CSR

Den ljusnande IT-framtiden… är allas!

Share this post:

KidSmart

KidSmart

Sommaren börjar lida mot sitt slut och sommarlovet är över. Mängder av barn och ungdomar har börjat skolan, vissa för första gången. Samtidigt som IT blir en allt viktigare del i samhället i stort känns det i vissa fall som att skolan inte riktigt håller jämna steg. Att IBM är vad vi är idag har vi till stor del mängder av människor som brunnit för IT och teknik att tacka för, ett intresse som ofta formats tidigt. För att vi ska klara många av de stora problem som världen står inför, krävs också fortsättningsvis innovativa IT-lösningar och många som brinner för och älskar teknik. Det försöker vi på IBM att bidra till.

Vi jobbar en hel del med att försöka överbrygga digitala klyftor i skolan och att bidra till att barn och ungdomar intresserar sig för teknik och IT.

Några av de projekt som vi driver är:

  • KidSmart
    Där vi ger förskolebarn runtom i landet en möjlighet att på ett roligt sätt inskolas och leka till sig IT-vana. KidSmart-datorn stimulerar upptäckarglädje och språkinlärning och främjer samarbete, då barnen jobbar två och två. KidSmart-programmet kan dessutom överbrygga den digitala klyftan som riskerar att uppstå där barnen inte har tillgång till dator hemma.
  • Skolmentorer
    IBM-anställda träffar en högstadieklass i ett läsår och jobbar med att väcka elevernas intresse för teknik och naturvetenskap. Varje klass får fem till sex mentorer som träffar klassen antingen i skolan, på IBM eller på Tekniska museet. För närvarnade bedrivs mentorprogram i fyra stockholmsförorter.
  • Academic Initiative
    IBM är världens näst största programvarubolag. I programmet Academic Initiative erbjuder IBM studenter och forskare vid universitet och högskolor att kostnadsfritt utnyttja IBM:s mjukvaror för att underlätta och främja studier och forskning.

Hur tror du att intresset och engagemanget för teknik och IT kan väckas?

More stories

Fem år med THINK-bloggen – nu skickas pennan vidare

Sedan jag tog över som chefredaktör för den svenska THINK-bloggen på hösten år 2016, har jag och framförallt mina kollegor tillika THINK-bloggare skrivit och postat drygt 230 blogginlägg. Ämnena har varierat stort, med den gemensamma nämnaren att de alltid handlat om tankar, metoder och lösningar för att göra världen lite bättre. Viljan att beskriva svåra […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: möt Fredrik Alpen

Det här är Fredrik Alpen, en kreativ IBM:are i Sverige med ett brinnande intresse för att förbättra kundupplevelser och hållbarhet. Fredriks konsultkarriär startade efter att han tagit en MBA i Nederländerna, då han blev management-konsult på PwC Consulting, som år 2002 slogs samman med IBM. Idag har Fredrik två roller på IBM Global Business services: […]

Läs mer

Vi på IBM i Sverige: säg hej till Isabella Holmberg

Säg hej till Isabella Holmberg, Storage partner på IBM i Kista! Efter att ha tagit examen vid Luleå  Tekniska Universitet, och efter en ögon-öppnande studieresa med besök på flera tech-bolag i Asien, visste Isabella att hon ville arbeta på ett företag som ligger i framkant vad gäller teknisk innovation. Denna ledstjärna förde henne till IBM, […]

Läs mer