Mennesker og mangfold

People of IBM: Jack Chiu

Share this post:

Han bidrar til å hente inn unik kunnskap om havet ved hjelp av kunstig intelligens. Si hei til Jack Chiu, Client Technical Specialist in AI and Data: 

Jeg er født og oppvokst i Hong Kong, men kom til Norge for 13 år siden. Etter videregående startet jeg på NTNU der jeg tok en sivilingeniørgrad i marinteknikk, med spesialisering i kybernetikk og automatisering. Masteroppgaven min handlet om automatisering av undervannsroboter, og jeg startet som Graduate i IBM i 2019.

Kunstig intelligens som kan redde havet

Sammen med den ideelle forskningsorganisasjonen Promare er IBM med på å utvikle Mayflower, en ubemannet kunstig intelligent båt. Etter fem år med design, bygging, testing og trening av avanserte AI-modeller er Mayflower nå snart er klar for å seile fra England til USA. Båten er 15 meter lang og 6,2 meter bred, med tre skrog og en maksfart på 10 knop, og skal brukes til å samle inn data om havet som kan brukes til forskning.

Båten har det vi kaller en «AI-kaptein» som ved hjelp av 30 sensorer, seks kameraer og data fra kart og værkanaler skal ta gode beslutninger. AI-teknologien er understøttet av IBMs nyeste systemer innen edge-computing og datasynsteknologi, samt Red Hat Open Source-programvare.

AI-forskeren som skal bistå AI-kapteinen

Sammen med Fredrik Søreide fra Promare jobber jeg med å utvikle en «AI-forsker» som skal samarbeide med AI-kapteinen. Dataene kapteinen samler inn sendes direkte til forskeren som analyserer og sender informasjon tilbake for å føre skipet dit det er mest spennende å forske videre, for eksempel områdene det er surest pH eller mest plast.

Vi ønsker å forske på tre ting:

  • Havets helsetilstand: temperatur, CO2, pH-verdi og andre faktorer som påvirker livet under vann.
  • Hval: Bruke hvallyder til å finne ut av hvor ulike typer hval befinner seg.
  • Mikroplast: Kartlegge hvor i havet det er store mengder plast og ta prøver.

 

Verdensledende på banebrytende teknologi

Jeg søkte meg til IBM fordi det er et av verdens ledende selskaper innen banebrytende teknologi. For meg som har fokusert så mye på kunstig intelligens og maskinlæring gjennom studiene, ble IBM et naturlig valg. Folk jeg møter er så nysgjerrige på Amazon og Google, men jeg forteller dem at de heller burde ta en titt på IBM. Vi er så sterke på AI og datateknologi. Når vi implementerer teknologi som virkelig vil gjøre en forskjell for kundene våre, blir jeg så fornøyd og stolt etterpå. Jeg jobber mye med salg, men jeg er virkelig en tech-mann innerst inne.

Inspireres av Elon Musk

Utenfor jobb har jeg en rekke sideprosjekter jeg holder på med innen programmering. Nå for tiden fokuserer jeg mest på quantum computing, som IBM også er veldig gode på. For å koble helt av ser jeg på NRK eller Netflix, og så leser jeg mange bøker. Jeg vil anbefale biografien om Elon Musk på det sterkeste, han har en veldig spennende historie. Han er nok et forbilde for de fleste ingeniører, inkludert meg.

More Mennesker og mangfold stories

Vil forenkle teknisk informasjonsflyt med kunstig intelligens

Sharecat, som strukturerer teknisk informasjon for en rekke bransjer, vil ta i bruk kunstig intelligens for å øke sin teknologiplattforms skalerbarhet, kapasitet og automatisering. Et nylig fullført digitalt kartleggingsprosjekt viser et stort potensial. Sharecat leverer en skybasert teknologiplattform for håndtering av teknisk anleggsinformasjon til industrier med komplekse produksjonsanlegg både nasjonalt og internasjonalt. Nå skal den […]

Continue reading

People of IBM: Vilde Wittingsrud

Hun beskriver seg selv som en person som blir engasjert i mye rart, og går all in når hun først bestemmer seg. Derfor ser hun nå Formel 1 annenhver helg. I IBM jobber hun som Associate Consultant, bli bedre kjent med Vilde Wittingsrud: Jeg hadde aldri sett for meg å jobbe i IT-sektoren, men jeg […]

Continue reading

Skyreise-eksperter mot takeoff

Etter flere år uten store investeringer i Norge får Nordcloud endelig rammer til å satse offensivt. Endringen kommer som en konsekvens av IBMs kjøp av selskapet.

Continue reading