Mennesker og mangfold

People of IBM: Jack Chiu

Share this post:

Han bidrar til å hente inn unik kunnskap om havet ved hjelp av kunstig intelligens. Si hei til Jack Chiu, Client Technical Specialist in AI and Data: 

Jeg er født og oppvokst i Hong Kong, men kom til Norge for 13 år siden. Etter videregående startet jeg på NTNU der jeg tok en sivilingeniørgrad i marinteknikk, med spesialisering i kybernetikk og automatisering. Masteroppgaven min handlet om automatisering av undervannsroboter, og jeg startet som Graduate i IBM i 2019.

Kunstig intelligens som kan redde havet

Sammen med den ideelle forskningsorganisasjonen Promare er IBM med på å utvikle Mayflower, en ubemannet kunstig intelligent båt. Etter fem år med design, bygging, testing og trening av avanserte AI-modeller er Mayflower nå snart er klar for å seile fra England til USA. Båten er 15 meter lang og 6,2 meter bred, med tre skrog og en maksfart på 10 knop, og skal brukes til å samle inn data om havet som kan brukes til forskning.

Båten har det vi kaller en «AI-kaptein» som ved hjelp av 30 sensorer, seks kameraer og data fra kart og værkanaler skal ta gode beslutninger. AI-teknologien er understøttet av IBMs nyeste systemer innen edge-computing og datasynsteknologi, samt Red Hat Open Source-programvare.

AI-forskeren som skal bistå AI-kapteinen

Sammen med Fredrik Søreide fra Promare jobber jeg med å utvikle en «AI-forsker» som skal samarbeide med AI-kapteinen. Dataene kapteinen samler inn sendes direkte til forskeren som analyserer og sender informasjon tilbake for å føre skipet dit det er mest spennende å forske videre, for eksempel områdene det er surest pH eller mest plast.

Vi ønsker å forske på tre ting:

  • Havets helsetilstand: temperatur, CO2, pH-verdi og andre faktorer som påvirker livet under vann.
  • Hval: Bruke hvallyder til å finne ut av hvor ulike typer hval befinner seg.
  • Mikroplast: Kartlegge hvor i havet det er store mengder plast og ta prøver.

 

Verdensledende på banebrytende teknologi

Jeg søkte meg til IBM fordi det er et av verdens ledende selskaper innen banebrytende teknologi. For meg som har fokusert så mye på kunstig intelligens og maskinlæring gjennom studiene, ble IBM et naturlig valg. Folk jeg møter er så nysgjerrige på Amazon og Google, men jeg forteller dem at de heller burde ta en titt på IBM. Vi er så sterke på AI og datateknologi. Når vi implementerer teknologi som virkelig vil gjøre en forskjell for kundene våre, blir jeg så fornøyd og stolt etterpå. Jeg jobber mye med salg, men jeg er virkelig en tech-mann innerst inne.

Inspireres av Elon Musk

Utenfor jobb har jeg en rekke sideprosjekter jeg holder på med innen programmering. Nå for tiden fokuserer jeg mest på quantum computing, som IBM også er veldig gode på. For å koble helt av ser jeg på NRK eller Netflix, og så leser jeg mange bøker. Jeg vil anbefale biografien om Elon Musk på det sterkeste, han har en veldig spennende historie. Han er nok et forbilde for de fleste ingeniører, inkludert meg.

More Mennesker og mangfold stories

Når godt nok ikke er bra nok…

I de seneste år har vi stadig lest og hørt om selskaper i Norge og utlandet som blir utsatt for cyber angrep. Dette i form av løsepenge virus, ransomware etc. Viktige data blir kryptert for at lite vennligsinnede skal tjene penger eller rett og slett for å skape trøbbel for selskaper i form av skadeverk. […]

Continue reading

Venter intelligent bruk av kunstig intelligens i 2022

Den digitale hverdagen under pandemien har betydd enorme fremskritt for kunstig intelligens, både som arbeidsverktøy og hjelp til folk i hverdagen. 2022 blir det viktigste året for AI noensinne ifølge IBMs eksperter.

Continue reading

IBM lanserer nye lagringssystemer for virksomhetskritiske data

Dagens utfordringer for lagring, forvaltning og sikring av data er stadig voksende. Data blir sett på som virksomhetenes nye gull og vi møter stadig bedrifter som ønsker å bli bedre på hvordan de møter disse utfordringene med stadig økende krav både internt, fra eksterne samarbeidspartnere og fra eventuelle regulativer som bedriften må støtte.

Continue reading