E-helse

IBM gir deg muligheten til å bidra i kampen mot Ebola

Share this post:

Nytt år, nye muligheter. Hvorfor ikke starte året med å donere litt datakraft i kampen mot Ebola? IBM har utviklet en metode som gjør det mulig for alle ta del i kampen for å bekjempe Ebola. Ledig kapasitet på datamaskiner, telefoner og nettbrett, kan utnyttes og doneres til bruk for forskere.

BigDatavsEbola
Det finnes ikke noen godkjent behandling eller vaksine mot denne dødelige sykdommen. Derfor lanseres Outsmart Ebola Together for å sette fart på forskningen. Dette er et samarbeid mellom The Scripps Research Institute og IBM’s World Community Grid. IBM’s World Community Grid  er en virtuell superdatamaskin for humanitær forskning. Nå skal den bistå forskere i kampen for å løse Ebola-problemet. Forskningsprosjektet vil bli ledet av Dr. Erica Ollmann Saphire av The Scripps Research Institute. Dr. Saphire er blant verdens mest prominente forskere på Ebola. Hun har forsket på en kur mot denne sykdommen i over 11 år – lenge før den krisen vi kjenner i dag fant sted.

Det nåværende Ebola-utbruddet er det største i historien. Det har blitt beskrevet av Verdens Helseorganisasjon som «den mest alvorlige og akutte globale helsekrisen i nyere tid». Tidligere utbrudd har man klart å begrense, men utbruddet i 2014 øker risikoen for at sykdommen kan bli permanent i enkelte områder.
IBM samarbeider med forskere fra Scripps Research Institute i Sør-California. Prosjektet går ut på å utnytte ledig kapasitet fra tusenvis av mindre datamaskiner, som hver for seg kan løse mindre deler av et større medisinsk puslespill. Til slikt arbeid kreves det vanligvis en superdatamaskin. «Arbeid som dette tar vanligvis flere år, men kan nå gjøres i løpet av noen måneder», sier biomedisinsk forsker ved Scripps, Erica Ollmann Saphire.
Allerede viser det seg at denne løsningen har båret frukter. Noen molekylære forbindelser viser lovende resultater og blir fortløpende testet. Men det letes fortsatt etter en kur.

Programvaren er gratis og tilgjengelig på: her.

Den fungerer både på Windows- og Mac PCer, og på Android-mobiler. Programvaren er designet for kun å bruke ledig kapasitet når en enhet er koblet til internett. Når man ikke er tilkoblet internett, vil ikke programvaren være i bruk. På mobile enheter vil programmet kun være i bruk under lading og ved Wi-Fi tilkobling, på denne måten unngår man redusert batteritid og høye datatrafikk-avgifter. Brukere kan selv velge når deres enhet skal være koblet opp mot dette nettverket, og om de ønsker at dette skal skje automatisk. Programvaren har ikke tilgang eller mulighet til å gjøre endringer på enheten. På den måten lover IBM å ivareta og respektere den enkeltes personvern.
Dette programmet bryter ned store utfordringer i tusenvis av mindre oppgaver, der individuelle enheter får tilsendt hver sin oppgave før resultatene samles inn. Frivillige har muligheten til å følge progresjonen i hvert enkelt prosjekt gjennom rapporter. IBM lover at alle resultater skal være tilgjengelig for interesserte forskere.
Du kan være med på å finansiere forskningen gjennom å investere din inaktive ‘data-tid’, og på den måten gjøre en forskjell.

Hjelp forskerne du også, gi av din ledige datakapasitet!smartere else2

 

Healthcare Leader

More E-helse stories

Er din bedrift rustet for konsekvensene av klimaendringer?

De siste ti årene har vi sett store klimaendringer. Temperaturøkning og ekstremvær byr på store økonomiske utfordringer. Forsikringsbransjen forteller om kraftig økning i naturskadehendelser. Millionbeløp blir utbetalt årlig, og beløpene blir bare større for hvert år. Det er derfor viktigere enn noensinne at vi innovative og jobber med fremtidsrettede løsninger som kan redusere klimaskader.

Continue reading

Kvantesikkerhet vil sikre deg mot morgendagens cyberkriminelle

I 2020 ble alle aspekter av livet, fra jobb og studier til underholdning og sosialt samvær, digitalisert. I takt med ny banebrytende teknologi og økende avhengighet av skytjenestene som muliggjør utviklingen, øker også sikkerhetskravene. IBM Research har lansert sine spådommer for 2021. Selv om mye er usikkert fremover, er det helt klart at hybride skyløsninger […]

Continue reading

Vi forplikter oss til nullutslipp innen 2030

Engasjement for bærekraft og miljø er ikke noe nytt for IBM. I over 30 år har vi vært åpne om hvordan vi håndterer avfall og bruker energi. Vi har lenge hatt konkrete mål for å redusere energibruk, øke andel fornybar energi og redusere utslipp av klimagasser. Vi forstår alvoret knyttet til global oppvarming og har […]

Continue reading