studenter och forskare vid universitet och högskolor att kostnadsfritt utnyttja IBM:s mjukvaror för att underlätta och främja studier och forskning.

Hur tror du att intresset och engagemanget för teknik och IT kan väckas?

More stories

Jämna Plågor

Om jag minns rätt var det komikern Ronny Eriksson som funderade över det måhända specifikt svenska i svaret ”Jämna plågor”, på frågan ”Hur är det?”. Det är som att säga “Visst gör det ont, men det gör lika ont hela tiden!”. Och lite så har 2019 varit. Visst har där funnits diverse politiska kontroverser, långbänkar och tråkigheter, som […]

Läs mer

Är Sveriges unga säkrare på nätet nu?

Precis innan sommarlovet skrev vi om de risker barn och ungdomar både utsätts för och medvetet eller omedvetet tar på nätet – och hur ödesdigra konsekvenserna kan bli. Så kan vi inte ha det! IBM sedan har dess tillsammans med Unga Forskare och flera av våra partnerföretag gjort ett gediget arbete för att tillsammans med […]

Läs mer

Angående den svenska konsumentbanksektorn

Tre observationer angående den svenska konsumentbanksektorn Efter nästan 20 år utomlands har jag återvänt till en banksektor som ser väldigt annorlunda än den jag lämnade bakom mig, med en massa spännande innovationer (hej Bank ID) men förvånansvärt få nya operatörer (here’s looking at you Avanza). Som jag diskuterade i mitt förra blogginlägg här på THINK-bloggen […]

Läs mer