Kunstig intelligens

Watson er klar, er du?

Share this post:

Scenen er T-Mobile Arena i Las Vegas. Jeg sitter sammen med 17 500 mennesker fra 105 land for å høre om «the latest and greatest» i Watsons verden. Ginni Rometty står på scenen og forteller oss om hva IBM har gjort og kommer til å gjøre i forbindelse med satsningen på Watson, IBMs kognitive teknologi.

Fra scenen introduserer hun professor Satoru Miyano fra Japan. Han forteller om et prosjekt. Det går litt tregt, for han snakker ikke så godt engelsk, men det han sier gjør enormt inntrykk. Miyano er leder for Human Genome Center i Tokyo universitetet. Han forteller om Ayako Yamashita, en 66 år gammel Japansk kvinne som ble behandlet for akutt myelogen leukemi.

Ingen av behandlingsformene Ayako fikk ga resultater og legene klarte ikke å finne ut hvorfor.  Kontroversielt, men likevel, de bestemte seg for å prøve Watson. Watson var allerede i sving som et ledd av senterets forskningssatsning. Watson brukte ti minutter på å analysere millioner av mediske dokumenter. Sykdomshistorikken til  Ayako ble også analysert. Watson kunne fastslå at  hun hadde en sekundær og meget sjelden form for leukemi i tillegg.

Watson anbefalte en behandling som legene i samråd med Ayako bestemte seg for å prøve. Kroppen hennes reagerte nesten umiddelbart. Etter bare noen uker ble hun utskrevet, og idag  er hun frisk.

Dette er naturligvis kun et eksempel, men jeg synes det er et både viktig og godt eksempel.  Dette viser at kognitiv teknologi ikke bare er noen hype. Det har substans og kan hjelpe oss med utfordringer der våre mennesklige egenskaper ikke helt strekker til. Denne saken beviser det. Nå er spørsmålet på hvilke andre områder vi kan dra nytte av denne formen for teknologi?

Utgjøre en forskjell

Vi forventer livskvalitet, hjelp når vi trenger det og effektivitet. Et liv av studier ville neppe klare det Watson kan på en uke! Advokater, ingeniører, forskere. Alle må de forholde seg til enorme mengder informasjon, og det produseres hele tiden noe nytt. Samtidig forventes effektivitet, feilfrie resultater, samt det å være oppdater på siste nytt.

Professor Miyano viste på World of Watson konferansen at Ayako’s historie var langt fra en utopi. Det var mange eksempler der Watson hadde spilt en avgjørende rolle. Det er nå vi skal ta i bruk teknologien og mulighetene som finnes i den. Jeg tror det vil gjøre et hav av forskjell å finne ut hvordan dette kan utgjøre forskjell for oss.

Vi må starte nå!

Woodside, et oljeselskap fra Australia, bruker Watson for å hjelpe ingeniørene til å monitorere deres oljeplattformer ute på havet. Droner koblet sammen med kognitiv bildeanalyser bistår dem med å vurdere behov for vedlikehold. Dette er ett av mange eksempler. Vi har så vidt begynt.

Vi har ikke råd til å la være. Vi må starte nå. Vi kan ikke sitte og vente mens resten av verden finner ut hvor det faktisk bidrar stort. Vi i IBM hjelper deg gjerne i gang. Jeg ble overbevist i Las Vegas på T-Mobile Arena av Satoru Miyano. Jeg håper du ble overbevist nå, ta kontakt med oss her eller på mail.

Chief Technology Officer

More Kunstig intelligens stories

5G og Edge Computing – Hva skal vi med det?

De aller fleste har i en eller annen sammenheng hørt uttrykkene 5G eller Edge Computing. Ifølge teknologiekspertene definerer de fremtiden i IT-bransjen og vil være en driver for nye forretningsmodeller og muligheter. Men hva er egentlig disse begrepene? Og hva skal vi med dem? 5G I korte trekk er 5G den nyeste utviklingen innen trådløs […]

Continue reading

Hvordan lykkes med heldigitale globale konferanser?

Hvordan løser man utfordringen med å samle over 95 000 deltakere til konferanse i en tid der avgjørende smittevernstiltak hindrer mennesker å møtes? Her er fem tiltak som bidro til at IBM Think Digital 2020 ble et vellykket helvirtuelt arrangement. Hvert år pleier IBM å avholde sin globale årskonferanse «Think» i San Fransisco. I fjor […]

Continue reading

Innovativ teknologi sikrer trygge forbrukere: Call for Code og Covid-19

Sosial distansering inne i butikker og på offentlig transport hindrer smitte og bidrar til å redusere spredning og konsekvenser av sykdom. Men hva gjør man med køene som skapes utenfor eksempelvis apotek og butikker – er det like lett å overholde reglene om trygg avstand når over store mengder mennesker venter på bussen eller på […]

Continue reading